7 yıl evvel Jamie Oliver ile birlikte Jamie Magazine’i kurmuş, çok satan yemek kitabı yazarı Andy Harris, uzun bir süre İstanbul-Londra arası mekik dokudu. Her geldiğinde bol yemek yedi, arka sokaklara daldı, çarşı pazar gezdi, şeflerle zaman geçirdi. Tüm bunlardan ilham alarak yarattığı Türk yemeği tariflerini ‘Eat İstanbul’ kitabında topladı. Harris’le Londra’da buluştuk, İngiliz usulü bir öğle yemeğinde İstanbul’u ve mutfağını çekiştirdik.
#Jamie OliverHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARYarın Babalar Günü... Biz de jürimize baba-çocuk ilişkisinin işlendiği en iyi filmleri sorduk. Babalarımızla ya da onların hatıralarıyla izleyebileceğimiz, bazen duygulandıran bazen de gülümseten, dünyanın farklı ülkelerinden 10 farklı hikâye...
#Babalar Günü12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran Haftasıİngilizcede yer alan kelime kalıplarından biri de soru kelimeleri olarak belirtilmektedir. Soru kelimelerinin birçoğu '' Wh '' harfleri kullanılarak oluşturulmuştur. Bu harfler kullanılarak oluşturulan soru tipleri bilgi edinme soruları olarak ifade edilmektedir. Peki, İngilizce WH Questions nedir? Kullanımı örnekleri ve soru cümleleri ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, İngilizce WH Questions hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan hususlar.
Bugün yarıyıl tatilinin ilk günü... Pandemi koşullarının da yorduğu öğrencilerin bol bol dinlenme zamanı... Damağına düşkün küçük ‘gurmeler’ ve çocuklarının faydalı aktivitelerle eğlenmesini isteyen ebeveynler için birlikte gezip lezzetli yemekler yiyebilecekleri yerleri seçtik. Yazarlarımız Ebru Erke, Gülay Barbaros Altan, şef Didem Şenol ve Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli’den tavsiyelerle; menüleri ve etkinlikleriyle de öne çıkan adresler bu rehberde…
#Yarıyıl Tatili2020'de New York'a taşınan Türk çift, Yonca Çubuk ve Emre Uzundağ, pandemi sırasında kurdukları Woodspoon adındaki yemek siparişi uygulaması sayesinde artık "küçük hayallerinin gerçekleştiğini" söylüyor.
#RestoranOnlarca kafe, bar, sahne, meyhane... 10 sene öncesi daha iyiydi ama daha geçen yıla kadar hâlâ kent nabzının attığı, müziğin kahkahaya karıştığı canlı bir bölgeydi Asmalımescit ve onun birbirini kesen dört-beş sokağı. Semtin pandemideki ve hafızalarımızdaki halleri arasında hızlı bir tura var mısınız?
#YazarPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#Gazetehaberleriİngilizce'de çoğu zaman yapılan eylemleri ve alışkanlıkları belirtmek için Simple Present Tense kullanılır. Türkçedeki karşılığı geniş zamandır. Yaşadığımız şehri, yaşımızı, adımızı ve okuduğumuz okulu söylerken de geniş zamanlı cümleler kurarız. 6. sınıfta okuyanlar için Simple Present Tense konusu örnek kelimeler ve cümlelerle anlattık.
#6. Sınıf İngilizce Simple Present Tense (Geniş Zaman) Konu AnlatımıTren yolculuğunu sevenlerdenseniz yeni rotanız belli. Hatta günübirlik bile gidebilirsiniz. Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze (OMM), bugün kapılarını açıyor. Mimar Erol Tabanca’nın yaklaşık 20 yıldır oluşturduğu koleksiyondan eserlerin yer aldığı ilk sergi ‘Vuslat’ın küratörü ise Galeri Nev’in kurucusu Haldun Dostoğlu.
#OdunpazarıDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkPrag Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasına girdi. Nedeni müthiş mimari, tarihsel zenginlik, harika restoranlar, barlar. Zamanın gerisinde kaldığı düşünülürdü ama şimdi düzinelerce yeni mağazayla tasarım ve modada da sesini duyuruyor. Yeniler arasındaki en iyi butikler, restoranlar, pub’lar şans eseri kalabalık turistik bölgenin tam sınırında ya da dışında. Prag’ın çok iyi çalışan toplu ulaşım sistemi sayesinde bir zamanlar hiç önemsenmeyen Smichov semtindeki yenilikleri, Mala Strana’daki az bilinen mekânları, konutların yoğunlaştığı Vinohrady’nin cazibesini, tarihi merkezin doğusundaki Zizkov’u rahatça gezebilirsiniz. Dahası merkezdeki görülmeye değer yeni oluşumlar da kalabalıkların pek uğramadığı bölgelerde.
#PragToskana’nın komşusu, Umbria bölgesinin başkenti… İtalya’nın önde gelen kültür merkezlerinden. 14’üncü yüzyıldan kalma Perugia Üniversitesi ülkenin en eski yüksek öğrenim kurumu. Son yıllarda birbiri ardına kaliteli kafe, barlar açılıyor. Tarihi merkezdeki restorasyonlar Etrüsklerden ortaçağa, gotikten 18’inci yüzyıl mimarisine kentin güzelliğini yeniden ortaya çıkardı. Her yıl Umbria Caz, çikolata festivalleriyle dünyadan büyük kalabalıkları çekse de otantik özelliklerini koruyor.
#Seyahat