Güncelleme Tarihi:
Harabe haldeyken Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 41 yıl aradan sonra ibadete açılan Edirne Büyük Sinagogu, ilk Musevi düğünü için gün sayıyor. İlk düğün için gün alan Güneş Mitrani, hayatını Harun Erentürk’le birleştirecek. Sinagog ibadete kapanmadan önceki son düğün ise Güneş Mitrani’nin annesi Sara ve babası Rufat Mitrani’nin düğünüydü.
20’inci yüzyıl başlarında Yahudi nüfusunun yoğun yaşadığı Edirne’nin Kaleiçi semtinde çıkan bir yangın, burada bulunan irili-ufaklı çok sayıda sinagogu da kül etmişti. Musevilerin bunların yerine inşa ettikleri ve adına Edirne Büyük Sinagogu adını verdikleri sinagog, Musevilerin sayısının tamamen azalması üzerine 1070’li yıllarda kapanma aşamasına geldi. Sinagogun ana binası kapatılarak az sayıdaki Musevi için küçük bir binada ibadet yapılmaya başlandı.
Evlenmeye 1975 yılında karar veren Sara-Rufat Mitrani çifti, ana binayı temizleterek düğünlerini burada yaptı. Edirne Büyük Sinagogu’nda daha sonra düğün yapılmadı. Kullanılmayan sinagog geçen yıllar içerisinde yıkılarak bir harabe halini aldı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2010 yılında sinagogda restorasyon çalışması başlattı. Beş yıl süren restorasyon çalışması sonucu ayağa kaldırılan Edirne Büyük Sinagogu düzenlenen törenle ibadete açıldı. Edirne'de 1492 yılında, Osmanlıya sığınan Museviler için yapılan, 1983 yılına kadar hizmet veren ardından da yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan Avrupa'nın en büyük, dünyanın 3'üncü büyük sinagogun da 41 yıl aranın ardından düğün yapılacak. Edirne Dilaverbey Mahallesi'nde bulunan tarihi sinagogda 1975 yılında düğün merasimi ile eşi Sara ile evlenen 67 yaşındaki Edirneli işadamı Rifat Mitrani küçük kızları Güneş Mitrani'nin bu ay sonunda aynı sinogogda nikahlarının kıyılması kendisini heyecanlandırdığını söyledi.
Edirne'de doğup büyüdüğü mahallesinde bulunan sinagogda, kendisi gibi kızının da 41 yıl sonra aynı yerde evleneceğini söyleyen Mitrani, 'Burası yıkılmamıştı daha. O zaman Edirne'de 100 Yahudi yaşıyordu. Nikahı kıydık. Ondan sonra burası yağmurdan, çalınan mallardan yıkıldı. 4-5 yıl önce Vakıflar ele aldı. Büyük paralar harcayarak bu eseri ayağa kaldırdı. Bu eser Edirneliler için çok önemli' dedi.
Edirne'ye ailesinin 600 yıl önce yerleştiğini kendisinin de bu kentte doğup büyüdüğünü belirten Rifat Mitrani, 'Böyle bir eserde kızımın da düğünümü yapmak istedim. Tabii büyüklerimiz de istedi. 29 Mayıs Pazar günü burada hem Musevilerin imam nikahı hem de belediye nikahı olacak. Kızım evleniyor. Bu eserin ayağa kalkması, bu nikahın burada yapılması benim için çok heyecan verici' diye konuştu.
Sinagogda düzenlenecek düğün törenine İstanbul'dan çok sayıda Musevi cemaati üyesinin katılması bekleniyor.
Çiftin nikahlarını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın kıyacağı öğrenildi.