“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#Sağlıkİngiltere’nin güneybatısı ve Galler’in soğuk hava dalgasının etkisine girmesiyle birlikte Londra’ya ilk kar düştü. Hava tahminlerine göre, ülkenin büyük kesiminde sıcaklıklar 3 derecenin üzerine çıkmayacak ve İskoçya’nın bazı bölgelerinde -7 derecelere düşmesi bekleniyor.
#AVRUPADAN HABERParmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirFibrinojen vücutta üretilir. Pıhtılaşma süreci için oldukça önemli bir proteindir. Kanın pıhtılaşma süreci için oldukça önemli olan Fibrinojen değeri yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Fibrinojen nedir? Fibrinojen değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu konuyu detaylıca açıkladık.
#Fibrinojen NedirTelevizyon dünyasından acı bir haber geldi. Başta Taht Ooyunları (Game of Thrones) olmak üzere Shameless, EastEndes adlı yapımlarla tanınan İngiliz oyuncu Darren Kent, 36 yaşında hayata veda etti.
#Darren KentSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep ANostradamus 1500'lü yılların ortasında Fransa'da yaşamış bir astrolog. Ölümünün üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri defalarca yanlışlandı ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan halen Nostradamus'un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Peki bu her yöne çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden halen bu kadar ilgi çekiyor?
#NostradamusGenellikle 3-12 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülen bacak ağrıları sadece “büyüme ağrısı” olabildiği gibi çok ciddi başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Çocuklarda ayak ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukAvrupa Birliği tarafından toplumda 10 bin kişiden 5’ini ya da daha azını etkileyen hastalıklar “nadir hastalık” olarak kabul ediliyor. Tüm dünyada 350 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 6 milyon kişiyi etkilediği düşünülen 6 bin-8 bin arasında nadir hastalık bulunuyor.
#Sponsorlu İçerikGünlük hayatta insanlar arasında birçok kronik hastalığa rastlanılmaktadır. Bu kronik hastalıklar pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkması mümkündür. Kronik hastalık kişilerin yaşam kalitelerini düşürmekle beraber hayatları boyunca devam eden hastalıklardır. Bu bakımdan insanlar tarafından kronik hastalıklarla ilgili pek çok konu merak edilir. Kronik hastalıklar ve çeşitleri nelerdir? Kronik hastalık belirtileri ve tedavileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüz dünyasında, kemik iltihabı en yaygın sakatlık nedenidir. Dünya çapında 20 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Kemik iltihabı, hemen hemen tüm yaş gruplarında ve cinsiyette bulunan çok yaygın bir hastalıktır. Bireylerin fiziksel olarak aktif olmasını çok zorlaştırmaktadır. Peki, kemik iltihabı tam olarak nedir detayları ile derledik.
#Kemik İltihabıKas gerginliği veya eklem iltihabı kaburga ağrısına sebep olabilir. Ancak kaburga ağrılarınızın altında kalp sorunları ve hatta kalp krizi de yatabilir. Kısaca riske atılmaması gereken bir rahatsızlıktır. Peki, kaburga ağrılarına neden olan durumlar nelerdir detayları ile derledik.
#Kaburga AğrısıSıklıkla karşılaşılan tıbbi kavramlardan bir tanesi de sedimantasyondur. Sağlıklı bir kişinin kanında bulunması gereken belirli bir aralıkta sedimantasyon değeri vardır. İnsan vücudunda, kandaki sedimantasyon değerinin ortalama aralığın üstünde ya da altında olması durumunda çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sedim nedir? Sedimantasyon kandaki değeri ortalama kaç olmalıdır? Sedimantasyon değeri düşüklüğü ve yüksekliğinde ne olur? Tüm detaylarıyla derledik.
#Sedim Nedir?Sinir sıkışması, farklı nedenlere bağlı olarak sinir üzerinde baskı oluşması sonucu oluşur. Bu durum, sinirin fonksiyonunda problemlere yol açabilir. Sinir sıkışmasının erken fark edilmesi, tedavinin daha başarılı sonuçlar vermesini sağlar. Sinir sıkışması ile ilgili merak edilenleri, Medicana Avcılar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi cevapladı.
#Sinir SıkışmasıTürk pop müziğinin Süperstar'ı Ajda Pekkan’ın (75), kireçlenmeye bağlı su toplayan dizlerinden ameliyat olmasıyla birlikte, diz kireçlenmesi sorunu yeniden gündeme geldi. Aslında pek çok kişinin yaşadığı bir hastalık olan diz kireçlenmesi nedir, belirtileri nelerdir? İşte diz kireçlenmesi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Diz Kireçlenmesi BelirtileriÖmür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#Otoimmün