Arkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraElinizde içkiniz, karşınızda günbatımı, efil efil esen bir terasta İstanbul’u tepeden seyretmenin zevkini çıkarmak için son zamanlar. Sonbaharda yazı devam ettirmek isteyen İstanbullulara bildiğimiz, sevdiğimiz, şehrin en güzel teraslarından öneriler verdik.
#İstanbulBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Tarafınızı seçin: Bir köşede Emre Ergani’nin The Bar’ı ve Sitare Kalyoncuoğlu, Ali Gürsoy, Ebru Yücebaşoğlu gibi 35 yaş üstü cemiyet figürleri... Karşı köşede menajer Ataberk Oral’ın Bar Sandro’su ve Ekin Mert Daymaz, Yusuf Çim, Özge Yağız gibi 35 yaş altı ünlü müdavimleri...
#Savaş ÖzbeyGüngören’deki Aziz Aspava, döneriyle efsaneleşmiş bir esnaf lokantası. Döneri bir acayip servis ediyorlar; yaygın sipariş şekli ‘pilav üstü kuru üstü döner’. İlk bakışta biraz yağlı gibi. Fakat herkes hemfikir ki lezzetini veren de, ikinci porsiyonu isteten de bu.
#GüngörenKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#OscarBugün tarihler 1 Nisan'ı gösteriyor yani bugün 1 Nisan Şaka Günü. Her yıl Nisan ayının ilk günü kutlanan bugünde, insanlar tanıdıklarına birbirinden ilginç şakalar yapıyor, arkadaşları için türlü muziplikler düşünüyor. Vatandaşlar ise 1 Nisan'ın ne olduğunu merak edip sorguluyor. Peki, 1 Nisan neden kutlanır? 1 Nisan'ın kökeni nedir? En güzel 1 Nisan şakaları hangileri?
#1 NisanBeyoğlu değişen yüzüne rağmen hâlâ İstanbulluların biriciği. En sevmeyenin bile yolu mutlaka Beyoğlu’ndan geçer, en güzel buluşmalar Beyoğlu’nda olur. Kalabalığından yakınsak da aslında o zaten boşken hiç de güzel değildir. Size bir hafta sonu Beyoğlu’nda yaptığım keşif gezimden notlar paylaşacağım. Beyoğlu’nda kahvaltı önerisinden, öğlen yemeğine, sıcak bir kahveden, sanat galerisine, alışverişinden sokak lezzetlerine pek çok şey... Benzer bir planı bir gün uygulayın derim, bence pişman olmayacaksınız. Hadi başlayalım o zaman…
#BeyoğluYeni sezonun yaklaşmasıyla birlikte Ankara sosyal hayatında yerini alacak olan mekanlar da netleşmeye başladı. Bir kısmı yazın açılan mekanların, bir kısmı ise önümüzdeki günlerde açılacak. İzzet Çapa’nın markası Limonata, İstanbul’un ünlü mekanlarından Masa ve İzmir’in marka mekanlarından Öküz, önümüzdeki günlerde Ankaralılarla buluşacak.
Okyanusaşırı kültür gezimiz İstanbul-Paris-Mexico City çizgisinde uçakla 16 saatlik çeyrek dünya turuyla başladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 31 değeriyle dünyanın en çok ziyaret edilen, Aztek ve Maya medeniyetlerinin mayalandığı Ay Gölü’nde yükselen yerde; Meksika’dayız.
#Ay GölüBiz göçmenler, New York gibi göçmeni bol şehirlerde birbirimize rastladığımızda, geldiğimiz ülkelerden özlemle bahsederiz. New York gibi bir şehirde göçmenlik özel değil genel bir durumdur. Herkesin bir varış hikâyesi vardır. New York’u göçmenleri zenginleştirir, rengarenk yapar. Onlara sorarsanız, hem kendi ülkelerindendirler hem de New Yorklu’durlar. Bütün bunlar döner dolaşır sokak lezzetlerine de yansır.
Yarın "şakanın evrensel günü" olarak kabul edilen 1 Nisan. Salı günü evinizden çıkmadan önce bugünün dünyanın ortak şaka günü olduğunu unutturmayacak önlem alın. Yoksa hiç ummadığınız bir anda şaka seven bir dostunuzun kurbanı olabilirsiniz. Beklemediğiniz bir haber, paket ya da telefon, sizi ummadığınız anda yakalayabilir ve aldanabilirsiniz.
Yarın "şakanın evrensel günü" olarak kabul edilen 1 Nisan. Salı günü evinizden çıkmadan önce bugünün dünyanın ortak şaka günü olduğunu unutturmayacak önlem alın. Yoksa hiç ummadığınız bir anda şaka seven bir dostunuzun kurbanı olabilirsiniz. Beklemediğiniz bir haber, paket ya da telefon, sizi ummadığınız anda yakalayabilir ve aldanabilirsiniz.