Türk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekKepek ekmeği; içinde yüksek oranda posa ve lif bulundurmaktadır. Bu yüzden en fazla diyet yapan kişilerin tercih ettiği bir ekmek türüdür. Metabolizmayı hızlandıran ekmek ekmeği; diyet programlarının vazgeçilmez ürünüdür. Peki kepek ekmeği kilo aldırır mı ve yapar mı? Diyette kepek ekmeği yenir mi tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamEkmek karbonhidrat içeriği ve kalori değeri bakımından en faydalı besin kaynakları arasında genellikle ilk sıralarda yer almasa da, günlük beslenme stilinin ve Türk mutfağının olmazsa olmaz alışkanlıkları arasında yer alır. Ekmek, Türk halkının sofrasından hiçbir zaman eksik etmediği ve çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Ekmek kilo aldırır mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamKedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceği sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından evde kedi beslenmesi sebebiyle merak edilen bilgiler arasındadır. Bu bakımdan kedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceğini öğrenebilir ve buna göre bir beslenme planlayabilirsiniz. Sizin için kediler ekmek yer mi? Kedi sütlü ve bayat ekmek yiyebilir mi detaylarıyla derledik.
#KediCanlılar için çok önemli olan pek çok besin öğesi bulunur. Karbonhidratlar da o besin öğelerinde arasında yer alır. Karbonhidratların ise vücutta bazı görevleri bulunur. Canlılar için çok önemli olan karbonhidratlar, tüketilmesi çok önemlidir. Karbonhidratların görevleri ve önemi internet üzerinden de sıkça araştırılıyor. Karbonhidratların görevleri nelerdir sizler için derledik.
#KarbonhidratGıdaların içerdiği kalori miktarı içerisindeki besin değerlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Kalori araştırması yapan bireyler, mısır ekmeğinin sahip olduğu kalori miktarını da araştırabiliyor. 100 gram mısır ekmeği içerisinde bulunan kalori ve besin değerleri detaylı olarak kişilerce araştırılıyor. Mısır ekmeği kaç kalori? 100 gram mısır ekmeği besin değerleri ve kalorisi hakkında tüm detayları derledik.
#Kaç KaloriJapon mutfağına özgü olarak bilinen Panko; köfte, et, balık gibi yiyecekler kızartılırken daha çıtır olmaları ve daha güzel görünmeleri için kullanılan bir malzemedir. Kızartmalar için kullanılan ve et gibi besinlerin soslandığı sos çeşitlerinin kalınlaştırılması adına da kullanılan bir malzeme olarak belirtilebilir. Peki, panko nedir? Panko nasıl yapılır? Japon ekmek kırıntısı tarifi nasıl yapılmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Panko Nedir?KONSTİPASYON yani kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesini ifade eder. Haftada üç defadan daha az büyük tuvalet yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanır. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur. Sağlıklı bir bireyde konstipasyonun en önemli nedenleri dışkılamaya yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz kalması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.
#İzmirTarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında çıkan ’Tarım ve Orman Bakanlığı mobil araçlarda ve İBB’nin ekmek büfelerinde ekmek satışını yasakladı’ iddiası üzerine açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, İBB’nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan bir bildirimi/genelgesi söz konusu değildir" denildi.
#Ekmek BüfesiEskiden annelerimiz bayat ekmeğin arasına taze kaşarı, sucuğu koyar, makinede ısıtır tabağın içinde önümüze koyardı, "Al sana tost." Şimdi öyle değil mis gibi tost yapan dünya kadar mekan var. İsimleri, malzemeleri, sunumları, lezzetleri farklı farklı. Kullanılan peynirler, soslar, et ürünleri, vejetaryen tostlar aldı başını gitti. Tost üzerine kafa yorsanız tez bile yazarsınız. Tostta sınır tanımıyorlar. Ancak en hoşuma gideni ise çikolatalı muzlu tatlı kıvamındaki tosttu. Tatlıdan tost olur mu demeyin bal gibi olur. Evet, şaka yapmıyorum ballısı bile var. Anadolu Yakası'nın en gözde tostçularını sizler için buldum...
#TostçularCorona virüs salgını önlemleri kapsamında, fırınlardan ekmek satışına ambalaj şartı getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede, fırınların ekmek ve ekmek çeşitlerini, gıda ile temasa uygun kağıt veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunabilecekleri belirtildi.
#Fırın