Günümüzde pek çok anne mükemmel olma isteğiyle elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyor ve daha iyi ne yapabilirim kaygısını yaşıyor. Mükemmel anne sendromu karşımıza farklı görünümlerle çıkıyor. Bazı ailelerde iki yaşında üç dil öğrensin, aynı anda hem baleye hem yüzme kursuna gitsin, hem piyano hem keman çalsın gibi bir tutumla kendini gösterirken, başka bir ailede çocuğunun sağlıklı yaşamasını istiyor.
#Ebeveyn EtiğiDünya hızla değişiyor ve bu değişim her yeni nesille birlikte etik algılarımızı, değer yargılarımızı ve bilginin anlamını yeniden şekillendiriyor. Ben 70’li yıllarda başladım ilkokula. Benim neslim için bilgiye erişim, emek ve çaba gerektiren bir yolculuktu. Bilgi, sadece bir araç değil, aynı zamanda bir güç ve anlam kaynağıydı. Bu yüzden bizler okul hayatımızı anlatırken öğretmenlere büyük anlam yükleriz. Hepimizin hayatında “hayatımı değiştirdi” dediğimiz bir öğretmen vardır. Bilginin peşinden koşmak, bizim nesil için bir öğrenme süreciydi. Araştırmalar yapmak, kütüphaneleri ziyaret etmek ve sayfalarca not almak, sadece bilgiye ulaşmanın değil, aynı zamanda özdenetimi geliştirmenin de bir yoluydu. Kopya çekmek, etik bir ihlal olarak görülürdü ve suçluluk duygusu uyandırırdı; çünkü çaba sarf etmeden bir sonuç elde etmek, ahlaki bir eksiklik olarak algılanırdı.
#Konuk Yazarİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Öznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan 'ifşa'yı uzmanlarla konuştuk: 'Tweem jargonu'nu öğrenin, VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız 'alfa' mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasa dışı kavramlarını konuşun.
#İfşaAslıhan Öztezel aslında hukuk dalında eğitim almış, çok genç yaşında akademisyen olmuş, yurtdışı tecrübesi olan başarılı bir isim. AB hukuku, insan hakları gibi konularda çalışırken hayatın içinde daha fazla ne yapabilirim duygusuyla “Çocuğum haklıyım” oyuncağını yapan Aslıhan Öztezel’ın ilham verici sosyal girişimi yakında çok daha fazla yerde karşımıza çıkacak.
#Aslıhan Öztezel