Estradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirKadınlar, on yıllardır tıp alanında yaşanan cinsiyet eşitsizliğinin etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun yıllar buyunca yanlış tedavi uygulamaları, yaşanan ciddi rahatsızlıklara ve birçok kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Bir dönemin "popüler" menopoz tedavisinin yarattığı sarsıcı etki ise bugün hâlâ zihinlerdeki yerini koruyor. İşte tıp tarihinin cinsiyetçi yüzü...
#Menopoz TedavisiÖSTROJEN adı verilen kadınlık hormonunun yumurtalıklardan salgılandığını ve östrojenin kadın üreme sistemi üzerinde pek çok noktada farklı etkilere sahip olduğunu belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bu hormonun aynı zamanda vajinanın nemli, kaygan ve elastik olmasından da sorumlu olduğunu bildirdi.
#1Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut AttarBazen göbek çevresindeki aşırı yağlanma ve bölgesel kilo fazlası hormonlardan kaynaklanır. Hormonlar, metabolizma, stres, açlık, cinsel dürtü dahil olmak üzere pek çok bedensel işlevi düzenlemeye yardımcı olurlar. “Hormonal göbek” olarak bilinen karın çevresinde kilo alımı, bazı durumlarda hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir. Şimdi bunları irdeleyelim.
#Hormonal GöbekBazı kadınlar, genç yaşlarına rağmen menopoz sürecinde yaşanan sıcak basması, titreme gibi problemler yaşayabilirler. Çoğu zaman tüm bunların nedeni, düşük östrojen seviyeleridir. Belirtiler ise tıpkı menopoz sürecindekiler gibidir çünkü bu süreçte de östrojen seviyeleri doğal olarak düşmektedir. Kadınlar için çeşitli sıkıntılara neden olan östrojen düşüklüğü, genetik olabileceği gibi tiroit rahatsızlığı, yumurtalık kistleri veya radyasyona maruz kalmak gibi faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Ya da çok fazla egzersiz yapmanız, yeteri kadar beslenmemeniz nedeniyle düşük bir yağ oranınız varsa, östrojen hormonunuz düşük olabilir.
#Östrojenİnsanoğlunun Cilalı Taş Devri’nden bu yana doğayla mücadelesi hiç bitmedi. Tüm bu mücadelelerin üzerine kadının bir de kendi hormonlarıyla mücadelesi var ki çeken bilir. Evet arkadaş, erkekler avcılık toplayıcılık yapa dursun, kadınlar mağarada bir inen bir çıkan vahşi hormonlarıyla baş başa kaldı.
#Cinsel HayatCinsel isteksizlik, ciltte ve saçlarda yağlanma, yorgunluk, ağrılar, iştahsızlık ya da olur olmadık anlarda kabaran iştah... Çoğu kadın bu belirtilerin yaklaşan ya da içinde bulunduğu regl döneminden, bazen de stresten kaynaklandığını düşünüyor. Oysa...
#BeslenmePlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme Kanseri