Tahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#Tahinİstanbul'da barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre yüzde 18.3'e geriledi. Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı ise yüzde 3.76 olarak ölçüldü. Göle su sağlayan Çamaşır deresi büyük oranda kurudu. Suyun çekilmesiyle birlikte gölün bazı kısımları bataklığa dönerken bazı kısımlarında toprakta çatlaklar oluştu. Deniz kabukları da ortaya çıktı. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte İSKİ, Büyükçekmece Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıkladı.
#Büyükçekmece GölüKuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremSÜT yalnızca dünyanın değil, ülkemizin de en değerli tarım ürünü. Bu yıl sonunda 2022 rakamlarını alacağız, toplam üretimde bir miktar düşme olabilir ancak 2021 yılı itibarıyla üretim rakamı yaklaşık 24 milyon ton. Şu anda ise süt sektöründe maalesef yangın var! Sözü fazla uzatmadan bugün iki önemli ismin görüş ve önerilerine yer vermek istiyorum.
#1Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı 45’e yükseldi. Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu listeye Ukrayna da girdi ve böylece Avrupa’dan bir ülke de listede yer aldı. Uzmanlar ekonomik nedenlerle gıda yardımı yapan ülkeler yardımlarda kesintiye gittiğine, Ukrayna’da olduğu gibi kendi kendine yeten ülkelerin yardıma bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
#GıdaOrman Yüksek Mühendisi, KÜREM-DER Başkanı Faruk Çebi, “İstanbul’da da heyelan sorununun çözümü için ‘Kırsal Dönüşüm Projesi’nin hızla uygulamaya konması kaçınılmaz olmuştur. İvedilikle uygulamaya koyulması zaruridir” diyor ve aksi halde olabilecekleri şöyle sıralıyor:
#Faruk ÇebiDOĞU Karadeniz'de 4 ilde tarımı yapılan çayda üreticiler, daha fazla gelir elde etmek amacıyla orman, çalılık alanlar ve tarlaları söküp, çay ekiyor. Bölgede 50 bin dekara ulaşan ruhsatsız çaylık alanlarla birlikte kuru çay üretimi de artıyor. Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, "Çay ekim alanları artış tehlikesine bir an önce el atılmalı. Ruhsatsız alanlarda çok ciddi çay ekimi yapılıyor. İhtiyaçtan fazla üretim olursa sıkıntı yaşarız" dedi.
#Kayıt Dışıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hala teyakkuzumuz, uyuşturucu mücadelesinde alarm halimiz devam etmektedir. Uyuşturucu operasyon sayımız, geçen yılın bu döneminde 104 bindi. Bu yılın başından itibaren bugüne kadar 148 bin 585 oldu. Yani tam yüzde 42 arttı. Ölümler azalıyor. Burası kimsenin istediği gibi uyuşturucu satacağı bir tarla değil. Buna müsaade etmeyiz” dedi.
#Süleyman SoyluBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, “Hayatımızı mühendisler planlıyor ama onlarda coğrafya ve iklim eğitimi çok düşük. Bu bilgi eksikliği ile yapılan planlamalar üretim süreçlerini riske atıyor. Bilgisizlik yüzünden su kaynakları kirleniyor, tarımsal rekolte düşüyor” dedi.
#Prof. Dr. Murat TürkeşPatates tohumu çiftçilikte, patates bitkisinin üretiminde ve dolayısıyla gıda sektöründe kullanılan tohum çeşididir. Patates tohumu gibi farklı bitkilerin tohumları üretimin gerçekleşmesinde destek sağlamaktadır. Patates tohumu sayesinde patatesin nasıl üretildiği, ekim alanları ve zamanı öğrenilerek gönül rahatlığıyla tüketilebilir gıda olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirToprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır. Pişirilmesi halinde pek fazla suyunu bırakmayan mantarın sert bir yapısı ve taşı anımsatan bir görüntüsü bulunmaktadır. Bugünkü yazımızda size Trüf mantarı nasıl yetişir? Trüf Mantarı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
Artık dünya tarım ürünleri piyasa dengelerinin değiştiğini ifade eden eski Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu uyardı, “Üretemezsek ucuza ithal ederiz devri bitti. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız” diye konuştu.
#GazetehaberleriMoynaq... Bir zamanlar canlı ve popülerken şimdilerde hayalet bir kasabaya dönüştü. Özbekistan’da bulunan Karakalpakistan Cumhuriyeti’ne bağlı bir yerleşim Moynaq... Bölgede yaşayanlar zamanla kasabayı terk etmeye başladı. Denizden geriye sadece çölün ortasında boş balıkçı tekneleri ve sağlık sorunları kaldı. İşte Moynaq kasabası ve bölgede yaşayanların ilginç hayatı…
#SeyahatTarım ve Orman Bakanlığı, koronavirüs döneminin hububat raporunu yayınladı. Rapor, pandeminin baklagillere olan talebi arttırdığını ortaya koydu. Buna göre özellikle makarnalık buğday, kuru fasulye, nohut, mısır üretimi artarken, pamuk üretiminde düşüş meydana geldi. Bakanlığın koronavirüs salgını dönemine ilişkin raporuna göre soğan ihracatının da dondurulmuş ve işlenmiş ürün olarak yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
#Gazetehaberleri