Güncelleme Tarihi:
Hangikredi.com tarafından hazırlanan bu yazıda ilk kez kredi çekecek olanlar için kredi süreci adım adım açıklanıyor.
1 – KREDİ İHTİYACINIZI BELİRLEYİN
İlk adım kredi ihtiyacını belirlemek. Bankalar farklı ihtiyaçlara uygun olarak, bireysel tüketici kredileri çatısı altında farklı kredi ürünleri sunuyor. Bu ürünler üç ana başlık altında toplanıyor: Konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi. Bu üç ana kredi kategorisi de alt kategorilere bölünüyor. Bunun amacı tüketicilere daha iyi hizmet verebilmeyi sağlamak. Bu nedenle öncelikle ihtiyacınıza yönelik doğru kredi türünün hangisi olduğunu belirlemenizde fayda var.
2 – EN AVANTAJLI KREDİYİ BULUN
Bir sonraki adım en avantajlı kredi seçeneğini bulmak. En avantajlı kredi nedir peki? Bankalar krediyi belli bir faiz oranı ile verirler. Faiz oranı ne kadar düşük olursa geri ödeyeceğiniz miktar da o kadar azalır. Geri ödeyeceğiniz miktarı etkileyen sadece faiz oranı değil elbette. Dosya masrafı, sigorta, ekspertiz ücreti gibi ücretler de geri ödeyeceğiniz tutarı etkiler. Bu nedenle kredi faiz oranı ile birlikte diğer tutarları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Toplayacak olursak en uygun krediyi bulmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlar:
- Kredi faiz oranı
- Yıllık maliyet oranı
- Dosya masrafı
- Ekspertiz ücreti
- Hayat sigortası
Tüm bu ücretleri kapsayan detaylı bir araştırma için şube şube dolaşmanıza ise hiç gerek yok. Hangikredi.com’un kredi hesaplama aracından yararlanarak kredi hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Hesaplama aracına çekmek istediğiniz kredi tutarı ve vadesini yazarak hesaplama yaparak kriterlerinize uygun ürünleri tek sayfada görüntüleyebilir, karşılaştırabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.
3 – KREDİ BAŞVURUSU
Kredi ürünlerini incelediniz, karşılaştırdınız, tüm ürünleri tek tek değerlendirdiniz ve bütçenize uyan bir seçenek buldunuz. Şimdi sırada başvuru adımı var. Kredi başvurusu için kişinin işine ve çalışma durumuna göre banka tarafından şu belgeler talep edilebilir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Maaş bordrosu, emeklilik belgesi, firma belgesi (vergi levhası vs.), çiftçi belgesi vb.
- İkametgah ya da adres gösteren fatura
- Gelir kaynağınız kira ise kira gelir belgesi
- Gelir kaynağınız mevduat ise mevduat getirisine ilişkin belge
Ayrıca konut kredisi başvurusunda almak istediğiniz konuta ait tapu fotokopisi, taşıt kredisi başvurusunda ise proforma fatura istenir.
Başvurunuzu yaptıktan sonra krediniz değerlendirme sürecine girer. Bankalar bu süreçte sizin kredi notunuzu inceler, belgelenebilir gelir durumunuza ve sigortalılık sürenize bakar. Kredi notu sizin bankalarla olan geçmişinizi detaylı bir şekilde açıklayan verilerden oluşan bir puan türüdür. Bankalardan kredi alabilmeniz için kredi notunuzun bankanın belirlediği alt sınırın üstünde olması gerekir.
5 – KREDİNİZİ KULLANABİLİRSİNİZ
Bankanın sizin için gerekli gördüğü belgelerle birlikte, şubeye yaptığınız başvuru incelenir ve onaylanırsa artık kredinizi kullanabilirsiniz demektir. Kredinin türüne göre değişmekle birlikte sözleşme imzalamanız gerekebilir. Kredi başvurunuz onaylandığında çekmek istediğiniz tutar hesabınıza yansıtılır. Konut ve taşıt kredilerinde ise satın alma işlemi için bir banka yetkilisi satın alma sırasında hazır bulunarak kredinin kullanılmasını sağlar.