Balıkesir’de mühimmat üretimi yapılan fabrikanın kapsül üretimi bölümünde meydana gelen patlama, Türkiye’yi derinden sarstı. 8’i kadın 11 işçinin can verdiği faciayla ilgili soruşturma başlatıldı. 5 kişilik bilirkişi heyeti ve 3 müfettiş kazaya neyin yol açtığını araştırıyor...
#Balıkesir8 milyon aracı ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım başladı. Bugün resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ kapsamında sisteme kayıtlar 31 Ocak 2025’e kadar devam edecek. Sistemde kullanılacak çipler ve maliyetleri ile ilgili iddialara ilişkin, Türkiye'yi 1999 yılında özel taşıt tanıma sistemleri ile tanıştıran ve 15 milyondan fazla araca taşıt tanıma entegrasyonu gerçekleştiren çip tedarikçisi TURPAK’tan açıklama yapıldı.
#UTTSAlmanya’da Bakanlar Kurulu, ülkenin savunma kapasitesini daha da artırma hedefiyle silah sanayisini güçlendirmek ve hızla üretim kapasitesini artırmak için ülkenin yeni ‘Ulusal Güvenlik ve Savunma Sanayi Stratejisi’ni onayladı. Yeni savunma stratejisi, Ukrayna savaşının getirdiği yeni tehditlere karşı Almanya’yı daha dayanıklı hale getirmeyi hedefliyor.
#AlmanyaSon dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#SağlıkArnavutköy sınırları içinde tahsis edilen dört büyük özel endüstri bölgesinde çalışan sıkıntısı nedeniyle yatırımcılar beklemede. Toplam 3.7 milyon metrekarelik alana yayılan dört bölgede 830 fabrika kapasitesi var. Ancak sanayici, ulaşım ve barınma sıkıntısı yüzünden yüzde 20 daha fazla maaşa rağmen kimsenin gitmediğinden şikâyetçi. TESKOOP Başkanı, “İzin verin konut projeleri yaparak çalışanların barınma sorununu çözelim” çağrısında bulundu.
#Arnavutköyİtalyan kamu yayıncısı RAI, Türkiye'nin savunma sektörünün son yıllarda TB2, Kızılelma gibi insansız hava araçları (İHA), elektromanyetik hava savunma sistemleri ve 5. nesil savaş uçağı "KAAN" ile gelişimini gösterdiğini belirtti.
#BayraktarTEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 2022 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve gençlerin yeni nesil ulaşım teknolojilerine odaklanmasını sağlayan Hyperloop Geliştirme Yarışması final süreci TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde başladı.
#TEKNOFESTDünyanın iç çekirdeğinin dönüş hızının yavaşladığı yeni bir araştırmayla doğrulandı. Bu durum, gezegenin merkezinde neler olup bittiği ve bundan nasıl etkilenebileceğimiz konusunda soru işaretleri yaratıyor. Peki gezegenimizi hangi tehlikeler bekliyor?
#DünyaKayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
#KAYSERİBaharın gelmesiyle birlikte yaz mevsimini de kendine has güzellikleriyle karşılamaya hazırlanıyoruz. Kimisi için doğanın yeşillenmesi tarla bahçe işlerinin başlaması anlamına gelirken kimisi de yaylada ya da deniz kenarında güneşin tadını çıkarmaya hazırlanıyor.
#Sperm ÜretimiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Çekmeköy-Taşdelen-Alemdağ Köprülü Kavşağı’nı hizmete alarak Çekmeköy’e ulaşımı 16 dakikadan 1 dakikaya indirdiklerini söyledi. Törende konuşan Uraloğlu, “Kavşağımız ile yıllık toplam 44 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 403 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Projemiz ile ayrıca olası bir İstanbul depreminde bölgenin tahliyesine büyük katkı sağlayacak ve trafik tıkanıklığından dolayı oluşacak olumsuz durumların önüne de şimdiden geçmiş olduk” dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Çekmeköy-Taşdelen-Alemdağ Köprülü Kavşağı’nı hizmete alarak Çekmeköy’e ulaşımı 16 dakikadan 1 dakikaya indirdiklerini söyledi. Törende konuşan Uraloğlu, “Kavşağımız ile yıllık toplam 44 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 403 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Projemiz ile ayrıca olası bir İstanbul depreminde bölgenin tahliyesine büyük katkı sağlayacak ve trafik tıkanıklığından dolayı oluşacak olumsuz durumların önüne de şimdiden geçmiş olduk” dedi.
