Oyun çocuğun eksik yönlerini geliştiren ve yeteneklerini fark etmesini sağlayan önemli bir faaliyettir. Her çocuk için özel olarak seçilmesi gereken doğru oyunlar ve oyuncaklar vardır. Peki oyun temelli öğrenme neden önemlidir, oyunlar çocuk gelişimine nasıl katkı sağlar? Pedagog Zeynep Şimşek, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#ÇocukTürkiye, eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, öğrenci refahını ve bireyselleştirilmiş öğrenmeyi ön planda tutan uluslararası eğitim modellerini keşfetmeye yönelik artan bir ilgi var. Öğrenci merkezli yaklaşımlarıyla tanınan Finlandiya, Türkiye’nin okul sistemlerinde daha fazla verimlilik sağlamak için adapte edebileceği cazip bir model sunuyor.
#Ebru DoğduTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarYapay zeka teknolojisinin etkileri son dönemde tüm sektör ve mecralarda giderek artıyor. Yapay zekânın en öne çıkan örneği ChatGPT, eğitim alanında da tartışmalara neden oluyor. Zira günümüzde dünya genelinde milyonlarca öğrenci ödevlerinde, projelerinde ve hatta sınavlarında yapay zekadan yararlanıyor. Bunun olası sonuçlarını eğitimciler ve uzmanlarla konuştuk...
#EğitimMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.
#Prof. Dr. Petek AşkarOkul öncesinde matematik öğretiminin nasıl olması gerektiği önemli bir konudur. Bu soruya matematiksel düşüncenin hangi yaşta başladığı, bu düşüncenin öğretilmesi için ortam ihtiyaçlarının neler olduğu ve öğretim sürecinde çocuğu etkileyen çevresel faktörlerin belirlenmesi hususlarında cevaplar aranması gerekiyor.
#Konuk YazarOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?İnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özellikler olarak kullanılan “Alet Yapan İnsan (Homo Faber)” ve “Düşünen İnsan (Homo Sapiens)” tanımlarına ek olarak Hollandalı Felsefeci Johan Huizinga “Oyuncu İnsan (Homo Ludens)” özelliğini de ortaya atmıştır. Huizinga oyunun insanı insan yapan önemli bir özelliği olduğunu ve insanlarda kültürün oluşumu sürecinde temel öneme sahip olduğunu söyler. Oyun çeşitli kültür biçimlerinin doğuşunda başlıca etkendir. Bilişim teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle oyun da bir değişim geçirmiş ve bilgisayar oyunları her yaştan insanın hayatına girmiştir. Bilgisayar oyunlarının yeni edebiyat, sanat, medya, kültür olduğu artık kaçınılmaz bir gerçek oldu.
#PROF. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY KİMDİR?Öğrenme kişinin aktif olduğu bir süreçtir ve bireyin kendi çabası sonucu gerçekleşir. Bu çabayı okul dışında sürdürmenin yollarından biri de çocuğu ev ortamında aktif tutmaktır. Bu aktiviteyi sağlayan araçlardan biri de ev ödevleridir. Öğrencinin aktif olmasını sağlarken tekrarını da sağlayan en önemli araçlardır. Ev ödevleri öğrencinin okuldaki başarısında olduğu kadar bireysel gelişiminde de önem taşır. Ev ödevi konusunda önde gelen bir uzman olan Harris Cooper bu kavramı “okul dışında ve belli bir süre içerisinde gerçekleştirilmesi için öğretmenler tarafından verilen görevler” olarak tanımlar.
#Doç. Dr. Şengül Mertol İlgar Kimdir?Milli Eğitim Bakanlığı'nca, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin yüz yüze uyum eğitimleri yarın başlayacak ve 3 gün sürecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı, diğer tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü Kovid-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze yürütülecek. İşte yüz yüze eğitimle ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü COVID-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacak. Yüz yüze eğitimler, tıpkı COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek.
#2021-2022 Eğitim Ve Öğretim Yılı6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 1-3 Eylül arasında yapılacak uyum eğitimlerinin esasları belirlendi. 81 ile gönderilen yazıda öğrencilerin okula uyumlarının etkin bir şekilde sağlanması için uyum eğitimi uygulamalarının belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülmesinin önem arz ettiği vurgulandı.
