Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonuyla başlatılan Türkiye’nin tamamen yerli ve millî ilk helikopter motoru TEI-TS1400, 19 Nisan 2023 tarihinde başarıyla gerçekleştirdiği ilk insanlı uçuştan sonra seri imalat aşaması için olgunlaştırma testlerine devam ediyor.
#TEIGurbetçi vatandaşların başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışında aldığı pilot sertifikaları bundan sonra Türkiye Sivil Havacılık Kurumu tarafından tanınacağı bildirildi. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan AK Parti İstanbul milletvekili Oğuz Üçüncü şu bilgileri verdi:
#AlmanyaAlaska Havayolları’nın patlayan kapısı nedeniyle birçok havacılık şirketi, Boeing 737 MAX 9 uçaklarıyla ilgili ‘uçuş iptali’ kararı aldı. Kaza ile birlikte dünya genelinde havayolu şirketlerinde bulunan Boeing’in aynı modelinden 200’den fazla uçak yere indikten sonra tekrar havalanmadı. Dünya genelinde 2 bin sefer iptal edildi. THY de aynı modeldeki 5 uçağının uçuşları için iptal kararı aldı.
#Alaska HavayollarıA330/350 , B777/787 uçak tiplerinden birinde veya THY A.O. uçak filosunda yer almayan ve kabul edilen uçak tiplerinde aşağıda belirtilen uçuş tecrübesine sahip olan kaptan pilot adayları bu ilan kapsamında değerlendirilecektir.
#THY Personel AlımıTers bir gelişme oldu. Şirket büyüdü. THY’nin filosuna daha önceden planlanmış uçaklar katılmaya başladı. Ama pilot sayısı geçen yıl sabit kaldı. Gidenler de oldu. Oysa geçen yıl pilot alımı yapılıp gerekli eğitimler verilseydi şimdi bir sorun yaşanmayacaktı. Umarım hızlı ama çok sorumlu ve titiz eğitimlerle bu açık giderilir.
#THYKısaca eVTOL diye adlandırılan insanlı, insansız hava taksiler çok farklı şirketler tarafından hızla imal ediliyor. Henüz tam olarak kullanılmasa da Dron teknolojisinin ürünü bu uçan taksiler hem maliyetlerinin düşüklüğü hem de kent trafiklerine takılmamaları nedeniyle şimdiden çok cazip görünüyor. Ama kentler üzerindeki trafik nasıl yönetilecek? Bir kargaşa olur mu? Bunlar cevabı aranan ana sorular.
#EvtolRus havayolu şirketleri pilotların eğitimleri, eğitim yenilemeleri konusunda ciddi sorun yaşamaya başladı. THY’den ret kararı ile karşılaşan Rus şirketler, Uzakdoğu ülkelerindeki simülatör merkezlerinde eğitim için rezervasyon çabasına girdi. Ancak ambargolar nedeniyle birçok eğitim merkezi ret cevabı verdi. Çünkü bu merkezlerin çoğu ya Avrupa ya da Amerika sivil havacılık otoriteleri ile sertifika konusunda anlaşmalı.
#THYPandemi dünyada unutkanlığı arttırırken, uçaklarda unutulan eşya oranı da yüzde 20 arttı. Fakat aynı durum Türkiye için geçerli olmadı. Türkiye’deki uçuşlarda unutulan eşya sayısında pandemi öncesiyle karşılaştırıldığında ciddi azalmalar yaşandı. Yani eşyayı, en az pandemide, çantaların yasaklandığı dönemde unuttuğumuz görüldü.
#UçakUçakların yolları karmaşık kontrol sistemleri ile donatılmıştır. Jeppesen denilen haritalar eskiden 3-5 kg ağırlığında kataloglardı. Artık bilgisayarlarda. Yollar hata affetmez. İşte bir Türk şirketi, Keyvan Havacılık, o yolların artık resmi belgeli veri üreticilerinden. Kusursuzluğu ile Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı’nın (EASA) onayını aldı.
