Düşük Riski haberleri sayfasında Düşük Riski hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7340 Düşük Riski haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Birçok anne adayı, günlük yaşantısına ek olarak gebelik döneminde de duygu durumu bozuklukları yaşıyor. Stres ve anksiyete ile kendini gösteren bu bozukluklar, anneyi etkilemesinin yanı sıra, anne karnında gelişmekte olan bebeği de ciddi oranda etkiliyor.
#Düşük RiskiBir mucizeye tanık olmayı beklerken, hikayenin yarım kaldığını mı düşünüyorsunuz? Yaşadığınız olayın sizi ne kadar üzdüğünü ve bir daha toparlanamayacağınıza mı inanıyorsunuz? Tüm bunlar, düşük yapmış çoğu kadının hissettikleri, kafasındaki soru işaretleri ve kaygılarıdır. Düşüğün bir son olmadığını söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Düşük Nasıl HissedilirSöz konusu gebelikle ilgili konular olduğunda birçok engelleyici unsur göz önüne alınsa da diş eti hastalıkları önemsenmeyip görmezden gelinebiliyor. Ancak diş eti hastalıkları birçok hastalığı beslediği gibi gebe kalma ihtimalini düşürüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş eti hastalıklarının gebelik üzerindeki olumsuz sonuçlarını ve önlemek için yapılması gerekenleri anlatıyor.
#Düşük RiskiDüşük yapmak, gebe kalındıktan sonra en çok korkulan durumdur. Bu durum gebe kadınları oldukça zor durumda bırakır. Anne adaylarının düşük hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Maalesef ki bazen gebelikler düşük ile sonlanabiliyor. Anne adayları bu dönemde ilk önce psikolojik olarak çok yıpranırlar. Annelerin beklediği bir gebelik ise eğer, düşük olduğu zaman da çok üzülürler. Bu depresyonu atlattıktan sonra tekrar gebe kalmak isteyebilirler.
#Gebelik DönemiRahim şekil bozuklukları üreme sağlığı ve gebelik sürecini etkileyebilen önemli bir problemdir; ancak bu sorunu yaşayan kadınların erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı gebeliklere ulaşma şansı oldukça yüksektir. Rahim şekil bozuklukları, doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen yapısal anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen hiç belirti göstermeyen ve fark edilmeyen rahim şekil bozuklukları bazı kadınlarda tekrarlayan düşüklerin yaşanmasına, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınmasına, erken doğum gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne ve kişinin yaşam planlarına göre değişiklik göstermektedir; bununla birlikte tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca rahim şekil bozukluğu olan kadınların gebelik süreci de daha sıkı takip gerektirir, erken doğum gibi oluşabilecek risklere karşılık bazı önlemler alınması söz konusu olmaktadır.
#RahimPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkHazine ve Maliye Bakanlığı, KDV’ye zam iddialarını yanıtladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, vergi kayıp ve kaçağına neden olan alanların düzenleneceği ancak halihazırda KDV oranlarında artışa yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı belirtildi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#Hamilelik‘Biyolojik saat’ terimini duyduğumuzda, çoğumuz bunu kadınlara bağlama eğilimindeyiz. Kadınların doğurganlığının 35 yaşından sonra azaldığı sıklıkla dile getirilse de erkeklerin yaş aldıkça ebeveyn olma yeteneklerinin azaldığından pek bahsedilmiyor. Robert De Niro’nun 79 yaşında baba olmasının üzerine erkeklerde doğurganlık konusu tartışmalara sebep oldu. Peki erkeklerde baba olma yaşının bir sınırı yok mu? 'Geç babalık', bebekte ve babada ne gibi sağlık sorunlarına sebep olur?
#SağlıkHamilelik sırasında, kasıkta ağrı oluşması sıklıkla görülebilecek durumlardan biridir. Özellikle vücutta oluşan değişimlerden dolayı bu ağrılar kadınlara büyük bir sancı yaşatır. Kasık ağrısının birçok farklı sebebi bulunabilir. Hamilelikte sol kasık ağrısı neden olur, ne kadar sürer ve gebelikte kasık ağrısı nasıl geçer detayları ile derledik.
Birçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#KısırlıkKadın yaşının ilerlemesiyle doğal yolla gebelik şansının de azalacağı bilinmekte. Özellikle 30 yaşından sonra dikkatli olmak gerekir. İleri yaş kadınlarda düşük riski ve genetik anomalili gebelik olasılığı daha fazla görülmekte. Burada yumurtalarda yaşlanmaya bağlı anöploidi dediğimiz kromozom sayılarında bozulmaların ortaya çıkması söz konusu. Ancak ne yazık ki yaşam şartları gereği ilk doğum yapma sıklığının son yıllarda 35-39 yaş kadınlar arasında altı kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Yani günümüzde anne-baba olma yaşı artık ileri yaşlara ötelenmekte. Bu da sorunlu gebelik sıklığını artırmakta. Oysa aynı sorun erkekler için de geçerli.