#Milli Eğitim BakanlığıErken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramOkuma genellikle okulda öğrenilir ancak okul dışı ortamlar da okuma için önemlidir. Başka bir ifadeyle okuma sadece okulda öğrenilmez. Okumanın gelişimini ve başarısını etkileyen okul dışı ortamlar arasında, aile çevresi başta olmak üzere arkadaş ortamı, kütüphane ve multimedya (televizyon, bilgisayar, medya ve sosyal medya vb.) sayılabilir.
#BebeklerTEGV’in düzenlediği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, 22 Mayıs’ta açılış konuşmaları ve paneller, 24-28 Mayıs tarihleri arasında ise paralel oturumlarla yapılacak. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına düzenlenecek çevrimiçi etkinliğin bu yılki ana teması, “21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı” olarak belirlendi
#Nirun Şahingirayİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukTüm yaş gruplarındaki insanlar için Mart 2020 ve sonrası bir milat oldu. Yeni bir yaşama alışmaya çalışıyoruz. Hayatlarımızı, alışkanlıklarımızı dönüştürüyoruz. Tabii bu süreçte en çok zorlanan kesim öğrenciler. Okul ve öğrenme tarihsel olarak çok eskilere dayansa da kuralları ve gereklilikleri değişmedi.
#Uzaktan EğitimResmi Gazete'de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre, MEB tarafından, pandemi süreci ve gelişecek yeni durumlara göre, öğrenci devamı takip edilerek devamsızlık raporu hazırlanacak. Türkçe ve matematik derslerinden temel düzeydeki kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen üçüncü sınıf öğrencilerine ilkokullarda yetiştirme programı kapsamında eğitim verilecek. 4, 8 ve 10’uncu sınıf düzeylerindeki öğrencilerin, üst düzey zihinsel becerileri ve kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri ABİDE araştırması kapsamında belirlenecek. EBA'nın etkin kullanımının sağlanması amacıyla sisteme eklenen ders destek materyallerinin ve uygulamaların sayısı arttırılacak. Yükseköğretimde, meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartı artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.
#EğitimMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, G20 Eğitim Bakanları toplantısına, katıldı. Denemeç, "Radikalleşmeyi, ırkçılığı, yabancı düşmanlığını azaltmak ve toplumlar arasında köprüler inşa etmek için sanırım bugün daha önce hiç olmadığı kadar eğitimde uluslararasılaşmaya ihtiyacımız bulunuyor" dedi.
#Reha Denemeç“Çocukluk dönemimizdeki bir sihirli andır; anlamlandıramadığımız, karışık şifrelerle dolu bir kitap sayfasının anlamlı bir yazıya dönüştüğü an… Kelimeler sizinle konuşur, şifreler çözülür. O an tüm evrenin kapıları açılır ve artık bir 'okuyucu' olarak geri dönüşü olmayan bir yolda ilk adımlarınızı atmaktasınızdır.” Alberto Manguel
#Erken Çocukluk Dönemiİlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, son hali ile merak konusu oldu. Yeni dönem başlarken merakla araştırılmaya başlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz aylarda son hali ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. İşte, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği hakkında son bilgiler
#Okul Öncesi Yönetmeliği‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Okula başlama yaşı, ara tatiller gibi yeni düzenlemeler yönetmelikte yer aldı. İlk ve ortaokullarda teneffüs süreleri 10 dakikadan 15’e çıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika olacak.
#MebÇocuklara bir öğretim programıyla ilişkilendirerek bir şeyler öğretmenin yolu, öncelikle onların yaşam alanlarıyla yakından ilgilenmekten ve buralardan veri toplamaktan geçiyor. Çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu konular belirlenerek bunların öğretim programlarına yansıtılmalı.
#EğitimOkullarda eğitimin bir parçası haline gelen yaratıcı drama ile tüm katılımcılar eğlenerek ve deneyimleyerek öğreniyorlar. Bu da öğrenmeyi kalıcı hale getiriyor. Doğaçlamadan ve imgelemden yola çıktığı için hayal gücünü geliştiriyor, bu sayede katılımcılar önlerine çıkan zorluklara karşı problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyorlar.
#Yaratıcı DramaOkullarda yeni yeni uygulanmaya başlanan yaratıcı drama eğitimleri çocukların iletişim kurma, empati yapma, eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyor ve sosyalleşmelerine destek oluyor. En önemlisi de oyun yoluyla sağlanan öğrenme kalıcı hale geliyor.
#Yaratıcı Drama