Vajinal kurulukta lazer ile tedavi

Güncelleme Tarihi:

Vajinal kurulukta lazer ile tedavi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:40

ÖSTROJEN adı verilen kadınlık hormonunun yumurtalıklardan salgılandığını ve östrojenin kadın üreme sistemi üzerinde pek çok noktada farklı etkilere sahip olduğunu belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bu hormonun aynı zamanda vajinanın nemli, kaygan ve elastik olmasından da sorumlu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Özellikle en sık menopoz döneminde ve sonrasında, meme kanseri tedavilerini takiben ya da yumurtalık ve rahimin alındığı durumlarda östrojen düzeylerinin düştüğünü kaydeden Karas, “Hormon düzeyindeki bu değişimler vajinanın derisi diyebileceğimiz mukozada rahatsızlık verici kuruluk ile sonuçlanır. Dünya üzerinde milyonlarca kadın vajinal atrofi adı verilen düşük östrojen düzeyine bağlı bu problemden yakınır. Bu değişimler günlük yaşantınız ve cinsel yaşamınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Yeterli miktarda kayganlık olmayan durumlarda cinsel ilişki ağrılı olmaktadır. Hatta çok ileri durumlarda kanama ve vajina duvarında yırtılmalar bile meydana gelebilir. Kaşıntı ve irritasyon sık karşılaşılan yakınmalardandır. Bu durum mukoza bütünlüğünü bozduğu için vajinal enfeksiyonlar açısından da artmış riski beraberinde getirir” dedi.

Haberin Devamı

GELENEKSEL TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Vajinal kuruluk şikayeti yaşayan kadınların sahip olduğu tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğunu belirten Op. Dr. Çiğdem Karas, şu bilgileri verdi: “Östrojen replasman tedavileri ya da lokal uygulanan kremler genelde ilk akla gelen tedavi seçenekleridir. Ancak bazı meme kanseri hastaları gibi östrojen kullanılmasının uygun olmadığı durumlarda ya da kişinin haklı nedenlerle hormon kullanmak istemediği hallerde ne yazık ki yakın geçmişe kadar kayganlaştırıcı kullanmak dışında başka bir seçenek yoktu. Günümüzde ise vajinal kuruluk tedavisinde lazer, son derece etkili, yan etkisi neredeyse olmayan, güvenli bir tedavi alternatifidir.”

TEDAVİDE LAZER KULLANIMI

Vajinal kuruluk tedavisinde lazer kullanımı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Çiğdem Karas, “Menopause dergisinin 2020 ocak sayısında yayınlanan bir çalışmada menopozdaki kadınlar iki gruba ayrılmış. Bir gruba geleneksel şekilde östrojenli krem verilirken, diğer gruba lazer tedavisi uygulanmış. Altı ayın sonunda yapılan değerlendirmede idrar yolu şikayetleri ve cinsel fonksiyon açısından hastaların yüzde 70-80’inin sonuçları tatmin edici ya da çok tatmin edici bulduğu görülmüş. Yine aynı derginin temmuz 2017 sayısında yayınlanan bir başka çalışmada ise bir yılın sonunda hastaların yüzde 92’sinin sonuçlardan memnun ya da çok memnun olduğu görülmüş” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEDAVİ NASIL İŞE YARAR?

Vajinal kuruluk tedavisinde lazerin özellikle vajina dokusuna yönelik enerji miktarı ile çalıştığını kaydeden Karas, şöyle devam etti: “Ciltte uygulanan diğer lazer tedavileri gibi mikroskobik düzeyde doku uyarılmasını sağlayan enerji modalitesi kullanır. Bu enerji, dokuda yeni kan damarlarının oluşumunu uyarır. Bu sayede vücudun iyileştirici ve mukus zarlar üzerinde denge sağlayıcı etkisi yeniden tetiklenmiş olur. Vajina dokusu içerisindeki hücresel değişimler ile kolajen ve elastin yapımı neredeyse hemen başlar ve tek bir seansta bile pek çok kadın şikayetlerde gerileme bildirmektedir.”

NASIL YAPILIR?

“LAZER ile tedavi son derece hızlı ve yaklaşık 10-15 dakika süren bir girişimdir” diyen Op. Dr. Çiğdem Karas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ofis şartlarında yapılır, hastaneye gitmeyi gerektirmez. Özel silindir şeklinde vajina içerisine yerleştirilen lazer, 360 derecelik bir alana uygulama yapar. Lokal ya da genel anestezi gerektirmez. Yan etki riski minimaldir. En az beş gün süreyle cinsel ilişki olmaması önerilir. Gündelik hayata ara vermeyi gerektirmez. Tek bir seansta bile şikayetlerde belirgin düzelme görülür. İlk başlangıçta bir ay ara ile iki seans yapılır. Takip eden dönemde yılda bir ya da iki-üç yılda bir tedavinin tekrarlanması gerekebilir. Vajinal kuruluk şikayeti yaşayan menopoz öncesi ve menopoz sonrası her yaştaki kadın bu tedaviden yarar görür. Lazer tedavisi için bir üst yaş sınırı yoktur. En çok faydayı östrojen düzeyleri artık son derece düşük olan menepozdaki kadınlar görür. Vajinal atrofi kronik bir rahatsızlık olduğu için tedavisiz gerilemesi pek mümkün değildir. Vajinal atrofi ve buna bağlı vajinal kuruluk nedeniyle özellikle cinsel hayatında sorun yaşayan kadınlar için vajinal lazer tedavileri hayat kalitesini belirgin derecede yükselten, herhangi bir yan etkisi olmayan etkili tedavilerdir. Tüm lazer uygulamaları açısından bakıldığında en yüz güldürücü sonuçlar vajinal kuruluk tedavilerinde alınmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!