Güncelleme Tarihi:
NÜKLEER enerjiden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak isteyen Almanya’da bu geçişin masraflarının tüketicilere nasıl yansıtılacağı konusu ise haftalardır gündemi meşgul ediyor.
4 kişilik bir ailenin senelik elektrik faturasına 100-200 Euro arasında yansıyacak bu artıştan tüketicilerin kendilerini koruması için evde alabilecekleri tasarruf önlemlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bunların başlıcaları şunlar:
EVDE TASARRUF İÇİN 10 İPUCU
1- Elektronik ev aletlerini bekleme modu (standby) yerine tamamen prizden çekerek elektrikle bağlantılarını kesmek yıllık ortalama yüzde 5 ile 10 arasında tasarruf sağlıyor. Televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik ev aletlerini, üzerinde açma kapama düğmesi olan 10’lu ya da 5’li bir prize bağlayıp, kullanmadığınız anlarda bu prizlerdeki kapatma düğmesini kullanarak tasarruf edebilirsiniz.
2- Telefon ya da bilgisayarların şarj aletlerini kullanmadığınız zamanlarda prizden çekin.
3- Prizlere takılacak ‘power safer’ diye bilinen bir aletle de gereksiz elektrik kullanımının önüne geçebilirsiniz. Bu alet belirli bir süre kullanılmayan elektronik aletlerin elektrik bağlantısını otomatik olarak kesiyor. Elektriğin kullanımını zaman ayarlı yapan şalterler de önemli tasarruf imkanı sağlıyor. Bu tip aletler banyolarında elektrikli termosifon kullanan tüketiciler için oldukça faydalı.
4- Evinize yeni bir elektrikli ev aleti satın alacağınızda, bu aletlerin enerji verimlilik etiketlerine dikkat etmelisiniz. Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, çamaşır kurutucusu, bulaşık makinesi, fırın, klima, TV gibi aletlerin enerji harcaması konusunda ne kadar cimri olduklarını bu etiketlerden anlayabilirsiniz. Etiketler üzerinde bulunan A harfi az, G ise çok enerji harcamasına işaret ediyor. A+, A++ değerlerine sahip elektrikli ev aletleri ise enerji harcaması konusunda en cimriler olarak öne çıkıyor. Örneğin 15 yıllık bir buzdolabı senede yaklaşık 350 kw elektrik harcarken, enerji verimliliği A++ sınıfı yeni buzdolapları ise ortalama 90-130 kw elektrik gereksinimiyle eski modellere göre senelik 50-80 Euro daha az elektrik harcıyor.
5- Mutfakta buzdolabını fırından uzak, güneş görmeyen bir yere koyun. Bu sayede buzdolabının gereksiz elektrik harcamasının önüne geçebilirsiniz.
6- Elektrik sayaçlarını sık sık kontrol edin. Gece gündüz elektriğe ihtiyaç duyan derin dondurucu gibi bir alet eğer bozulmuşsa, sayaçları sık kontrol edip kısa sürede elektrik kullanımının arttığını fark edip gerekli önlemleri alabilirsiniz.
7- Çamaşır ya da bulaşık makinelerini tam dolmadan açmayın. Tüketiciler bu tip aletleri gereğinden fazla ısıda kullanıyor. Çamaşırların birçoğu 30- 40 derecede yıkandığında da yeterli temizlik sağlanabiliyor. Çamaşırları 60 derece yerine 40 derecede yıkamak yaklaşık yüzde 45’lik bir enerji tasarrufu sağlıyor. 30 derecede yıkanan çamaşırlarda enerji tasarrufu değerleri ise yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor.
8- Tek yaşayanlar ya da fırını az kullanan aileler için 25 Euro’dan başlayan fiyatlarla mini fırınlar oldukça ideal. Klasik fırınlardaki gibi ön ısınma süresine ihtiyaç duymayan mini fırınlar, diğer fırınların harcadığı elektriğin yarısını harcıyor. Elektrikli fırın kullananlar sıcak su ihtiyaçlarını devamlı ketıllardan karşılamalı. Bu şekilde normal elektrikli fırınlarda suyu ısıtmak için harcanacak elektriğin yarısına ihtiyaç duyuluyor.
9- Evinizde enerji tasarrufu sağlayan ampullerden kullanın. Fiyatları pahalı da olsa LED ampuller hem daha uzun ömürlü hem de çok daha tasarruflu. 10İnternette bulunan tüketici portallarında, oturduğunuz bölgenin posta kodu ve yıllık ortalama elektrik kullanım miktarını vererek bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu sayede bölgenizdeki en ucuz elektrik dağıtımı yapan firmaya geçerek de elektrik faturasında önemli miktarda tasarruf edebilirsiniz.
Elektrik hangi ülkede ne kadar?
AVRUPA’da tüketiciler elektriğin kilovat saatine farklı miktarlarda para ödüyor. 2011 senesinde Federal Ekonomi Bakanlığı 27 Avrupa ülkesinde tüketicilerin elektriğe ödedikleri fiyatları karşılaştırdı. Senelik elektrik kullanımı 2500-5000 kw/h baz alınarak yapılan karşılaştırmalar sonucunda en pahalı elektriğin Danimarka ve Almanya’da olduğu ortaya çıktı. En ucuzun elektriğin ise Bulgaristan ve Estonya’da kullanıldığı belirlendi.
Artış tüketicileri nasıl etkileyecek?
YENİLENEBİLİR Enerji Yasası gereği tüketicilerin ödeyeceği katkı payı 2013’den itibaren 5,277 cente çıkacak. Yüzde 19’luk vergiyle beraber elektriğin kilovat saati (kv/h) için ödenecek katkı payı 6,3 centi bulacak. Katkı payının yanı sıra Almanya’daki yaklaşık 800 elektrik dağıtımı yapan şirketin de enerji ağlarının kullanım bedeli altında elektriğe yüzde 10 oranında zam yapması bekleniyor.
Zam oranları şirket ve bölgeye göre önemli oranda farklılık gösteriyor. Dört kişilik bir aile yıllık ortalama 3500 kv/h elektrik harcıyor. 1 kv/h elektriğin fiyatı şimdi yaklaşık 26,4 cent. Bunun yaklaşık yüzde 45’ini vergiler ve katkı payları oluşturuyor. Hükümet vergilerle birlikte katkı paylarından yaklaşık 1 milyar Euro’luk gelir elde ediyor. Bu rakam yeni yıldan itibaren daha da artacak. Elde edilen bu gelirle aynı zamanda emeklilik kasası da finanse ediliyor. Emeklilik kasasına ödenecek primler ise önümüzdeki yıl düşürülecek. Yakında yenilenebilir enerji için alınan katkı payı yasasında reform yapılması bekleniyor.