2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1ÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1İyi bir lokantada sevdikleriyle keyfince bir yemek yiyip sohbet etmeyi kim sevmez ki! Ama bazılarımız bir süredir, hiç tanımadığı insanlarla bir sofrada buluşup daha çok ‘dinleyici’ olduğu bir yemeği tercih ediyor. Konumuz; sadece dünyada değil, ülkemizde de trend haline gelen tematik yemekler... Bu gibi etkinliklerde anlatımları yapan kişilerin iyi birer hikâye anlatıcısı olması bu popülerleşmede önemli rol oynuyor.
#Le Petit ChefKonu yeni bir mutfak tasarımı olunca, en son trendlerden haberdar olmak önemlidir. Bu trendler sadece ilham vermekle kalmaz, aynı zamanda mutfağınızın hem işlevsel hem de modaya uygun olmasını sağlar. İşte size alışılmış tasarımları unutturup, mutfağınızı baştan yaratmanızı sağlayacak yepyeni dekorasyon ipuçları!
#Sponsorlu İçerikTopkapı Sarayı yılda ortalama 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dört büyük avludan oluşan saray, doğayla iç içe bir yolculuk vadediyor. Topkapı Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Bu yazıda bahsedeceğim öyle kahraman bir yemek var ki hakkında ne yazılsa gastro-diplomasi krizine sebep oluyor. Zaten dünyanın en çivisi çıkmış bölgesinin en bilinen yemeği olması dolayısıyla konu aşırı hassas. Benim de kaos sevdam malum! O zaman daldıralım sıcacık pitalarımızı humusa...
#YAZARŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriPompei’de keşfedilen bir tezgâh, sokak yemeğinin binlerce yıllık lezzetli bir gelenek olduğunun kanıtı. Biz de Osmanlı’dan beri zengin bir sokak yemekleri kültürüne sahibiz. Ünlü şef rahmetli Anthony Bourdain’in de Türkiye’deki programında peşinde koştuğu bu tatlar gerçekten vazgeçilmez.
#YazarGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaSon yılların jet hızıyla yükselen eğitimi gastronomi. İyi de bu bölümlere kapağı atmak iyi bir şef ya da yemek bilirkişisi olmayı garantiliyor mu? Bu işi hakkını vererek yapan örnekler var tabii ama müfredatın olmadığı, eğitmenlerin yetersiz kaldığı, bazılarında mutfak bile bulunmayan bölümlerden iyi eğitim beklemek mümkün mü? İşte mutfakta son durum...
#GastronomiGüneydoğu Asya’nın cennet ülkesi Endonezya, binlerce adadan oluşan dünyanın en kalabalık ve coğrafi olarak en dağınık ülkelerinden biri... Tropik iklimde yer alan yemyeşil doğası, beyaz kumsalları ile bir cennet iken deprem kuşağında yer alan sık sık volkan patlamaları, depremler ve tsunami felaketleri ile adından söz ettiren bir cehennem. Birbirinden güzel plajları, doğa güzellikleri, volkanları, dünyaca ünlü farklı inançları temsil eden tapınakları ve dalış noktaları ile Endonezya adalar topluluğu olmasının bütün avantajlarını bir araya toplamış durumda. İşte cennet ve cehennemin bir arada olduğu yer Endonezya…
#Endonezya Nerede20-26 Kasım’daki İtalyan Mutfak Haftası için buluştuk. Baktım yumuşak yüzlü, işin içine biraz mizah kattım. Başka ülke olsa diplomatik kriz çıkar. Fakat İtalya’nın İstanbul Başkonsolosu Federica Ferrari Bravo öyle Akdenizli, öyle hayat dolu ve öyle zeki bir kadın ki pası aldı; sorumu diplomatça çevirip golü benim kaleme attı.
#Hypnos HallSosyal medyanın yarattığı paylaşım tutkusu, tatillerde yapılan yer bildirimi ve fotoğraf paylaşımlarını da popüler hale getirdi. Tatil tercihlerin de yurt içinin yanı sıra yurt dışı güzergâhlar da önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. İşte sosyal medyada en popüler 7 yurt dışı tatil noktası...
#Sosyal Medyada Paylaşılan YerlerTürkiye’de öyle restoranlar var ki sırf mönüsündeki lezzetleri tadabilmek için kilometrelerce yol kat edilir. Midenizin sesine kulak verip bu sefer gastronomi turuna çıkın. Etin, balığın ve sebzenin en lezzetlisini tadacağınız restoranlar listemizde! İşte Türkiye'nin en iyi 10 restoranı...
#SeyahatBu yıl bayram tatilini Londra’da geçirdim. “Brexit sonrası kaos, caydırıcı pahalılıkta vizeler, Türkler AB’ye 3000 yılına dek giremez diyen bir başbakan, yabancı düşmanlığı varken orada işin neydi” diyenler çıkacaktır, kızımın orada okuması tabii ki en büyük nedenim. İkincisi sıcaklardan kaçma, üçüncüsü de yeni keşifler...
#Müge AkgünTürkiye kışın en soğuk günlerine girerken, bu mevsimde güneşin izini takip edebileceğiniz çok sayıda ülke var. Güney yarımkürenin tamamı yaz mevsimini yaşıyor. Şili’nin başkenti Santiago, Karayipler’in en güzel adalarından Grenada, Tayland’ın Koh Samui Adası sahillerinde bugünlerde hava sıcaklığı gündüz 30 dereceye ulaşıyor. Bu kadar uzağa gitmek istemiyorsanız Kızıldeniz kıyısındaki Mısır şehri Şarm El Şeyh, Akdenizle okyanusun buluştuğu sulardaki Marakesh gündüz 22 dereceye ulaşan sıcaklıkları, pırıl pırıl gökyüzüyle sizi bekliyor. Toplayın valizleri sıcak diyarlara yelken açmanın tam vaktidir.