Osmanlı'ya 88 yıl başkentlik yapan tarih ve kültür şehri Edirne, Kurban Bayramı'nda da inanç ve gastronomi turizmi kapsamında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Selimiye Camisi ile Sultan 2'nci Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi gibi çok sayıda tarihi mekanı gezen ziyaretçiler, kentin meşhur lezzeti tava ciğerini yiyebilmek için ise işletmelerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
#TurizmTrabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü inanç turizmi merkezinde, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri tamamlandı.
#Sümela ManastırıTürkiye Yahudi Toplumu ve T.C Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Edirne Büyük Sinagogu’nda düzenlenen Yasmin Levy konseri, önceki akşam gerçekleşti. Konseri, Avrupa’nın en büyük ikinci sinagogu olma özelliğine sahip Edirne Sinagogu’nda yaklaşık 700 kişi izledi.
#FiruzeAkademisyen “Biz çocukluktan itibaren kimseye karışmamayı öğreniyoruz” diye anlatıyor. Öğretmen “Burada kadın olmak özgürlük demek” diyor. Gazeteci “İşin sırrının acele etmemek” olduğunu söylüyor. Burası Trakya. Telaşsız, stressiz, hırçınlıktan azade insanlar, hayattan daha çok tat almanın yollarını arayıp buluyor. ‘Trakya kafası’ neden huzur vaat ediyor?
#TrakyaAvrupa'nın üçüncü, Türkiye'nin en büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu’nda ramazan ayında iftar verilecek. Sinagog’un açılış sürecinde Edirne Valisi Dursun Şahin sinagogda ibadete izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Şahin, “Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz” ifadesini kullanmıştı. Devletten ise bu sözlere sert tepki gelmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü Adnan Ertem, sinagog ile ilgili tasarrufun kendilerinde olduğunu hatırlatarak mekanın ibadethane olarak hizmet vereceğini bildirmişti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Musevi Cemaatiyle bizim hukukumuz zaten, bir kişinin bir ifadesiyle zedelenecek bir cemaat ilişkimiz yok. Onlar bu ülkenin, bizim gibi birinci sınıf vatandaşıdır. Onların hak ve hukukları da bizimki kadar değerlidir" demişti.
#İftarYaptığı açıklamalarla sık sık gündem olan ve tepki çeken Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yine çok konuşulacak sözler söyledi. Vali Şahin, haberleri ulusal gazetelerin manşetinde yer alan Edirmeli gazetecilere küçük altın hediye edeceğini duyurdu. Şahin'in ismi daha önce sinagogu müze yapmaya kalkması ve kanser açıklaması yapan doktora kızıp görevden almasıyla da gündeme gelmişti. Vali Şahin, Giresun Valisi olduğu dönemde de kameraların kayıtta olduğunu farketmeyerek gazetecilere ''Ben vereyim sana o parayı, yazmasan. Giresun’u Türkiye’ye olumsuz yansıtmasan" demiş ve sözleri uzun süre tartışılmıştı.
Edirne Valisi Dursun Şahin'in, şehirde restorasyonu devam eden sinagogu müze olarak kulllanmaya karar verdiklerini açıklamasından sonra tepkiler art arda geldi. Valinin ibadethaneyi İsrail'in Mescid'i Aksa'ya düzenlediği baskına kızıp müzeye çevirmek istemesine ilk yanıt Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden geldi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bir açıklama yaparak sinagog ile ilgili tasarrufun kendilerinde olduğunu hatırlatarak Edirne Büyük Sinagogu'nun ibadethane olarak hizmet vereceğini bildirdi.Bu açıklamadan sonra Vali Dursun Şahin çark etti, binanın kullanım şekliyle ilgili kararın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu söyledi. Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati de bir yazılı açıklama yaparak "Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız" ifadelerini kullandı.
11 Eylül rüzgarlarının estiği, dünyada kültürler arası çatışmalardan sözedildiği bugünlerde tartışılan sorulara tam 300 yıl öncesinde bir cevap geldi: Maftirim. Yüzyıllardır, sinagog ve mevlevihanelerde çalınıp söylenen bu eserler Lari Dilmen'in öncülük ettiği bir grup müzisyenin üç yıllık çalışmasıyla günışığına çıkarıldı. Kalan Müzik, CD'nin yanında verdiği bir kitapçıkla tarihçi ve sosyologlara da kıymetli bir kaynak sundu.