Ayaklar neden şişer?

Güncelleme Tarihi:

Ayaklar neden şişer
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 14:00

Küçük yaşlardan itibaren ayak sağlığına dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, ayak şişmesinin çeşitli nedenleri olduğunu belirterek “Özellikle yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle oluşan kemiklerdeki şekil bozukluğu ayak şişmesine neden olur. O nedenle ayakta bir sorun ortaya çıktığı zaman ayak ile ilgilenen bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü sorun ufakken kolay tedavi edilebiliyor, ihmal edilirse ayaktaki minik bir problem de diğer sistemleri de bozabiliyor” diyor.

“Ayak şişmesinin birçok nedeni vardır. İlk başta sistemik nedenler yani vücudumuzun tümünü ilgilendiren sorunlar. Diyelim ki bir kişide böbrek rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı varsa vücutta genel bir şişme olacağı için yer çekimi ile bu şişme aşağı doğru akacağı için en çok ayaklar şişer.

İkincisi ise damar hastalıklarıdır. Toplardamarlarımızda bir problem olduğunda kan ayaklardan vücuda geri dönemez. Kan ayaklarda fazla kaldığı zaman da ayaklar şişer. Üçüncü ana neden ise yorgunluktur. Sürekli oturan ya da sürekli ayakta duran kişilerin vücut sıvısı yavaş yavaş ayaklarda birikir ve zamanla ayak şişmesi oluşur.

Romatizmal hastalıklar da ayakta şişmeye neden olabilir. Son neden ise ayaktaki kemiklerdeki şekil bozukluklarıdır. Bunun en büyük nedeni ise yanlış seçilen ayakkabılardır. Yüksek topuklu, ince burunlu, askılı ayakkabılar derken ayaklarımız travmaya uğruyor ve kemiklerimiz, zaman içerisinde eklemlerimiz bozuluyor. Eklemlerin bozulması da zaman içerisinde kireçlenmelere neden oluyor.”

Ayak sağlığı için nasıl ayakkabı seçilmeli?

“Ağaç yaşken eğilir misali ayak sağlığına da küçük yaşlardan itibaren dikkat etmek gerekir. Onun için iyi ayakkabı seçmek gerekir. En büyük hatalardan biri ayak parmaklarını sıkan ayakkabılar seçmektir. Ayak 37,5 numara, beğenilen ayakkabı ise 37 ise ayak parmakları ayakkabıya sığmak için kendini sıkacaktır. O yüzden mutlaka ayakkabı alırken parmakların gevşek olmasına, rahat olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde ayakta hem şekil bozukluklarına hem eklem ve kiriş bozukluklarına neden olur. Bu nedenle ayakkabı seçimi son derece önemlidir.”

Nasıl tedavi edilir?

“Ayak şişmelerinde öncelikle doğru tanıyı koymak gerekir. Kemik eklem rahatsızlığı mı, kiriş iltihabı mı, bir böbrek hastalığı mı onu tespit etmek önem taşır. Örneğin kiriş iltihabı ağrı yapmaz ve çok sinsi seyreder. Tanıyı koyduktan sonra da sorunun çözümüne göre bir tedavi planı çıkartırız.

Öncelikle hastanın yaşam şeklini değiştirmesi gerekir. Örneğin hasta bir koşucu ise ve bir ayak problemi varsa koşu şeklinde, ritminde, koştuğu yer ya da ayakkabısında bir sorun vardır diye inceliyoruz. Eğer bunlarla sorunu çözemiyorsak ilaç ve cerrahi müdahale ile tedavi yoluna gidiyoruz. Bazı ayak cerrahi müdahaleleri son derece ciddi ameliyatlardır. Ayakta sorun ortaya çıktığı zaman ayak ile ilgilenen bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü sorun ufakken kolay tedavi edilebiliyor ama bir sandığın içindeki tek bir çürük elmanın diğer elmaları çürüttüğü gibi, ayaktaki minik bir problem de diğer sistemleri bozabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!