Paylaş
Beş yılı aşkın bir süredir Hürriyet Aile aracılığı ile sizlerle paylaştığım bilgi birikimlerimi ve deneyimlerimi artık bu kıymetli ailenin naçizane bir üyesi, “Uzman Yazar”ı olarak paylaşmaya devam edecek olmamdan dolayı duyduğum mutluluğu ifade ederek söze başlamak istiyorum. Takdir edersiniz ki, bir alanda uzman olabilmek ve bu sıfatın gerektirdiği yeterliliklere bağlı bir meslek etiği benimsemek çok önemli. Son zamanların yükselen merak konularından biri de çocuk psikolojisi ve çocuk eğitimine yönelik ebeveyn tutumları. Bu konu ile ilgili doğru adımlar atmak isteyen anne babalar olarak, çocuklarımız hakkında psiko-sosyal ve gelişimsel açıdan daha fazla bilgi ve beceri elde edebilmek adına bu alanda çalışan uzmanların ve pedagogların kapısını çalıyoruz. Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor muyuz?
Günümüzde birçok aile, ebeveyn olma sürecinde veya sonrasında çocukları ile ilgili yaşadıkları problemlerde pedagog yardımına başvuruyor. Fakat gerçek anlamı ve mesleki yeterlilikler açısından değerlendirildiğinde kimler bu unvana sahip olabilir ve hangi eğitimlerle bu yeterlilik sağlanabilir maalesef tam olarak bilinmiyor. Elbette tek bir cümle ile açıklanması zor ancak kısaca anlatmak gerekirse pedagog; 0-18 yaş arası çocuğunuzun zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal gelişiminde size yardımcı olmayı amaçlayan çocuk psikolojisi ve eğitimi uzmanıdır. Pedagoglar, öncelikli olarak çocuğunuzun ruh sağlığını korumaya yönelik çalışırlar. Sağlıklı bir biçimde zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal gelişim gösteren çocuklar dolaylı olarak sağlıklı birer kimliğe sahip olurlar ve bu da mutluluğu, başarıyı beraberinde getirir.
Ebeveyn olarak, çocuklarımızı en doğru ve en sağlıklı şekillerde yetiştirmeyi amaç edinmiş olsak da kimi zaman farkında olmadan yapılan iyi niyetli hatalar veya çocuğumuzun bugünü ve geleceği ile ilgili olarak alınmış yanlış kararlar, beklentilerimizin aksine ileriye dönük olarak çok büyük problemlere sebep olabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalındığı zamanlarda ebeveynler, doğru kararlar alabilmek için bir uzman yardımına ihtiyaç duyabilmekte ve pedagog yardımı ile de problemlerini çözümsüz hale gelmeden önleyebilmektedirler.
Çocuğumuzun anne rahmine düşmesi ile başlayıp doğumu, bebekliği, çocukluğu, ergenliği ve yetişkinliği boyunca devam eden bir süreç olan ebeveynlik, tahmin edilenin aksine, doğuştan getirilen bir beceri değildir. Doğru zamanda doğru kararlar, çocuklarımızın biyo-psiko-sosyal ihtiyaçları doğrultusunda gösterilen özen ve koşulsuz sevgi ile bu süreç en az sorunla atlatılarak, hem psikolojik hem fizyolojik hem de sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı birer evlat yetiştirme yolunda emin adımlar atılabilir.
Bu süreçte bize danışmanlık edecek ve farklı uzmanlıklarıyla sorunlarınızın çözümünde bizlere yardımcı olacak kişiler ise pedagoglardır. Pedagoglar genel olarak çocuklarımızın ruh sağlığı, psiko-sosyal gelişimi, fizyolojik gelişiminin takibi, duygusal gelişimi ve eğitimi gibi konularda bizlere rehberlik eden çocuk psikolojisi ve eğitimi uzmanlarıdırlar.
Çocuklarımızı pedagoga götürmek için mutlaka bir sorun yaşanmasını beklememeliyiz. Problemlerin ortaya çıkmasından önce alacağımız önleyici danışmanlık hizmeti, çocuklarımızla daha kaliteli bir ilişki kurmamıza, onların istek ve ihtiyaçlarını doğru anlama ve onlar için en sağlıklı kararları verme konusunda bize yardımcı olacaktır. Bugün Avrupa'da ve Amerika’da neredeyse her ailenin bir aile hekimi olduğu gibi bir de aile terapisti varken, ülkemizde psikolojik yardım almak konusunda maalesef, büyük bir problemimiz olmadığı sürece istekli değiliz. Ebeveynler olarak çocuklarımızın gelişimlerinin her yönüyle ilgili uzman takibi ve yardımının ne denli önemli olduğunu unutmamalıyız. Ve elbette yardım alacağımız uzmanları tercih ederken, yetki ve yeterliliklerinden tam olarak emin olduğumuz kişilere yönelmeliyiz.
Paylaş