Güncelleme Tarihi:
Edirnekapı Surları'nın bitişiğindeki şampiyonların yetiştiği Altınay Spor Kulübü'nü kulüpten yetişenler ve mahalleli işadamları yeniden canlandırdı. Kulüp şimdi bölge çocuklarının hizmetinde.
Karagümrük'ün yanı, Salmatomruk'un altı, Balat'ın hemen üstü ve Edirnekapı Surları'nın bitişiğinde yer alan Altınay Spor Kulübü özellikle son iki yılda yaptığı atılımla çevresinde yaşayan tüm insanları kucakladı. Şiddet, uyuşturucu ve işsizlik üçgeninde bunalan 3000 gence kapılarını açan kulüp, bünyesine katılanları sadece sporcu yapmakla yetinmeyip, dışarıdaki yaşama hazırlanmaları için de çaba sarfediyor. Bilgisayarlı eğitim merkezleri, meslek kursları ve uyuşturuya karşı mücadele merkezleri açıyor.
Tantan'ın güreştiği kulüp
1946'da kurulan ve içinden dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçiler, boksörler, efsanevi futbolcular yetiştiren kulüp, bundan beş yıl önce kapısına kilit vurmuştu.
Bir zamanlar İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın da güreştiği kulübun kapanmasıyla semtte ‘‘sur dibi kültürü’’ yeniden egemen oldu. Yani işsiz gençlerin çoğu, hayatlarını gayrimeşru yollara başvurarak kurmayı seçti.
Altınay Spor Kulübü Başkanı Mehmet Özcan semtte yetişen binlerce gençten biri olarak sur dibinin koşullarını çok iyi biliyor. Altınay'da doğup büyüyüp saygın bir işadamı olan Özcan, iki sene önce kulübün bu bölgenin can damarı olduğunu düşünerek harekete geçiyor.
Önce, kulüpte yetişen eski elemanları bir araya getiriyor. Kulüp kapandığı için ilk toplantıyı Fener'de Reşit Sarı'nın kahvesinde yapıyorlar ve sonra da her hafta kahve kahve dolaşarak toparlanma çalışmasını hızlandırıyorlar.
Eski kulüp mensuplarının bir araya geldiği bu kahve toplantılarının değişmez bir ismi var: İstanbul Vali Yardımcısı Osman Demir. Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Turksel de ekibe katılınca güzel günler başlıyor.
Batakhaneden spora
Kulüp Başkanı Mehmet Özcan, ‘‘Dönemin Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan olmasaydı bugünlere gelemezdik’’ diyor.
Tantan, Edirnekapı Surları'nın Tekfur Sarayı'yla birleştiği geniş alanı temizleterek burada bir antranman sahası ve orta boy bir spor kompleksi yaratıyor. Kulüp yöneticilerinden Reşit Sarı, ‘‘Şimdi spor kompleksinin olduğu yerden insanlar gündüzleri bile geçmeye korkardı. Burası tam bir batakhane gibiydi’’ diye anlatıyor.
Spor kompleksinin yanında, kadınların sohbet ettiği ve çocukların oynadığı parkı işaret eden Sarı, ‘‘Sonra bu park yapıldı ve mahalle halkı için yemyeşil ve güvenli bir alan yaratılmış oldu’’ diye devam ediyor.
Kapalı salon yenilendi
Şimdi 3000 çocuk ve gence hizmet veren kulübün hedefi büyük. Semtteki tüm esnafın (Altınay Fırını, Altınay Market, Altınay Kasabı, Altınay Lokantası, Altınay Berberi vs.) ve buradan yetişmiş herkesin desteğini alan kulüp bir sivil toplum örgütü gibi çalışıyor. Çocukların spor malzemelerini Piripak Temizlik Hizmetleri şirketi karşılıyor. Aynı şirket, okuyan çocuklara kırtasiye desteği de veriyor.
Kulübün, içinde şampiyonlar yetişen kapalı salonu, yıllarca kilitli kaldığından harap bir hale gelmiş. Yeni kulüp yönetimi, burayı onarmak için de epey bir çaba harcamış. Çatı, boya-badana, antrenman minderi, spor malzemelerinin bulunması, su ve elektrik tesisatı, duş ve tuvaletlerin yenilenmesi zaman almış. Ama sonunda pırıl pırıl kullanıma açılmış. Fakat kaloriferleri çalışmadığı için kışları faaliyet gösteremiyor. Başkan Mehmet Özcan, yakında bir kampanya açarak bu sorunu çözeceklerini söylüyor.
Meslek kursları açılacak
Kulüp yöneticileri, önümüzdeki yıl işsiz ve mesleksiz genç için meslek kursları açmayı planlıyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla birlikte bir bilgisayarlı eğitim merkezi de kurmayı planladıklarını söyleyen Başkan Özcan, ‘‘Bölgemizde uyuşturucu çok yaygın, Amatem'le görüşüp burada bir danışma ve rehabilitasyon birimi kurmak için harekete geçtik’’ dedi.
ŞAMPİYONLAR KULÜBÜ
1946'da kurulan Altınay Spor Kulübü, uzun yıllar yöneticiler açısından şanslı oldu. Güreşte Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Avrupa üçüncüsü de olan Altınay'ın yeni başkanı Mehmet Özcan, bu başkanları şöyle sıralıyor:
Niyazi Civelek (eski Güreş Federasyonu Başkanı), Turhan Barlas, Cihat Uskan (eski Güreş Federasyonu Başkanı), Fuat Uzun (Emniyet Müdürü), Fahri Somer (gazeteci), Niyazi Akı (eski İstanbul Valisi), Erol Kaner (eski TRT Genel Müdürü), Ali Gümüş (gazeteci), Adil Öngen (bankacı), Celal Kılıçarslan, Rıfkı Özkardeşler (Emniyet Müdürü) Aysun Çaltık (mali müşavir).
Necdet Uçar'ın yöneticiliğinde güreşte efsaneleşen kulüp, futbol ve boksta da başarılı sporcular yetiştirdi. İşte Balat'ın arka sokaklarında yetişen bu sporculardan bazıları:
l GÜREŞ: Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Necdet Uçar, Dünya Şampiyonları Sırrı Acar, Abdürrahim Kuzu, dünya ikincileri Bilal Tabur, Serhat Karadağ, Avrupa ve Dünya Şampiyonu Salih Bora, Dünya İkincisi Hızır Sarı, Avrupa ve Balkan Şampiyonları Haydar Turan, Hasan Altaner, Sinan Özçelik, Münir Çalışkan, Ahmet Tiren. Diğer milli güreşçiler: Nevzat Köz, Gürbüz Lü, Mustafa Artemel, Hasan Artemel, Atilla İzbilir, Atilla Oktav, Mücahit Güngör, Tevfik Aydemir.
l BOKS: Avrupa Şampiyonları Mehmet Demirkapı ve Ramazan Gül.
l FUTBOL: Galatasaraylı efsane kaleci Yasin ve Gökmen, Beşiktaşlı kaleci Mete.