Antalya'nın Kaş İlçesi'nde oturan 52 yaşındaki Fatma Karacan, yaşamını ağaç ustalığı yaparak kazanıyor. Kendi kendine öğrendiği marangozluk sayesinde, tahta kaşık, oklava, ekmek tahtası gibi pek çok mutfak araç ve gereçi yapan Fatma Karacan, kurduğu atölyesinde modern teknolojiye meydan okuyorModern teknoloji kaşısında el sanatlarının bir bir yok olduğu ülkemizde, pek çok el sanatı ustası mesleklerini sürdürmeye çalışıyor. Kaş'a bağlı Sarıbelen Köyü'nde oturan Fatma Karacan da teknolojiye meydan okuyan ustalardan. Kendi kendine marangozluk öğrenen, el beceresini geliştiren Fatma Karacan, evinin altında kurduğu atölyesinde el emeği, göz nuru harcayarak ahşap ev aletleri yapıyor. Her mutfakta kullanılan tahta kaşık, ekmek tahtası, döndüreç, ağaç kepçe, oklava, asa gibi pek çok araç gereci el emeğiyle yapan Karacan, bunları 5 ile 50 lira arasından değişen fiyatlardan satıyor. Haber- Kamera Ahmet ACARKAŞ / DHA
#HtvhaberGelişen teknolojiyle birlikte bir çok meslek de tarihe gömülüyor, pek çok zanaatkar kepenk indiriyor. Bunlardan biri de ahşap mutfak eşyaları yapan haratlar. Gaziantep'in son harat ustalarından Mehmet Nacaroğlu, hanımların artık metal ürünleri tercih etmesinden dolayı sadece fırın küreği, ekmek tahtası ve oklava yaptığını anlatıyor.
Teknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek Saklamaİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Havalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#Piknik2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıKocaeli denince aklımıza gelen ‘sanayi kenti’ imajını yerle bir edecek bir keşif yaptık bu hafta... Kayalık yapısı Seyşeller plajlarını aratmayan, kumsalı ve turkuvaz sularıyla ‘Akdeniz’in hangi koyundayım’ dedirten, birkaç yüz metre yürüyünce ormana ulaşabildiğimiz saklı bir cennet varmış Kocaeli sınırlarında.
#Hürriyetİngilizce öğrenebilmek için ilk olarak kelime bilgisi yeterli olmalıdır. Yani kelime haznesi genişletilmelidir. Buda ancak kelime ezberi ile gerçekleştirilebilir. Eğer kelimeleri gruplara ayırarak bir ezber yapılırsa kesinlikle daha kolay olacaktır. Mutfak araçlarını öğrenmek İngilizce öğrenebilmek için adımlardan bir tanesidir. İngilizce mutfak araçları listesi ve İngilizce mutfak gereçleri listesini sizler için derledik.