Edirne’de 1831 yılında yapımına Osmanlı Sultanı II. Mahmud tarafından başlanan, son düzenlemesi ise Sultan Abdülmecid tarafından 1847 yılında tamamlanan Meriç Köprüsü’nün, bugüne kadar bilinmeyen mimarına, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki Osmanlı arşivlerinden ulaşıldı.
#Yüksek LisansFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#BursaÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaEdirne'de, tarihi Muradiye Camii'ne geçişleri sağlayan ve halk arasında 'Taş Köprü' olarak bilinen tarihi köprü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Zamanla çevresi evlerle kaplanan ve gözden kaybolmaya başlayan köprünün ciddi bakıma ihtiyacı olduğunu söyleyen, Edirneli tarih araştırmacısı Altay Bayatlı, "Aslında bu köprü için Edirne'de 'kayıp köprü' diyebiliriz. Mahalle arasında kalarak kaderine terk edilmiş durumda. Ciddi derecede restorasyon istiyor. Bu tarz yaya köprülerine nadir rastlıyoruz" dedi.
#EdirneDünyanın en eski ve uzun taş köprüleri arasında bulunan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Uzunköprü, kanatları, zemin ve kemerlerinde oluşan çatlaklar nedeniyle trafiğe kapatılıp restorasyona alındı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, köprünün orijinaline uygun restore edileceğini belirterek, "Orijinal dokusu taş, dolayısıyla taşın dışındaki yapı elemanları ortadan tamamen kaldırılacak ve tarihi orijinal dokusuna kavuşacak. Her şeyiyle orijinal olduktan sonra UNESCO'nun kalıcı miras listesine kabul edilmesi için gerekli şartları yerine getirmiş olacağız" dedi.
#UNESCO‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari- Nehir debilerinin yeniden yükselişe geçmesi nedeniyle Tunca ve Meriç köprüleri yeniden trafiğe kapatıldı - Pazarkule Sınır Kapısı yolunun kapanması nedeniyle, Yunanistan'a gitmek isteyenler İpsala Sınır Kapısı'nı kullanacak - Arda Nehri üzerindeki Kırcaali Barajı'nın doluluk oranının taşma seviyesinde olması nedeniyle, Bulgaristan'ın bu gece baraj kapaklarını kontrollü olarak açacağı bildirildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç gündür bölgede bulunduğunu belirterek, "3 gündür bu bölgede yaptığımız çalışmalarla ülkemizde bir değişim, bir dönüşüm yaşayalım istiyoruz. Bir heyecanı kalkınmayla birliklikte yayalım istiyoruz. Trakyalı kardeşlerimle de bu vesileyle hasret gideriyorum" dedi.
İstanbul-Amasra yolu her mevsim güzeldir. Çiçeklerin her türlüsü başka bir renk verir doğaya yol boyunca. Eğer bir hafta sonunuzu ayırırsanız, müdavimi olacak ve her boş zamanınızda Amasra’ya koşacaksınız. Sahil kalabalık mı kalabalık, deniz temiz mi temiz. Bir kentin içinden denize girmek büyük bir keyif olsa gerek.
Bu hafta Türkiye’nin dört bir yanında Hıdrellez Şenlikleri düzenlenecek. Ateşler yakılacak, dilekler dilenecek, yemekler yenip, oyunlar oynanacak. Her yöredeki şenliğin kendine göre bir rengi var ama Edirne’deki şenlikler rengarenk. Kakava Şenliklerinde kent bütün sokakları, meydanları ve caddeleri ile tam bir şenlik yerine dönüyor. Edirne’yi görmediyseniz, oraya gitmenin tam zamanıdır.
Her gezmenin ardında bir bahane vardır. Kimi yemeğin, kimi manzaranın, kimi geçmişin, kimi denizin peşine düşüp, uzak yakın coğrafyalara doğru yelken açar. Bu hafta ramazanı bahane edip, insanı şaşırtan mimarileriyle bulundukları kentleri süsleyen camilerin izinde bir tura çıkabilirsiniz.
Edirne’ye yolum ilk kez 1961 yılında düşmüştür. İstanbul’da bile henüz garaj mefhumu yokken, Sirkeci sokaklarından bindiğim otobüs, hayli sıkıntılı bir yolculuktan sonra beni oraya götürmüştür. Selimiye’nin minarelerini karşıdan önce iki, sonra üç, şehre girince de dört görünce; ağzım bir karış açık kalmıştır ki, tevatür bir şaşkınlıktır.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan Edirne'de yaptığı açıklamada, “Bizden önce Türkiye’de bütün işletmeler hortumlanmıştı. Biz geldikten sonra hortumcuların kökünü kestik. Hortumlanmanın sona ermesi için de bir çok kurumu özelleştirdik. Bundan sonra da benim bakanlığım süresince özelleştirilmemiş tek bir yer kalmayacak. Her yeri özelleştireceğim. Bunların içinde Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri dahil tüm otoyollar var” dedi.