Özellikle düşmeyen yüksek ateş ve yol açtığı içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklarıyla anne babaları paniğe sevk eden el-ayak-ağız hastalığı son günlerde giderek artıyor. Bu bulaşıcı hastalıkta genellikle okul, kreş ve kalabalık oyun alanları önemli risk unsurları. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin, el ayak hastalığından korunmak içini alınacak önlemleri ve korunma yollarını anlatıyor.
#El Ayak HastalığıGeçtiğimiz günlerde uzmanlar, virüslerle bulaşan 'el ayak ağız hastalığı'nın çocuklara nasıl bulaştığına dair detaylı bir açıklama yaptı. Bu virüs, genelde 10 yaşının altındaki çocuklarda görülüyor ancak nadiren de olsa yetişkinler de bu hastalığı geçirebiliyor.
#YaraEl-Ayak ve ağız hastalığı son yıllarda çocuklarda sık karşılaşılan ve ebeveynlerin mutlaka hakkında bilgi sahibi olması gereken bir hastalıktır. El- ayak ve ağız hastalığında, kişinin bağışıklık sistemine göre hastalığın seyri değişkenlik gösterebiliyor. Peki, el-ayak ve ağız hastalığı nedir? İşte tedavi önerileri.
#El-Ayak Ve Ağız HastalığıAkasya Asıltürkmen'in kızı el ayak hastalığına yakalandı. Son günlerde özellikle çocuklar arasında yaygın olarak rastlanılan el ayak ağız hastalığının tanımı, nedeni ve tedavisi merak konusu oldu. Peki el ayak hastalığı ağız hastalığı nedir?
#Akasya AsıltürkmenAstral seyahat, bilincin beden dışında, genellikle ruhsal veya astral düzlemlerde serbestçe hareket etmesini ifade eden bir terimdir. Astral düzlem, mistik ve metafizik inanç sistemlerinde, fiziksel bedenin ötesinde bir düşünce ve bilinç alanı olduğuna inanılan bir boyuttur. Peki, astral seyahat nedir, gerçek mi? İşte astral seyahat hakkında detaylı bilgiler
#Astral SeyahatBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkSon zamanlarda oldukça popüler olan astral seyahatin ne anlama geldiği ve nasıl yapıldığı bu terimi ilk kez duyanlar tarafından merak konusu oldu. Astral seyahat kavramı spiritüalizm, okültizm ve teozofi konularıyla ilgili olanlara yabancı bir terim değil. Astral seyahat yapabilmek için öncelikle ‘Astral Beden’i oluşturmuş olmak gerekiyor. Bunun için uzun ve ciddi çalışmalar gerekiyor. Peki, astral seyahat nedir?
#Astral SeyahatALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriŞarkıcı Işın Karaca geçen hafta sosyal medya hesabından saçkıran olduğunu açıkladı. ‘Saçkıran’ (alopesi areata) saçın ya da yüz ve vücuttaki kılların döküldüğü, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir hastalık. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıkla ilgili sorularımızı uzmanlar yanıtladı.
#Saç KıranÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuYaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken unutulmaması gereken bir şey var: Cilt kanseri riski. Yazın güneş ışınlarına fazla maruz kalma, tekrarlayan güneş yanıkları ve solaryum ölümcül sonuçlara yol açabilen bir cilt kanseri türü olan Melanom riskini artırıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konuyla ilgili detayları paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikMakrodaktili hastalığı, merak edilen konular arasında yer alıyor. El veya ayak parmaklarının bir veya birkaçının büyük olduğu bu rahatsızlık nadir olarak görülüyor. Sebebi henüz belirlenemeyen makrodaktili ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Peki makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler?
#MakrodaktiliEllerinde ve ayaklarındaki karıncalanma hissi hızla tüm vücuduna yayılan 34 yaşındaki genç kadın Multiple Skleroz (MS) hastalığına sahip olduğunu düşünürken aldığı teşhisle yıkıldı. Doktorların yaşaması için 12-18 ay süre verdiği Lydia Carfrae-Brohaska, verdiği yaşam mücadelesi ile herkese örnek oldu ve ölümünden sonra bile fark yaratmaya devam ediyor...
#Beyin TümörüHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatUyuz hastalığı cilt hastalık türlerinden biri olarak bilinir. Kişinin vücudunda hem döküntü hem de kaşıntı gibi cilt ile ilgili problemler meydana getirebilir. Özellikle sonbahar aylarında ve kış aylarında artış oranı gösterir. Son derece bulaşıcı olan uyuz hastalığı çocuklar arasında daha fazla bulaşıcılığı bulunan bir hastalıktır. Kişisel hijyene bağlı olmaksızın her yaştan bireyde görülebilen bir virüs hastalığıdır. Gece olduğu zaman etkisini daha fazla göstermekte ve kişiyi daha çok etkilemektedir. Uyuz hastalığı şüphesi başladığından itibaren erken tanı ve tedavisi yapılması büyük önem taşır. Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ÇocukHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkRaynaud fenomeni ya da Reyno hastalığı olarak bilinen kan dolaşımı rahatsızlığı el ve ayak parmaklarında renk değişimiyle tedirginliğe neden oluyor. Reyno hastalığını, duygusal stres ve soğuk hava klasik olan fenomeni tetikliyor. Peki, Raynaud fenomeni (Reyno hastalığı) nedir, belirtileri nelerdir? İşte Raynaud hastalığı hakkında merak edilenler...
#Raynaud FenomeniProtein kaçağı, idrarda yüksek miktarda protein olması anlamına gelir. Protein kaçağı, daha çok idrarda yüksek miktarda protein olması sonucunda ortaya çıkar. Protein kaçağı sorunu olan kişinin böreklerinden idrar yolu ile çok miktarda protein atılması ile sonuçlanır. Bu durumda protein kaçağı, idrar testi ile kolaylıkla tespit edilir. Proteinüri nedir? İdrarda protein değeri kaç olmalı sizler için derledik.
Delta varyantına karşı dünya genelinde daha yeni ‘alarm’ verilmişken bir de Delta Plus çıktı. Türkiye’nin de aralarında olduğu 85 ülkede görüldü. Diğer varyantlara göre 2 kat hızlı yayılıyor. Avustralya’da Sydney kenti 2 hafta kapatıldı. Aşılamanın çoğunu tamamlayan İsrail, İngiltere ve Almanya da ise kısmi yasaklar geri döndü. Rusya en çok etkilenen ülkeler arasında. Delta Plus, nam-ı diğer ‘endişe’ varyantı korkutuyor. Zira, Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla pek çok kısıtlama kaldırılıyor. Endişelenmeli miyiz? Nasıl bir yaz bizi bekliyor? Aşılar Delta Plus’a etki etmiyor mu? Uzmanlara sordum...
#YAZARİnsan yaşamının üzerinde stresin hem psikolojik hem de fiziksel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olan etkileri bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarından biri Liken Planus hastalığıdır. Sizin için Liken nedir ve nasıl tedavi edilir? Liken Planus özellikleri, belirtileri ve nedenleri konularını derledik.
#Liken Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?