Filografi nedir, nasıl yapılır? Filografrafi sanatı örnekleri ve malzemeleri

Güncelleme Tarihi:

Filografi nedir, nasıl yapılır Filografrafi sanatı örnekleri ve malzemeleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 14:50

Filografi, çivilerin arasında iplerin ve tellerin kullanılmasıyla elde edilen estetik görünümdür. Pano çivi, ip ve teller ile yapılarak estetik bir görüntü elde edilmek istenir. Ortadoğu sanatı olarak bilinen Filografi retro bir sanat olması ile dikkat çeker. Filografinin nasıl yapıldığı ve örnekleri hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Filografi, ahşap bir plakanın üzerine model ve sıra ile çivi çakılıp çivilere ip ya da tel çevrilmesi ile yapılan sanattır. Filografi yapmak için ahşap plaka, kumaş, zımba makinesi, çivi, çekiç, pense, tornavida, tel, ip ve bir model bulmak gerekir.

 Filografi Nedir?

 Geleneksel bir el sanatı olan filografi tahta ya da sunta üzerine çiviler çakılarak çivilerin üzerinde ip ve tel ile şekiller oluşturulmasıdır. Görsel bir el sanatı olan filografi için herhangi bir sınırlama yoktur. İstenen her şekil için filografi yapılabilir. Gerekli malzemeleri edinerek herkes rahatlıkla filografi yapılabilir. Sunta, pano ya da tahta ile filografi yapabilirsiniz. Diğer malzemeler ise çivi, ip, tel, çekiç, tornavida ve iğnedir. Eğer kumaş kullanılacaksa kumaşın da bulunarak zemine geçirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Nasıl Yapılır?

 Filografi yapmak için öncelikle gerekli tüm malzemeleri temin etmek gerekir. 12 mm ya da 17 mm kalınlığında bir suntanın elinizde olması gerekmektedir. Kumaş, ahşap plaka, çivi, zımba makinesi, tel, ip, çekiç ve iğne ile Filografi yapabilirsiniz. Öncelikle suntayı kaplamak isteyip istemediğinize karar vermiş olmanız gerekir. Kaplama yapmak isterseniz işlemi tamamlamanız, eğer yapmayacaksanız direkt olarak modele geçmeniz mümkündür.

 Modeli A4 kağıda basarak sunta üzerine hizalayın ve bant ile yapıştırın. Modeli sabitledikten sonra çivileri uygun şekilde çakmaya başlayabilirsiniz. Yamulan ya da yamuk çakılan çivileri tornavida yardımı ile rahatlıkla düzeltebilirsiniz. Çakma işlemi bitince A4 kağıdı kaldırabilir ve ip ya da tel aracılığı ile çivilerin arasından istediğiniz filografiyi elde edebilirsiniz. İlk aşamada sunta yerine mantar pano üzerine de filografi yapabilirsiniz. Bu sayede çivileri eliniz ile de kolayca yerleştirebilirsiniz.

 Filografrafi Sanatı Örnekleri ve Malzemeleri

Ahşap Plaka: En önemli malzemelerden biri plakadır. Plakanın pürüzsüz ve düz olması önemlidir. Boyutları 8 mm, 12 mm ya da 17 mm olabilir.

Kumaş: Suntanın kaplanması için gerekli olsa da filografi yapmak için gerekli değildir. Kumaş olmadan da filografi yapılabilir.

Haberin Devamı

Zımba makinesi: Kumaş kullanılmak istenirse kumaşın suntaya geçirilmesi için zımba makinesi kullanılması gerekir. Bunun dışında gerekmez.

Çivi: En ideal çivi modeli başsız çividir. Fakat farklı çivilerin kullanılmasında da sorun bulunmaz.

Çekiç: Çivilerin suntaya çakılması için çekiç kullanmanız gerekir.

Pense ya da tornavida: Çivilerin yerleştirilmesi ya da çıkarılması için lazım olacak malzemelerdir.

 

Çuvaldız iğne: Tel ve ipin çivilerin arasından geçirilmesi için iğneye ihtiyaç duyulur. Doğru şekilde çizilerin arasından şekil verilmesi için iğne gerekir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!