Konut ekspertiz asgari ücret tarifesi, Ağustos 2023'te, 2024 yılını da kapsayacak şekilde güncellendi. Her yıl yeniden değerlendirilen asgari ücret tarifesi ile bağ, bahçe, arsa, iş yeri ve konut ekspertiz ücretleri yeniden belirleniyor. Buna göre, 1-149 metrekare arası konut için en düşük ekspertiz ücreti 3 bin 750 TL, 5 bin 1 ve üzeri metrekare için ise 12 bin 629 TL olacak. İşte, Resmi Gazete'de yer alan konut ekpertiz ücretleri bilgisi
#Ekspertiz ÜcretleriTicaret Bakanlığı, taşınır ve taşınmazlara ilişkin rehin, ipotek ve ekspertiz işlemlerinde tüketicilerden yalnızca üçüncü kişilere ödenen ücretlerin tahsil edilebildiğini belirterek, konut kredilerinde üçüncü kişi olan değerleme şirketine yapılan ödemenin tüketiciden tahsilinin mevzuata aykırılık oluşturmayacağını bildirdi.
#Ticaret BakanlığıYARGITAY 13’ncü Hukuk Dairesi’nin faizlerin düşmesiyle birlikte daha önce kullandırılan konut kredilerini yeniden yapılandırma talepleriyle ilgili olarak bankaları uyarmasının altında, müşterilere haksız yere yansıtılan ekspertiz ücretleri, dosya bedelleri ve erken kapatma cezalarının toplamda 5 bin 500 TL’ye ulaşması yatıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kurum olarak kredi kartlarında olduğu gibi mortgage’ı da yakından takip ettiklerini belirterek, "Senaryo analizlerimiz, projeksiyonlarımız var ama eğer bir sıkıntı olursa gerekli ayarlamalar her an yapılabilir" dedi.
Bu hafta, İşin Peşinde köşesi için bir oto tamirhanesin-deyiz. Burada en ince işi boyacılar; en zor işi ise motor ustaları yapıyor. Gelen araçların büyük bölümü ağır hasarlı. Ustalar ince işçiliklerini konuşturarak en ağır hasarları bile tamir edebiliyor. Yükselen parça fiyatları ise araç sahiplerinin davranışlarını değiştirmiş görünüyor. Artık sıfır parça taktırmaya kimse yanaşmıyor. İlk tercih o parçaların tamir edilmesi. Bazı müşteriler ise fiyatı yüksek bulunca, bakım ve onarım yaptırmadan araçlarını kullanmaya devam ediyor.
#Oto TamirhanesiTüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Kahramanmaraş'ta bir tüketicinin başvurusu üzerine, bankanın kredi masraflarını faizlendirmesinin yasal olmadığına ve bunun iade edilmesine hükmeden mahkemenin, emsal niteliğinde karar verdiğini açıkladı.
#Banka KredisiYazının başlığına bakıp ‘ne alakası var’ diyebilirsiniz. Bu köşede hastanelerin ne yazık ki vatandaştan daha fazla para almak için yaptıklarını defalarca yazdım. Yazılarım ana konusunu sağlık hizmeti-ücret ilişkisi oluşturuyordu. Gereksiz çekilen MR’lar, tomografiler, röntgenler, boşu boşuna yapılan testler vs. Üzülerek ifade etmem gerekirse değişen hiçbir şey yok.
#YazarBANKALAR, aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyecek. Bankalar aidatı olmayan bir kredi kartı çıkarmak zorunda kalacaklar.
Bankaların, bankalar ve diğer bireysel kredi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşların alacakları ücretlere ilişkin yasal düzenleme tamamlandı. Bankalar, ücretlerde yıllık tüketici fiyatları endeksi artış oranının 1,2 katı ve üzerinde artış yapılabilmesi için tüketiciden onay alması alması gerekecek. Bu madde taslak halindeyken ücretlerde yıllık yüzde 20'nin üzerinde artışta müşterinin onayını gerektiriyordu. Böylece yasal düzenlemenin son halinde enflasyona endeksli bir düzenlemeye gidilmiş oldu. Ayrıca düzenlemede tüketicinin kredi kartını iptal etme başvurusu borç bulunduğu gerekçesiyle reddedilemeyecek.
#BankaBDDK milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren ve bankaların ücret, komisyon ve masraflarına ilişkin sınırlamalar getiren yönetmelik taslağını hazırladı. Bankalar SMS gönderim,hesap işlemsizlik, hesap cüzdanı yazdırma, banka kartı, hesap açma-kapatma ve dosya masrafı gibi 26 farklı kalemde ücret ve komisyon alamayacak.
#BddkBDDK bankaların faiz dışında alacakları ücretleri belirleyen yönetmelik taslağını yayımladı. Yönetmelikte bankaların tüketicilerden hangi kalemler için ücret alabileceği belirlenirken, limiti 5 bin TL'nin altında olan kredi kartları için de azami 25 lira kart ücreti alınabileceği karara bağlandı. Ayrıca taksit sınırlaması olan sektörlerde hediye kart, hediye çeki ve benzeri ürünlerinde alımlarında taksit uygulanmayacak.
Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998’de meydana gelen, 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin 14 yıldır eden davada mahkeme, daha önce iki kez beraat eden Sosyolog Pınar Selek’i neden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığının gerekçesini açıkladı. İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 407 sayfalık gerekçeli kararında Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamanın gaz birikimi sonucu değil, bir bombanın patlaması sonucu olduğunu belirtti. Selek’in beraat etmesi gerektiği yönünde görüş bildiren mahkeme başkanı Vedat Yılmaz Abdurahmanoğlu ise, “Patlamanın bombadan mı yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığı tespit edilemedi” dedi.
YARGITAY’dan bankalara, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yeniden yapılandırılacak kredilere, “İkinci kez masraf adı altında ücret yansıtamazsınız” uyarısı geldi. Yargıtay 13’ncü Hukuk Dairesi üyelerinden Candaş İlgün bankalara “Bu uygulamalarda bulunarak, mahkemeleri boşu boşuna oyalamayın” dedi.
17 milyarlık pazarlıkta ibre bankaların lehine dönüyor. Vatandaşın büyük tepkisini çeken kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi 31 kalemden alınan ücretler kaldırılmayacak. EFT, havale gibi işlemlerin ücretlerine bir üst sınır gelmeyecek. Ancak bankalar bu ücretleri açıkça ilan edecek. Kredi kartı sözleşmelerine ayrı bir ek olarak düzenlenecek ve müşteriye açıkça ‘kredi kartı aidatı alınacağı’ bildirilerek, imzalatılacak. İmzası olmayan kişiden, kart ücreti alınamayacak. Bakanlığa göre ise henüz kesinleşen bir şey yok.
EKONOMİK durgunluk, büyümedeki yavaşlama ve dolayısıyla işsizlik artışının tüm kredi başvurularını olduğu gibi konut kredilerini de olumsuz etkilediğine dikket çeken Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, 2009 yılında da konut fiyatlarının ciddi şekilde düştüğünü söyledi.