Arapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikPortakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıYemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.
#Ceyhan MutfağıSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu Lezzetleriİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.