#Bakan UraloğluProf. Dr. Mehmet Ali Körpınar, ‘Deprem öncesi uyarılar’ başlıklı yazısından önce Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır” sözünü hatırlatıyor.
#Mehmet Ali KörpınarAnkara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Daire Başkanı Burçin Bozkurt, TBMM Sanayi, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, barajlardaki sorunlar ve çözüm çabalarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.
#Ankara Su Ve Kanalizasyon İdaresiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ve İstanbul arasında yapılacak Süper Hızlı Tren Projesi’ne ilişkin “O güzergahtaki illeri düşündüğümüzde yaklaşık 25-30 milyon civarında bir nüfustan bahsediyoruz. Ve buraya süper hızlı tren projesine başladık. 350 kilometre saat hızla seyret seyredecek olan projenin 344 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 80 dakikada geçeceğini öngördük ve bu sene proje çalışmalarını başlattık" dedi. Bakan Uraloğlu ayrıca “Irak’la ve diğer bölge ülkeleriyle yürütülen Kalkınma Yolu’nu 1200 kilometrelik Irak'ın başlayıp Ovaköy'den Türkiye'ye gelen ve Türkiye'yi demir yoluyla kat eden ve aynı zamanda da 3 tane deniz, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki limanlara bağlayan Kalkınma Yolu’nu hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2024 yılında bu noktada önemli bir aşama kaydedeceğiz” diye konuştu.
#Abdulkadir UraloğluGüneş patlaması etkileri ve gerçekleşme tarihi 2024 yılına girilirken manyetik durum dolayısıyla dünya genelinde endişeli bir şekilde araştırılıyor. Dünyanın endişe ile beklediği Güneş fırtınası sosyal medyanın da etkisiyle son günlerin öne çıkan konularından oldu. Güneş patlaması yaklaşırken, elektrik kesintileri ve iletişim kopmaları için de bilim insanlarından uyarılar geldi. NASA, son altı yılın en güçlü güneş patlamasına ait olduğunu duyurduğu görüntüleri yayınladı. Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli patlamanın, Perşembe günü Dünya'daki bazı radyo iletişimini kısa bir süre için devre dışı bıraktığı öğrenildi. Elektromanyetik radyasyon ve yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıyla sonuçlanan güneş fırtınası, parçacıkların hareketi ile Dünya'nın manyetosferi ve atmosferiyle iletişime girebiliyor. Güneş fırtınalarının Dünya'ya etkileri arasında manyetik fırtınalar, radyo frekanslarında kesintiler, iletişim ağlarında bozulmalar, uyduların işlevsiz hale gelmesi, elektrik kesintileri ve kutup bölgelerinde aurora (kutup ışıkları) gibi olaylar yer alır. Peki, güneş patlaması ne zaman gerçekleşecek? İşte, 2024 için gündeme gelen güneş patlaması hakkında detaylı bilgiler
#2024Meme kanserini 20’li yaşlardan itibaren tespit edip görüntüleyen SAFE isimli görüntüleme cihazı ile İlim Yayma Vakfı’nın ‘Büyük Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. İbrahim Akduman, yeni projesini ilk kez Hürriyet’e anlattı: “Kanseri 2 saatte hem teşhis hem de tedavi etmek...”
#Prof. Dr. İbrahim AkdumanGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremKalp pillerinin kalbin ritim ve iletim sistemi bozukluklarını düzeltmek amacıyla vücuda yerleştirilen elektronik aletler olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, temel olarak üç grupta toplanabildiklerini söyledi. “Geçici kalp pilleri”nin kalp ritmindeki geçici yavaşlamaların veya elektriksel sistem sorunlarının tedavisinde kullanılan cihazlar olduğunu ifade eden Evrengül, kalp ritmindeki bozukluk düzelince çıkartıldiklerini söyledi. “Kalıcı kalp pilleri ise kalp ritmindeki kalıcı uyarı çıkartma ve iletme problemlerinin tedavisinde kullanılan cihazlardır” diyen Evrengül, vücutta sürekli olarak kaldıklarını bildirdi. Evrengül, üçüncü grupta da “implante edilebilen kardiyoverter-defibrilatörler”in (ICD) bulunduğunu ifade etti.
#1