Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye müdahalesiyle ilgili, “ Rejimin daha önce de yaptığı bu tür saldırıların cevapsız bırakılması elbette düşünülemezdi. Yapılan operasyonu doğru buluyoruz” dedi. Erdoğan, Fatih, Başakşehir ve Avcılar kongrelerinde konuştu:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğanİstanbul’dan Ankara’ya, Eskişehir’den Antalya’ya... Jürimizin önerileriyle bu şehirlerimizin sonbahar yürüyüş yollarını keşfe çıktık. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu rotaları takip ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
#En Güzel Yürüyüş RotalarıElon Musk’ın İstanbul’un fethine dair attığı tweet olay oldu. Musk ‘açık unutulan kapı’ efsanesine gönderme yaparak fethi basitleştirdi mi yoksa Türkiye’ye karşı kışkırtıcı söylemlerde bulunan Yunanlara ‘kapınızı sıkı tutun, sonra mazeret uydurmayın’ mı demek istedi?
#Elon Muskİstanbul kara surlarının Orta Çağ'dan kalma 4 köprüsü yıkılmaya yüz tutmuş durumda... Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Bugün izleri duruyor, köprüler duruyor. Fakat ne yazık ki modern kentin dokusu içerisinde kaybolmuş durumdalar, hendekler gibi. Adeta saklı köprüler bugün" dedi.
#İstanbulİstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#Istanbulİstanbul'un yıkılmaya yüz tutan tarihi surlarının bir bölümünde daha, dün gece çökme meydana geldi. Dünya kültür mirası listesinde olan surların son durumunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat anlattı
#İstanbul SurlarıMeşher’de açılan ‘Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları’ adlı sergi, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan 150’den fazla eserini ilk kez bir araya getiriyor. İzleyiciyi 100 yıl öncenin işgal altındaki İstanbul’unda keşfe çıkaran sergi kapsamında Gritchenko’nun Atatürk’ün kitaplığında da bulunan ‘İstanbul’da İki Yıl’ adlı kitabı da Yapı Kredi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
#Alexis GritchenkoRise of Empires: Ottoman dizisiyle gündeme gelen isimlerden biri de Giovanni Giustiniani Longo oldu. 15. Yüzyılda yaşamını sürdüren Giovanni Giustiniani, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesini kolaylaştırmıştı. Peki, Giovanni Giustiniani Longo kimdir?
#Giovanni Giustiniani Longo‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariSulukule’nin "yenileme alanı" olarak ilan edildiğini ve Osmanlı mimarisiyle yeniden şekilleneceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, "Sulukule önemli bir Bizans yerleşkesiydi. 569-570 yıllarında inşa edilen Deuteron Sarayı’nın, Sulukule’de olması yüksek bir olasılık. Arkeolojik değerlendirme yapılsın Sultanahmet’teki skandal tekrarlanmasın" diye tepki gösteren Sulukule Platformu’na bilim dünyasından da destek geldi.
Meşhur bir şehir efsanesi vardır. İstanbul için anlatılır. Denir ki: "Sultanahmet’te bir dehliz varmış. İçine girermişsin ve Büyükada’da Aya Yorgi Manastırı’na kadar gidermişsin..." Kuşkusuz bu söylenti çok abartılı. Çünkü, söz konusu tünel, Marmaray projesinin uzunluğunun dört-beş katını aşmakta ve Roma-Bizans dönemi teknolojisiyle yapılması imkansız görünmekte. Ama İstanbul’un altında, toplamda o mesafeyi aşabilecek uzunlukta ayrı ayrı tüneller var. Bu tüneller; galeriler, yapı toplulukları, mabetler, su yolları, gizli geçitlere açılır.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.
Günübirlik veya haftasonu konaklamalı kültür gezileri için en uygun dönemlerden birindeyiz. Yazın çok sıcak günleri veya kışın en soğuk zamanları, sokaklarda saatlerce yürümeyi gerektiren bu geziler için çok uygun olmuyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde yaşayanların ilgi gösterdiği kültür gezilerine, orta ve üstü yaş grubundan, yüksek eğitimli kişiler, çocuklarıyla birlikte katılıyor.
Edirnekapı'daki küçük Kariye Mahallesi, İstanbul'un en büyük hazinelerinden biri. Bizans şehri İstanbul'la Osmanlı şehri İstanbul'u aynı anda hissetmek mümkün burada. Dünyanın en güzel mozaik müzelerinden biri olan Kariye Müzesi, (eski Chora Manastırı ve Kilisesi, sonra Kariye Camii) burayı bütün dünyanın en önemli tarihi merkezlerinden biri yapıyor.