İnsan vücudunda olumsuz durumlara karşı bazı reaksiyonlar görülebilir. Bu belirtilerden biri de çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösteren sırt kaşıntısıdır. Kansızlık, uyuz ve egzama gibi farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelebilen bir cilt sorunudur. Deri üstünün kaşınması olarak kendini gösterir ve kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz etkiler. Kaşınma hissi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde sık sık görülebilirken bazılarında hiçbir neden yokken durduk yere görülür. Sırt kaşıntısı ve vücutta kaşıntı neden olur? Sırt kaşıntısına neler iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Sırt KaşıntısıGünümüzde sık rastlanan cilt hastalıklarının başında egzamalar geliyor. Değişik tipleri olan egzamaların bazı türleri soğuk havalarda yaygınlaşıyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Utaş, bazen günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli seyir gösterebilen bu hastalıktan basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu söylüyor; atopik egzamayı tetikleyen başlıca nedenleri ve alınabilecek önlemleri sıralıyor.
#Egzama TedaviKükürt eski zamanlardan beri bilinen; uyuz, egzama, sedef hastalığı gibi rahatsızların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tarihsel kaynaklarda, deri hastalıklarının tedavisinde yarattığı mucize, eski Yunan ve Mısır belgelerinde sıkça anlatılmıştır. Özellikle maden sularında bulunan kükürt sayesinde, kaplıcalar ve kükürt banyoları deri hastalıkları tedavilerinde sıkça kullanılırdı.
#Kükürtün Saça Faydalarıİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHHer yaşta, özellikle de çocukluk döneminde sık görülen kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olan atopik dermatitin sayısı son yıllarda giderek artıyor. Hastalığın kronik ancak bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, 14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü’nde bu hastalığa karşı korunma ve tedavi yollarını anlattı...
#Atopik DermatitSanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikKeratozis pilaris üst kollarda, uyluklarda ve kalçalarda küçük, ağrısız şişliklerin ortaya çıkmasına neden olabilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Şişlikler tipik olarak ten rengindedir, ancak daha açık cilt tonlarında kırmızı veya pembe, daha koyu cilt tonlarında ise kahverengi veya siyah görünebilirler. Görünümleri rahatsız edici olsa da keratozis pilaris şişlikleri zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, bazı insanlar tüm yaşamları boyunca alevlenmeler yaşayabilirler.
#Keratozis PilarisSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuKollarda ve bacaklarda bir sürü küçük sert yumrular şeklinde ortaya çıkan keratozis pilaris oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta cilt tüyleri yolunmuş bir tavuk derisine benzetildiği için halk arasında ‘tavuk derisi’ olarak adlandırılıyor. Bu cilt rahatsızlığının genelde evde dahi tedavi edilebileceğinden bahseden dermatologlar, hayat kurtaran detayları anlattı
#Keratozis PilarisMazisi çok uzun yıllara dayansa da retinol, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle son birkaç senedir daha fazla tanınmaya başladı. Cilt için inanılmaz bir iyileştirici olan retinol eğer yanlış kullanılırsa cildinizde oldukça ciddi tahriplere neden olabiliyor. Bu harika ürünü nereden, nasıl satın almanız gerektiğini, kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hayat kurtaran ipuçlarını anlatıyoruz
#Retinol200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozGöz altı torbaları, morluklar ve halkalar, daha yaşlı ve yorgun bir görünüme sebep olabiliyor. Genellikle uykusuzluktan kaynaklandığı düşünülse de bu değişimlerin altında yatan pek çok neden bulunuyor. Pek çok kişinin psikolojisini de etkileyen morluk ve torbaların oluşmasındaki etkenler neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozAntalya'da düzenlenen 31'inci Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Durdu, "Hekimler olarak eskiden 1- 2 vaka görürken, 'Halen Türkiye'de uyuz varmış' diye söylerdik. Şu an, günümüzde polikliniğe gelen hasta sayısını 40 olarak ele alırsak; bunun en az 3- 4'ü uyuz vakası olmaktadır. Bazı klinikler, gelen hastanın yüzde 30-40'ını uyuzun oluşturduğunu söylüyor. Kesin verileri almak için bildirimi zorunlu hale getirip, bakanlıkça verilerin verilmesi lazım. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış. Son 3- 4 yıl içerisinde 30- 40 kat arttığı ile ilgili veriler var" dedi.
#UyuzGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkDeğerli Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, birçoğunuzun belki sadece duyduğu ve üzerine çok bilgi sahibi olmadığı bir şifa yöntemi olan “tamamlayıcı tıp...” Ve konuğumuz ise şahsen de tanıdığım, uzmanlık alanındaki başarılarını yakından takip ettiğim Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Oktay Melih İzdeş...
#AnkaraVücudunda çil ya da ben olmayan yoktur. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Peki birden bire ortaya çıkan hangi değişimleri dikkate almalıyız? Vücudmuzda beliren her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi?
#Sağlık