‘Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu’ Antalya’da 2’nci kez düzenlendi. 11-12-13 Kasım günlerinde düzenlenen sempozyumda 21’inci yüzyılda eğitim, sürdürülebilir eğitimin engelleri ve çözüm yolları, eğitimde yapay zekâ gibi birçok konu tartışıldı.
#Sürdürülebilir Eğitim SempozyumuMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), lise düzeyindeki öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde hedeflerine daha etkin şekilde ulaşabileceği, yenilikçi ve öğrenme süreçlerini tamamen kendilerine göre şekillendirebileceği bireysel öğrenme platformu MEBİ hayata geçirilecek.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen ‘Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumu’ kapsamında hazırlanan rapor yayımlandı. Rapora göre yapay zeka, öğretmen ve öğrencilere önemli fırsatlar sunarak öğrenme süreçlerinde yeni dinamikler oluşturabilir.
#MEBMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi (ETAK 24), İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zirvenin ilk gününde etkinlik alanını ziyaret etti.
#Millî Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla hazırladığı yeni müfredat, görüş ve öneriler için askıya konulmuştu. 2 hafta askıda kalan ve itirazların yanı sıra 67 bin görüş ve öneri gelen müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylandı.
#Milli Eğitim BakanlığıTeknopark İstanbul'da Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Forumu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Aslında müfredatımızın özü bugün burada konuştuğumuz şey. Teknolojik gelişmelere, güncel gelişmelere, toplumsal gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat oluşturalım ve bu müfredatta çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya daha hazırlıklı olsunlar. Bu mantıkla hazırladığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli maalesef çok yüzeysel çok ideolojik eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım ki 1987'de Turgut Özal'ın hayali, 1970'li yıllarda Erbakan Hoca'nın hayali 1930'lu 1940'lı yıllarda Nuri Demirağ'ın hayalleri hayata geçebilsin" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile güncel gelişmelere ayak uyduran bir müfredat hazırladıklarını söyledi. Bakan Tekin, yeni müfredat modelinde, dijital okuryazarlık ve yapay zeka uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerinde uygulanabilmesi için önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.
#Eğitimde Yapay Zeka UygulamalarıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, eğitimde yapay zekânın kullanımına yönelik süreçleri değerlendirmek amacıyla “Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumu” düzenlenecek. 22-23 Mayıs’ta düzenlenecek forumda yapay zeka ile alakalı ulusal düzeyde yürütülecek çalışmalar belirlenecek ve ilgili paydaşlarla beraber eğitimde yapay zekanın rolü tartışılacak.
#YapayzekaDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yapay zeka uygulaması ChatGPT’nin kullanımı nedeniyle okullarda ve üniversitelerde öğrencilerin, ödevlerini kendi emekleriyle yapıp yapmadığı tartışılıyor” dedi. Bakan Tekin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Eğitimde Yapay Zeka Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, teknolojiyi kullanmak gerektiğini ancak bunu yaparken teknolojik araçların toplumsal yaşama etkilerini de göz önünde bulundurmanın zorunlu olduğunu belirtti.
#Milli Eğitim BakanıEğitimde teknoloji kullanımının öğrenciler için dersleri çok daha çekici hale getirdiğini söyleyen Indiana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Reigeluth, “Öğretmenler yapay zekâdan korkmasın ve bu konuda kendilerini geliştirsinler” dedi.
#Charles Reigeluthİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarGelişen teknolojinin eğitimde de birtakım yenilikler getirdiğini belirten İzmir Gaziemir’deki Analiz Fen Eğitim Akademisi’nin kurucusu Ömer Yeğen, öğrencilerin seviyelerini ve bölüm tercihlerini belirlemede yapay zeka teknolojisi kullandıklarını söyledi. 20 yıldır eğitim sektörünün içinde olduğunu dile getiren Yeğen, anaokuldan liseye, üniversite hazırlıktan dil okullarına kadar öğretmen, yönetici ve işletme sahibi olarak pek çok görev üstlendiğini ve bu deneyimlerin ışığında özel bir sistem geliştirdiklerini kaydetti.
#1‘Dünyada ve Türkiye'de Güncel Gelişmeler Işığında 2023'e Doğru Dijital Eğitim Çalıştayı’, 22-24 Ocak tarihlerinde arasında gerçekleşti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın da konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, ‘Dijital Eğitimin Felsefesi ve Sosyolojisi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretim Programları’, ‘Dijital Eğitimin Yönetimi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen Yetiştirme’, ‘Dijital Eğitimde Materyal Geliştirme’, ‘Dijital Eğitimde Yapay Zekâ ve Etik’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen – Ebeveyn – Öğrenci Psikolojisi’ gibi konular konuşuldu.
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, okullarda ilk dört günün nasıl geçtiğini, başka sınıfların da açılıp açılmayacağını anlattı, EBA TV'ye yapılan siber saldırıyla ilgili flaş sözler söyledi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitim sisteminde sınavların yüz yüze yapılacağını, detayların en kısa sürede açıklanacağını belirtti.
#Milli Eğitim BakanıHer ne kadar dijital dünya hayatımızı çok önceden etkilemeye başlamış olsa da özellikle son dönemde hızla değişen günlük yaşantımız, teknoloji ile ilişkimizde devrimsel mesafeler kat etmemize sebep oldu. Öyle ki corona salgını nedeniyle alışverişten, eğlenceye hatta eğitime kadar birçok temel ihtiyacımızı ‘online’ ortamlarda internet üzerinden gideriyoruz. Bu noktada en önemli değişim ise usulen erken kapanan ama evlerimizden devam eden eğitim ve eğitim teknolojileri alanında yaşandı.
#KoronavirüsYapay zekâ pek çok sektörü değiştirirken bu değişimden eğitim sektörü de etkileniyor. Gerek K12 gerekse yüksek öğretimde AI (Yapay zekâ) için pek çok kullanım alanı bulunuyor. Dünyanın önde gelen üniversiteleri yeni programlar ile Al’den henüz deneme aşamasında faydalanıyor olsa da bu konudaki yeni girişimler ileride daha fazla faydalanılacağını gösteriyor.
#EğitimMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, "2-4 Nisan'da FATİH Eğitim Teknolojileri Zirvesi ve GESS Türkiye Eğitim Teknolojileri ve Çözümleri Fuarı birleşik etkinliğini İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu büyük buluşmada, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış bireylerin yetişmesi için toplanacağız” dedi.
#Eğitim Teknolojileri Zirvesi