Türkiye'nin değişik bir çok bölgesinden çok sayıda kişi bugünlerde aynı sorunu yaşıyor. Tatil dönüşü, gelen elektrik faturaları şaşkınlığa yol açıyor. Çok sayıda kişi evde olmadıkları halde, gelen faturanın normal zamanlara göre daha yüksek geldiği iddiasında. Tüketiciler, dağıtım şirketlerinin kendilerine bir açıklama yapamadıklarını kaydediyor.
Elektrik, doğalgaz, telefon ve internet faturaları ödenmeyip, verilen hizmet kesildiğinde, yeniden açmak için vatandaşlar ücret ödemek zorunda kalıyordu. Vatandaş açma-kapama bedeli olarak doğalgazda 36 TL, GSM operatörleri için 30-50 TL, elektrikte ise alçak gerilim hattı bulunan haneler 37 TL, orta gerilim hattı bulunan haneler ise 189 TL ödüyordu. Yetkililer, bu ücretlerin ödenmemesi için çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı.
#ElektrikElektrik abonelik ücreti; elektrik kullanım yeri için gerekli bağlantının yapılmasından sonra aboneliği ve ilk elektrik tedarikini başlatmak için ödenen bedeldir. İstanbul BEDAŞ Elektrik abonelik ücreti ne kadar? CK Boğaziçi Elektrik depozito ücreti peşin mi faturaya yansıtılır mı konularını detaylarıyla derledik.
#İstanbul BEDAŞ Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?Bugüne kadar daha çok, su-elektrik faturaları ile gündeme gelen ‘açma-kapama ücreti’ şimdilerde internet faturalarına da yansımaya başladı. Faturanın 1-2 gün geç ödenmesi halinde, ‘servisi yeniden açma bedeli’ adı altında alınan tutar, normal internet ücretinin yarısına denk gelebiliyor. Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, konu ile ilgili açıklamasında, alınan ücretin haksız kazanç olduğu görüşünde.
#Açma Kapama BedeliADANA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (ADANA ESOB) BAŞKANI NİHAT SÖZÜTEK, ADANA'DA SON GÜNLERDE ARTAN ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN, BAŞTA ESNAF VE SANATKARLAR OLMAK ÜZERE VATANDAŞLARI DA MAĞDUR ETTİĞİNİ BELİRTEREK, TEDAŞ'IN KESİNTİLERE HIZLI ÇÖZÜMLER ÜRETMESİNİ İSTEDİ.
- Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü İmrek: "Son aylarda gönderilen elektrik faturaları, ilgili mevzuata aykırı şekilde bir aydan daha az dönem için hazırlandı" - "Ocak ayı faturaları 40 günlük hazırlanınca hem yüksek geldi hem de mevzuata aykırı olarak son ödeme günü için 9 günlük süre tanındı"
Elektrik faturalarının kabarık geldiği yönünde eleştiriler sürerken, tartışma yaratacak yeni bir uygulamaya gidildiği ortaya çıktı. Tüketicileri şaşkınlığa uğratan kalem “Kesme-Bağlama” ücreti... Tutar 17 TL ile 19 TL aralığında. Ancak elektriklerin kesilmediğini söyleyen tüketiciler, fazladan alınan tutara itiraz ediyor. Tüketiciler Derneği ise haksız alınan ücretin iadesinin istenebileceğine dikkat çekti.
#Tüketiciler DerneğiAlmanya’da Yenilenebilir Enerji Yasası’nın elektrik fiyatlarında gelecek yıldanitibaren öngördüğü fiyat artışları birçok tüketiciyi yakından ilgilendiriyor.Yenilenebilir Enerji Yasası gereği elektriğin kilovat saatine (kv/h) tüketicilerinödediği 3.59 centlik katkı payı gelecek yıl 5.277 cente yükseltilecek.
TTNet başta olmak üzere bazı internet servis sağlayıcıları, geçen ekim ayından itibaren faturasını zamanında ödemeyen abonelerin hatlarını kullanıma kapatıyor. Her ay ortalama 250 bin abonenin hattı kullanıma kapatılıyor. Bu hatların yeniden kullanıma açılması için 19 TL’yi bulan açma kapama bedelleri ödeniyor.
İSTANBUL'da kaçak elektrik kullanımı son bir yıl içinde iki kat arttı. Bunun üzerine yapılan denetlemelerde sayaçlarının mühürleriyle oynadığı tespit edilen 8 bin 358 aboneye, şok faturalar gönderildi. Faturalara, muhtelif ilave adı altında 57 milyon liralık sayaç ve mühürle oynama bedeli yansıtıldı. Geriye dönük cezalı tarifenin de uygulanacağı bu aboneler hakkında, yasal işlem de başlatılacak.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Mehmet Sevim, sürekli yapılan zamlar ve artan vergilerle doğalgazın kamusal hizmetten çıkıp, faturalı soyguna dönüştüğünü savunarak, "BOTAŞ ve belediyeler, karlarından yüzde 50 indirim yaparak, Maliye Bakanlığı da vergileri azaltarak, doğalgaz faturaları yarı yarıya düşürülebilir" dedi.