Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarSizce de bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler hele de pandemiyle neredeyse vücudumuzun bir uzvu haline dönüşmedi mi? Yolda, evde, işte ve hatta yatakta bile elimizden düşürmediğimiz bu dijital aletler artık eğitim-iş-sosyalleşmenin olmazsa olmazları. Geçtiğimiz yıllara oranla son 1 yıldır dijital kullanımın hızla artması, çocuklar ve gençleri de iki büyük tehlikeyle karşı karşıya bırakmış durumda: Siber zorbalık ve zararlı içeriklere kolay erişim. Öyle ki şimdi akran zorbalığı ‘out’, ekran zorbalığı ‘in’.
#YazarDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK), çocukların kendi bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimlerine uygun içerikle karşılaşmaları, medyayı olabildiği kadar bilinçli ve yararlı şekilde kullanabilmeleri konusunda önemli hususlara dikkat çekmek amacıyla 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında her yıl bir çalıştay gerçekleştiriyor.
#ÇocukPek çok insan zorbalıkla ilgili en kötü şeyin fiziksel etki olduğunu düşünür: Hakarete uğramak, tüm sınıf tarafından görmezden gelinmek, okul çantasının çalınması veya dövülmek gibi. Bu nedenle siber zorbalık, yani internette karşılaşılan zorbalık genellikle ciddiye alınmaz. Kaspersky'de çocukların çevrimiçi güvenliği konusunda uzman olan Andrey Sidenko, siber zorbalığın neden tehlikeli olduğunu, bundan kaçınılıp kaçınılamayacağını ve siber zorbalıkla karşılaşanların ne yapması gerektiğini açıklıyor.
#Kasperskyİçerisinde bulunduğumuz ara tatilde teknoloji kullanımının öne çıktığını belirten uzmanlar, süre sınırlaması ve içerik denetiminin önemine işaret ediyor. 2 yaşından önce ekran kullanımı önermeyen uzmanlar, 2 yaşından sonra ise yaşına uygun şekilde içeriklerin sınırlı sürede izletilmesini ya da oynatılmasını tavsiye ediyor.
#ÇocukABD’de öğrencilerin telefonlarına el koyarak çıplak fotoğrafları indiren ve internette satışa çıkaran okul müdürü, 3,6 milyon dolar (26 milyon TL) para cezasına çarptırıldı. Okul müdürünün, haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiğini belirten uzmanlar, öğrencilere ait uygunsuz fotoğrafların ele geçirilip internette paylaşılmasının ise siber zorbalıkla sonuçlanacak ciddi bir siber suç olduğunu belirtiyor.
#HackerTelevizyon hemen her kesimin evinde olan önemli bir kitle iletişim aracıdır. Hatta yalnız yaşam süren insanlar için bir arkadaş, yoğun iş temposundan yorulan zihinlerin rahatlamasını sağlayan bir oyuncak, ebeveynler için de bir bakıcı olarak adlandırılabilir.
#ÇocukSiber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık %70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor.
#Siber ZorbalıkSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Son araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az %36,5’i, siber zorbalığa uğruyor. Her 10 genç siber zorbalık kurbanından sadece 1'inin anne ve babasını, yaşadığı zorbalık konusunda bilgilendirdiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanları, bir çocuğun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteren işaretleri sıralayarak ebeveynleri uyarıyor.
#Siber ZorbalıkSabancı Vakfı’nın Hibe Programı kapsamında desteklediği Nirengi Derneği, COVID-19 salgını nedeniyle çocuk ve gençlerin internette geçirdiği sürenin artması nedeniyle maruz kalınan siber zorbalık vakalarında artış olabileceğini belirtti. “Çok Geç Olmadan İstanbul!” projesi ile istismar, flört şiddeti ve akran zorbalığı konusunda İstanbul’daki öğretmen, idareci ve velilere eğitimler veren dernek, yaygın olan inancın tersine zorbalığın doğal bir süreç olmadığı ve çocukla iş birliği içinde mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda uyardı.
#Siber ZorbalıkDünyanın önde gelen kısa video platformu TikTok kullanıcılarına çevrimiçi güvenlik konusunda eğitim desteği vererek kullanıcı bağlılığını artırmayı hedefliyor. Güvenli İnternet Günü aracılığıyla dünyadaki milyonlarca kullanıcısı için uygulama içi etkinlikler gerçekleştiren TikTok, platform içerisinde aldığı önlemleri aktarmak için içerik üreticileri ve Akademisyen Dr. Yavuz Samur’un yer aldığı bilgilendirme videoları yayınladı.
#TiktokSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef siber zorbalık için de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalıkla ilgili 11 gerçeği sıralayarak ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#GüvenlikÇocuklar artık dijital bir dünyaya doğuyor. Bu âlemin tuzaklarla dolu olduğu da bir gerçek. Peki denge nasıl bulunacak? MEB ve Google’ın öğretmenler için başlattığı proje vesilesiyle okullardaki duruma baktık. Evde yapılacaklar için hayati önerileri de uzmanlardan dinledik.
#ÇocukAydın’ın Nazilli ilçesinde hazırladığı proje ile AB’den hibe almaya hak kazanan Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nin öğrencileri hem günümüz gençliğinin teknoloji bağımlılığını araştırıyor hem de AB’den aldığı destekle dünyayı dolaşıyor. Bir yandan projelerini yürütürken diğer yandan da dünyanın değişik ülkelerinde güzel anılar biriktiren öğrenciler projelerinde kendilerine destek olan herkese teşekkür ettiler.
#TeknolojiSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Bitdefender Antivirüs’ün son araştırmasına göre ise 14 ile 16 yaş arasındaki çocukların sadece %11’i siber zorbalığa maruz kaldığını ebeveynleriyle paylaşıyor. Şirketin Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalığın özellikle çocuklarda artışa geçtiğinin altını çizerken bu tip durumlara karşı ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#BitdefenderBizler iyi ve mutlu bir dünya düşlerken şiddet ne yazık ki hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde okulda, iş yerinde, sokakta zorbalığa maruz kalabiliyoruz. Bu durum güvenli evimize geldiğimizde son bulabiliyor. Oysa siber zorbalık 7 gün 24 saat sürebiliyor.
#Serap TorunOkullarda akran zorbalığı giderek artıyor, hemen her gün bir kadın öldürülüyor, sokaktaki şiddetten hayvanlar dahi nasibini alıyor, trafikte kavga etmeden yol almak neredeyse imkânsız, TBMM’de vekiller yumruk yumruğa, televizyonlardaki haber bültenlerinde şiddet canlı yayımlanıyor, sınırımızda ve dünyanın dört bir yanında savaşlar sürüyor... Bu şiddet ve öfke çağında iyi bir çocuk yetiştirmek mümkün mü? Güçlü ve ‘üstün’ olmak yüceltilirken barışsever, adil, doğaya ve emeğe kıymet veren, sevgi dolu bir çocuk nasıl yetiştireceğiz? Her gün şiddete şahit olan, belki de maruz kalan bir çocuk, “Bütün bunları görüyorum ve biliyorum ama istemiyorum” diyebilir mi? Uzmanlara, anne-babalara sorduk...
#Çocuk Eğitimi