Koruncuk Vakfı depremzede ailelerin kız çocuklarını okula dönmesi için harekete geçti. Konteyner-kentlerde kızlara çok fazla sorumluluklar yüklendiğini söyleyen Başkan Figen Samuray, “Bunun erken yaşta evlilik de dahil birçok sebebi var. Ailelere kızlarını okula göndermeleri kaydıyla mali destek veriyoruz. Bu kızları eğitimle enkaz altından kurtarmak için şirketlerin sosyal sorumluluk projelerine talibiz” dedi.
#Koruncuk Vakfıİklim değişikliği farkındalığına katkıda bulunma, gezegendeki kaynakların kıtlığına dikkat çekme, kaynakları koruma ve bilinçli tüketmeye yönelik davranışları geliştirme hedefiyle ilkokul 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan, Hayat Holding’in T.C. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde başlattığı ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık Projesi kapsamında 10 ilde eğiticilerin eğitimleri tamamlandı. Projeyle hem öğrencilerin hem de velilerin ekolojik okuryazarlık düzeylerinin artırılması amaçlanıyor.
#Ekolojik Okuryazarlıkİklim değişikliği ve çevre konusunda çocukları, gençleri daha fazla bilinçlendirmek için hem kamu hem de özel sektör birçok projeye imza atıyor. Geçtiğimiz günlerde de bunun bir örneği Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding işbirliğinde hayata geçen Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Projesi oldu.
#İklim DeğişikliğiT.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hayata geçen Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Projesi, Türkiye genelinde ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilerin, ekolojik okuryazarlık düzeylerini artırmayı hedefliyor.
#MEBMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.
#Prof. Dr. Petek AşkarUluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerikMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “29 bin 400 okulumuz 'Sıfır Atık Belgesi' ile sertifikasyon sürecini tamamlarken 1.325 okulumuzda 'Sıfır Atık Kütüphanesi' kuruldu ve 9 milyon öğrencimiz bu konuda eğitim aldı” dedi. Özer, iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin eğitim alanındaki plan ve çalışmalarını Birleşmiş Milletler mensubu ülkelere anlattı.
#Mahmut ÖzerTEMA Vakfı ile MEB işbirliği ve Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan eğitim portalında, öğretmenlere rehberlik edecek doğa eğitim içerikleri, çocuklarla uygulanacak etkinlik önerileri, eğitici materyaller, filmler, doğa şarkıları ve çocuk kitapları yer alıyor.
#ÖğretmenOkul öncesi eğitimi alan çocuklar, ‘Sürdürülebilir Yaşam için Ekolojik Okuryazarım Projesi’ kapsamında TBMM Botanik Bahçesi'ni ziyaret edecek. Minik öğrencilerin projeyle doğayla uyumlu yaşama becerisi kazanmaları, doğada yaşanan sorunları fark etmeleri ve öğrendiklerini günlük yaşamlarında kullanmaları hedefleniyor.
#Okul ÖncesiTEMA Vakfı, 1992 yılından bu yana erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak üzere çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda gönüllülük esasıyla çalışan bir halk hareketi olarak yerel örgütlenme ve gönüllü katılımını odağa alarak faaliyetlerini yaygınlaştırıyor. Vakfımız bugün, 560 bini aşkın gönüllüsünün desteği ile 81 il, 366 ilçe ve 125 üniversitede aktif olarak faaliyet gösteriyor.
Empati kurmadan 3 boyutlu düşünmeye, işitmeden ayrıntıları daha fazla hatırlamaya kadar tüm bu özellikler dişi ve erkek beynin arasındaki farkı yansıtıyor. Cinsiyetten bağımsız hormonların etkisiyle oluşan beynin cinsiyeti, öğrenme sistemini de etkiliyor. Uzmanlara göre testosteron beynin cinsiyetini belirliyor ve oran arttıkça beyin erkekleşiyor.
#ÖğretmenTEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü “Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri” kapsamında, bu yıl 15 bin öğretmene ekolojik okuryazarlık eğitimi verdi. Yönetim Kurulu Başkanı Ataç, “Aslında bu rakamın daha yüksek olduğunu biliyoruz ama bu kesinleşen kısmı. Bu öğretmenlerimiz kendi okullarında, kendi bölgelerinde ekolojik okuryazarlığı aktarmaya devam ediyorlar” dedi.
#EğitimSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk Yazar