Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANAYVALIK Belediyesi, Ticaret Odası, Kent Konseyi ve Turizm Geliştirme Birliği koordinatörlüğünde, “Ayvalık Vizyon Çalıştayı” düzenlendi, bir rapor hazırlandı. Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Bize ışık tutacak, önümüz aydınlanacaktır” diye nitelediği değerlendirmeleri bir kitapçıkta toplayacaklarını bildirdi. “Ayvalık’ın turizm anayasasına temel” olabilecek rapordan özet başlıklar:
#1Gaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...
#GaziantepSoğuk geçen bahar mevsimi ve göz açıp kapayıncaya kadar biten nisan, mayıs derken baharın güzelliklerini tam olarak yaşayamadan kendimizi yaz mevsiminin en güzel günlerine bıraktık. Bahar mı yoksa yaz mı bilemediğim; ama şehirden baktığımda Uludağ’ın eteklerini yemyeşil bulduğum günler. Halbuki bir de Uludağ’ın arka yüzü var. Şehirden görünmeyen, gizli, saklı. Bırakın öyle kalsın. Biz her mevsim gideriz. Uludağ yazın da güzeldir.
#Uğur ÇELİKKOLFilografi, çivilerin arasında iplerin ve tellerin kullanılmasıyla elde edilen estetik görünümdür. Pano çivi, ip ve teller ile yapılarak estetik bir görüntü elde edilmek istenir. Ortadoğu sanatı olarak bilinen Filografi retro bir sanat olması ile dikkat çeker. Filografinin nasıl yapıldığı ve örnekleri hakkında ayrıntıları derledik.
#AraştırmaAydın'ın Didim ilçesinde dün akşam kuvvetli rüzgar etkili olurken, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı yıl sonu sergisinde stant ve çadırlar devrildi. Sergiyi gezmeye gelen 1'i yabancı uyruklu 6 kişi, üzerlerine devrilen malzemelerle yaralandı.
#AydınAydın'ın Didim ilçesinde dün akşam kuvvetli rüzgar etkili olurken, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı yıl sonu sergisinde stant ve çadırlar devrildi. Sergiyi gezmeye gelen 1'i yabancı uyruklu 6 kişi, üzerlerine devrilen malzemelerle yaralandı.
#SergiSon günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#BursaTelkari, Mardin yöresine ait olduğu bilinen bir gümüş işleme sanatı olarak bilinmektedir. Genel olarak Mardin'de yapılmış ve hala günümüzde de yapımı devam etmektedir. Günlük hayatta da sık sık karşılaşılmaktadır. Desen ve takılar ile güzel bir görünüm elde etmeye yarayan bir sanat olarak bilinmektedir. Milattan önce 3000 yıllara dayanan bir tarihi olduğu bilinmektedir. En eski işlem türlerinden biri olarak bilinmektedir. Peki, telkari nedir, nerede yapılır? Telkari nasıl temizlenir tüm detayları ile sizler için derledik.
#TelkariLondra sanat dünyası 2005 yılında Royal Academy of Arts’ta gerçekleşen “Turks” (Türkler) isimli sergi sonrası tarihinin en büyük Türk sanat etkinliğine hazırlanıyor. 27-31 Ekim arası yapılacak TA London Turkish Artweek’in organizatörü İngiltere’de yaşayan ressam Renk Erbil ile heyecan verici etkinliğin detaylarını konuştuk.
#Arda SayınerBugünlerde hepimizin aklı da kalbi de ülkenin güney kesiminde. Günlerdir süren yangınlar hepimizin içini yakıyor. Belki bir nefes olur diye ülkemizden başka bir cenneti anlatmak istiyorum size. Son yıllarda plajlarıyla da ön plana çıkan Bartın hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle her mevsim cazip bir davet sunuyor.
#YazarSamsun’un Vezirköprü ilçesinin girişine 4 yıl önce yerleştirilen 5 metre boyundaki yassı semaver anıtı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Tepki gösterenler heykelin kaldırılmasını istedi. Belediye Başkanı İbrahim Sadık Enis, “Vezirköprülü olmayan insanlar böyle bir çalışma içerisinde ve bunun tamamen bir oyun olduğunu düşünüyorum. Biz bu eleştirilere itibar etmiyoruz, çünkü yıllardır biz bu aleti kullanıyoruz. Biz sahip çıkıyoruz ve Vezirköprü semaveri bizim diyoruz" derken, ilçeye daha önce koyulan semaver anıtı ise 1 gün kaldıktan sonra tepkiler üzerine kaldırılmıştı.
#Samsun