Güncelleme Tarihi:
Adı K. Kahramanmaraş'ta lise son sınıfa giderken yakalandı 6 Şubat depremine. Evi yıkıldı, kayıpları büyük. Babası ve erkek kardeşlerini toprağa verdi. Acısı büyük. Koruncuk Vakfı’na bir gün bir mesaj yazdı. Üniversiteye hazırlık kitaplarının enkaz altında kaldığını, eğitimine devam etmek istediğini söyledi.
Zaten bölgede olan Koruncuk ekibi hemen K.'nın ailesine ulaştı. Anne önce kızını vermek istemedi. Yanında sadece iki kızı kalmıştı. Sonra eğitime devam ederlerse geriye kalan kızlarının da yolunun açılacağına ikna oldu. Bolluca’ya getirildi K., orada bir yandan okulu bitirdi, bir yandan da üniversiteye hazırlık sınıfına devam etti. Kazandı, sağlık alanında eğitim alacak. Diğer kız kardeş de şimdi Bolluca yolunda.
Koruncuk Vakfı’nın hukuk kökenli Yönetim Kurulu Başkanı Figen Samuray ile bölgedeki çalışmaları hakkında konuştuk. K. gibi örneklerin bölgede çok olduğunu söyledi. K. onlara yeni projeler için ilham olan bir isim. Depremin hemen ardından bölgeye giden Koruncuk Vakfı ekipleri, kız çocuklarının eğitimi için özel sektörden de destek alarak iki konteyner okul projesini hayata geçirmiş. 10’dan fazla derslik açmış. Samuray, bölgedeki durumu şöyle özetledi:
“Konteynerkentlerde kız çocuklarına yaşlı ve çocuklara bakım görevi verilmiş. Neden okula göndermediklerini sorduğumuzda mali durumun da yetersiz olduğunu söylediler. Biz de bir hesap yaptık. Aylık 2 bin 500 TL’lik bir destek alırlarsa kız çocuğunu okula gönderebileceklerini ortaya koyduk. Size bu desteği kızınızı okula gönderirseniz veriyoruz dedik. Kabul ettiler” diye anlattı projeyi.
40 ÇOCUK VE AİLESİNE DESTEK VAR
Koruncuk ekibinin bu çözümü ile şu anda 40 kız çocuğu okula gidiyor. Aileler destekleniyor. Ancak bölgede nüfus yoğun, çok daha fazla kız çocuğuna ulaşılması için kaynak gerekiyor. Samuray’ın özel sektöre çağrısı var: “Biz bölgede çok sayıda şirketle birlikte güzel işler yapıyoruz. Çok sayıda şirketin de sosyal sorumluluk bütçesi dahilinde bölgede projeler yürütmeye çalıştığını görüyoruz. Şirketleri kız çocuklarının eğitimine destek vermeye davet ediyorum. Ayda 2 bin 500 TL ile bir kızın o enkazın altından çıkarak geleceğini kurmasına destek vermek mümkün. Ancak eğitimle bu enkazın altından çıkabiliriz.”
KÖYLERİ ARTIRACAĞIZ
45 yıllık geçmişi olan bir vakıf Koruncuk. Son dört yıldır sadece kız çocuklara odaklandılar. Eğitime erişimi olmayan kız çocuklarına destek vermeye baş koyduklarını belirten Figen Samuray, mevcut durumu şöyle anlattı:
“Şu anda 10-14 yaş arası 45 kızımız Urla’da, 14-18 yaş arası 72 kızımız da Bolluca’da kalıyor. Bunların toplamda 32’si deprem bölgesinden. Amacımız köylerin sayısını artırmak. Bunun için çalışıyoruz ama iki önemli konu var. Birincisi bir kız çocuğunun bize gelip burada yetişmesinin maliyeti yıllık 12 bin dolar. Ama eğer bu kızımız ailesinin yanında kalırsa maliyet 10’da bire düşüyor. Aynı parayla 10 kızı okutabiliyoruz. O nedenle biz ailelerinin yanındaki çocuklara destek vermeyi önemsiyoruz. İkinci konu da bir ortaokul yaptırmak istiyoruz. Çünkü kızlarımız iyi liselere giderlerse üniversite başarısını artırıyor. Onların iyi liseleri kazanması için de ortaokulda iyi eğitim vermeyi planlıyoruz. Bolluca’daki köyde ikinci bir yurt ve okul yapacağız.”