#Keyvan HavacılıkTürk Hava Yolları (THY), Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) uyguladığı SAFA (Yabancı Hava Aracı Emniyet Denetimleri) programını kapsamında uygulanan denetimlerde 0,054 bulgusuzluk oranı ile Avrupa’nın en başarılı havayolu şirketleri arasında yerini aldı.
#Türk Hava YollarıTürk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından tasarlanan, yerli ve milli imkanlar ile üretilen eğitim uçağı HÜRKUŞ’un HYEU modelinin Ateş Filo’ya teslim edilmek için gün sayıyor. Ateş Filo için özel tasarlanan HÜRKUŞ’lar ilk kez görüntülendi.
#TUSAŞÖzellikle yurtdışında internet üzerinden uçak bileti satan çok sayıda e-acente var. Bunların büyük kısmı ne yazık ki dolandırıcı. Size çok ucuz uçak bileti fiyatları öneriyorlar. Kartınızla ödemeyi yaptığınızda, üzerine devlet vergileri geldi diyerek neredeyse iki katı para çekiyorlar. Bir nedenle bileti iade edeceğinizi söylerseniz, artık aylarca onlara ulaşamıyorsunuz. Ve yapacağınız hiçbir şey yok.
#AcentaTürkiye’nin birçok noktasında orman yangınları devam ediyor. Yapılan müdahaleler ve yangının uzun sürmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Ancak bu tip yangınlarda kullanılması için Türk Hava Kuvvetleri’nin elindeki 49 adet CN 235 nakliye uçağı devreye alınabilir. Uçak başına 1-2 milyon dolarlık bir harcama ile uçaklara yangın söndürme kitleri takılabilir. Takılan kitler istendiğinde çıkarılarak, nakliye, asker taşıma gibi görevler yapılabilir.
#YAZARDünyanın birçok yerinde yüzlerce pilot aylarca uçmadı. Şimdi kısmi toparlanma ile pilotlar işe çağırılıyor. Ama öyle döner dönmez uçmaları mümkün değil. Onları bekleyen bir dizi eğitim var. Şu anda pilot eğitiminde önemli bir yeri olan simülatör eğitimleri için birçok merkezde randevular dolu. Bu yüzden bazı ülkelerde pilotlar uçmak istese de beklemek zorundalar.
#YAZARYaz aylarında hayat normale döner diye güzel hayaller kuruyoruz. Aşılar her sorunu çözer gibi geliyor ancak durum öyle değil gibi. Belki bir ilaç çıkar ve hızla imal edilirse dünyayı huzura kavuşturabilir. Havacılık sektörü de koronavirüs gölgesi altında bir ileri bir geri gidiyor. Bugün uçuşa açılan ülkeler yarın kapanıyor. Yurtiçi uçuşlarda belki sorun olmayabilir ama uzaklara gitmek bu yaz hayal olacak gibi duruyor.
#YazarKaraismailoğlu, Kanal İstanbul'un sadece su yoluna alternatif olmadığını vurgulayarak "Kanal İstanbul çok önemsediğimiz ve ülkeye çok katkısı bulunacak, dünya ölçeğinde çok büyük bir proje. En kısa zamanda işe başlamak için sabırsızlanıyoruz" dedi.
#Bakan KaraismailoğluTürk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yaşanur Kayıkçı, drone üretim ve hizmet uygulamaları pazarının, büyük ölçüde altyapı sektörünün de etkisiyle ve yeni yasal değişiklikler, uzak kimlik (remote ID), 5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanıma sunulması ile önümüzdeki 5 ila 6 yıl zarfında yaklaşık yüzde 25'lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 2030'larda 92 milyar dolara erişeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
#DroneTürk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yaşanur Kayıkçı, drone üretim ve hizmet uygulamaları pazarının, büyük ölçüde altyapı sektörünün de etkisiyle ve yeni yasal değişiklikler, uzak kimlik (remote ID), 5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanıma sunulması ile önümüzdeki 5 ila 6 yıl zarfında yaklaşık yüzde 25'lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 2030'larda 92 milyar dolara erişeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
#Drone