Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıParmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakBEDEN Kitle İndeksi (BKİ) 40 ve üzeri kişilerin morbid obez olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin, morbid obez hastalarda şeker, tansiyon, eklem rahatsızlığı, solunum sıkıntıları gibi birçok ciddi rahatsızlıkların görülebildiğini söyledi. Özellikle morbid obez hastaların diyet ve spor ile istedikleri kiloyu veremediklerini kaydeden Keskin, “Bu hastalarda insülin direnci geliştiği için kilo verme belli bir noktada duruyor. Amaç diyet ve sporla yeterli kiloyu verememiş kişilerin cerrahi yöntemle hekim kontrolünde kilo vermesini sağlamak” dedi.
#1Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş, diyet ve sporla kilo veremeyen ve cerrahi için uygunhastalara uygulanan obezite cerrahisinin yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi. İdeal kilosuna ulaşanhastalarda kaybedilen özgüvenin yeniden kazanılması ve yaşam tarzı değişiklikleri yaşandığını belirtenDemirtaş, “Ameliyattan sonra hastalar giydiği kıyafetten yaptıkları hobilere kadar bir değişim yaşıyor” dedi.
#1Aşırı şişmanlık, yani obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezite cerrahisinin daha önce diyet ve sporla kilo verememiş kişiler için uygun olduğunu söyledi.
#İzmirAlternatif tıbbın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alan dulavrat otu, içeriğinde bulunan antioksidanlar nedeniyle doğal bir antibakteriyeldir. Bu önemli özelliği, dulavrat otunun romatizma, soğuk algınlığı ve sedef rahatsızlığı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmasına olanak sağlamıştır.
#Dulavrat Otuİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Eren Erken, artritin, romatizmal kas ve iskelet sistemi hastalıklarının önemli bir bulgusu olduğuna dikkat çekerek “Bu hastalıkların erken tanısı, hastaların tedaviye erişebilmesi ile mümkün. Bu nedenle eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ihmal edilmeden hekime başvurulmalı” dedi.
#Romatoit ArtritYapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye’deki nüfusun yüzde 50 ila 70’inin ‘Çene Eklem Rahatsızlığı’na sahip olduğu ortaya koyulurken bu rahatsızlığın en fazla kadınlarda görüldüğü ifade edildi. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Karaman, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Çene Eklem RahatsızlığıKütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, sadece bazı deniz ürünlerinin kabuklarından elde edilen ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan "glukozamin"i frenk üzümünden sıvı olarak üretmeyi başardı. Araştırmacılardan Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Dönmez, "Gelinen noktada bugüne kadar yıllık yaklaşık 250 milyon dolar ödeyerek ithal ettiğimiz bir ürünü yerli olarak üretebileceğiz. Daha şimdiden başlangıç olarak Japonya'dan 50 tonluk bir glukozamin ham maddesi talebi aldık" açıklamasını yaptı.
#KütahyaEklem ağrılarına yüzyıllardır güvenli, etkili ve uzun süreli bir çare aranmıştır. Günümüzde halen klasik ilaçlar kireçlemeyi geri döndürmede ve durdurmada başarısızdır. Son çare olarak başvurulan cerrahi ise sadece uygulanan eklemi düzeltebilir.
#Kireçlenmeİki örnekle başlayayım…Haydar Aliyev Havalimanı’ndan Bakü’ye giriş yapıyorsunuz. Pasaport kontrolünde “Diğer ülke” vatandaşları için ayrılan bölümde beklerken bir görevli elinizdeki pasaportu görerek sizi uyarıyor; “Siz Türksünüz, bu ülke sizin. İstediğiniz bankodan geçebilirsiniz” diyor… Ya da gittiğiniz bir restoranda size yemek servisi yapan garson başını öne eğip biraz da utangaç bir ses tonuyla, “Biz sizi çok seviyoruz” diyor...
#AzerbaycanSevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...
TBMM’de Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, küçük grup toplantı salonunda gerçekleştirdiği sunumla milletvekilleri ile meclis personeline doğru diyet ve sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. TBMM Genel Sekreterliği’nin düzenlediği ’Sağlığın İçin Hemen Harekete Geç’ konulu konferansın öncesinde 2 gün boyunca meclis personeli ve vekillere obezite taraması, vücut yağ analizi ölçümleri ve ideal kilo ile ilgili analizler yapıldı.