Samuray’ın hedefinde vakfın mütevelli heyetini de genişletmek var. “Bunu kurumsal şirketlerden yapmak istiyoruz” diyen Samuray, kaynak artırmak için yeni projeler geliştirdiklerinin de altını çizdi.
50 ŞEF 50 EFSANE TARİF KİTABIYLA DESTEK
STK’ların daha etkili projeler yürütmeleri için özel sektör desteği hayati değer taşıyor. Bunun en güzel örneklerinden birini Koruncuk Vakfı ve Korkmaz geçtiğimiz günlerde hayata geçirdi. 50 iyiliksever şefin katkılarıyla “50 Şef 50 Efsane Tarif: 50 Şefin Geleceğe Bırakmak İstediği 50 Orijinal Tarif” kitabı hazırlandı. Geliri tamamen Koruncuk Vakfı’na bağışlanacak bu kitapta kimlerin tarifi yok ki… Ayşe Tüter’den Batuhan Piatti’ye, Hazer Amani’den Refika’ya, Sahrap Soysal’dan Somer Şef’e kadar yer alan tüm şefler, kendi özgün tarifini kitaba eklemiş. Ayrıca şeflerin hikayeleri de kitapta yer alıyor.
CUMHURİYET KÜTÜPHANELERİ ÇOĞALIYOR
TSKB, depremden etkilenen illerde Cumhuriyet 100. Yıl Kütüphaneleri açıyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Cumhuriyetin 100. yılında ülkemize kalıcı eserler armağan ediyoruz” diyerek projeyi anlattı. 6 Şubat’tan bu yana bölgeye destek verdiklerini söyleyen Bilgiç, şimdi de 50 yıllık TSKB kütüphane geleneğini bölgedeki öğrencilere ulaştırmak üzere harekete geçtiklerini belirtti. Bilgiç, “Kitapların geliştirici olduğu kadar iyileştirici bir gücü de olduğuna inanıyoruz. Bu bakış açısıyla TSKB’nin kütüphanecilik geleneğini depremden etkilenen 11 ilimize taşımayı istedik.İlk zenginleştirilmiş okul kütüphanemizi Türk Kütüphaneciler Derneği ve Adıyaman Gölbaşı İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Adıyaman Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda açtık. 4 binin üzerinde kitaba sahip kütüphanemizi çocuklarımızın zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak bilgisayar ve elektronik gereçlerle donattık” diye konuştu.
EKOLOJİK OKUR-YAZARLIĞI ÖĞRETİYORLAR
Hayat Holding’in ‘Hayata İyi Bakarız’ adındaki ekolojik okuryazarlık projesi 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında 10 yeni şehirde devam edecek. Proje Türkiye genelinde ilkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin öğretmen ve velileriyle birlikte ekolojik okuryazarlık bilgilerini artırmayı hedefliyor. Sırada Adana, Ankara, Batman, Çanakkale, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Malatya, Zonguldak ve Denizli var. Proje kapsamında her ilde 30 olmak üzere toplamda 300 okul, 30 bin öğrenci ve bin 200 öğretmene eğitim verilecek. Hayat Global Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent, “İlk yıl 30 bin öğrenciye ulaştık. Çok güzel sonuçlar aldık. Şimdi de projemizin kapsamını genişlettik. Amacımız ‘ekolojik vatandaşlık’ davranışlarının gelişmesine destek olmak” dedi.