#Erkekte Biyolojik YaşlanmaGebelik döneminin covid-19 açısından daha riskli bir dönem olup olmadığı toplum tarafından merak edilen konulardan biridir. Gebelik dönemi hastalıklara açık bir dönem olarak değerlendirilebilir keza vücut savunma sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bilhassa gebeliğin başlangıç dönemlerinde enfeksiyonlar açısından bir yatkınlık oluşur. Bu nedenle gebelerin covid-19’a yakalanma olasılığı yüksek gözükmektedir. Fakat iyi haber şudur ki; yapılan tüm güncel bilimsel araştırmalar ve elde edilen veriler gebelikte bu hastalığın daha hafif atlatıldığını, yoğun bakıma girme riskinin düşük olduğunu göstermektedir.
#Gebelik Dönemi‘Bit artık’ dediğimiz 2020 yılını geride bırakarak umutla başladığımız 2021 yılı pandemi gölgesinde geçse de daha dolu doluydu. Hürriyet Ankara geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılında da kent öncelikli haberlerle gündemi belirledi ve okurların sesi oldu.
#Hazırlayan: Doğahan GİRİTLİOĞLUKoronavirüs salgınında tüm dünyada vakalar yeniden artmaya başladı. Kış aylarının yaklaşması, kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması, seyahatlerin çoğalması aşıya rağmen artışın doğal sebepleri. Bir de aşı karşıtları ve tedbirsizler var. Onları sormayın gitsin.
#Deniz GÜRELDüşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte KanamaHamile kalındığında normal şartlarda adet döneminin bebeğin doğum sürecine kadar kesilmesi gerekir. Ancak hal arasında üstüne görme olarak tanımlanan hamilelikte adet olma da pek çok kadının karşılaştığı bir durumdur. Peki hamilelikte adet olunur mu, normal mi? Hamilelikte adet kaç gün sürer? İşte hamilelikte adet kanamasıyla ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte Adet Kanaması Kaç Gün SürerTek doz aşı olanların nüfusun yüzde 75’ini aştığı Ankara’da, koronavirüs haritası maviye (düşük risk) döndü. Ankara Valisi Vasip Şahin “Hedefimiz yüzde yüz aşılama” derken, Prof. Dr. İsmail Balık, “Çift doz aşılama oranımızı en kısa sürede yüzde 75 seviyesinin üzerine çıkartmalıyız” diye konuştu.
#ANKARAAnkara’da tam kapanmayla birlikte gerilemeye başlayan vaka sayıları için, ‘memnun edici ancak yeterli değil” değerlendirmesi yapan Prof. Dr. İsmail Balık, “Vaka sayısında hedefimiz olan 100 binde 25’in uzağındayız. Bu yüzden pandemideki en kötü günümüz gibi düşünüp, kurallara uymaya devam etmek zorundayız” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUGebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıEnerji içeceği kaynaklı ölümlerin artması, en son 9 Mart’ta İstanbul’da 15 yaşında bir çocuğun uyumadan önce 1 litrelik enerji içeceği içmesinin ardından öldüğü iddiaları üzerine Tüketici Hakları Derneği kritik bir rapor hazırladı. Dernek 1 litrelik enerji içeceğinin yasaklanması çağrısında bulundu.
#GazetehaberleriKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikTüp bebek tedavisi infertilite (kısırlık) konusunda yıllardır tercih edilen bir yöntem. Ancak tedavi öncesi, sırası ve sonrası için akıllarda bazı sorular yer almakta. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ümit Zeteroğlu tüp bebek tedavisi ile ilgili hastaların en çok yanıt aradığı 10 soruyu yanıtladı.
#Tüp BebekHamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir…
#HamileKovid-19 aşısı dünyayı etkisi altına alan, hayatı durma noktasına getiren pandemiden çıkışta insanlığın umudu oldu. Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, pandeminin kısırlık üzerine etkilerini değerlendirerek, tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftlerin aşı konusundaki kararsızlıklarına ilişkin bilgi verdi.
#Korona Aşısını Kimler OlmalıSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da artış gösteren 5 ilin arasında saydığı Kahramanmaraş'ta alınan tedbirler etkisini gösterdi, vaka sayları düşüşe geçti. Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli, kentteki her 2 kişiden birinin hastalığı geçirdiğini belirtirken, aşı çalışması ile tedbirlerin devam etmesiyle birlikte vaka saylarının daha da düşeceğini söyledi.
#Kahramanmaraş