İsviçre merkezli IQAir'in hazırladığı 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, Avrupa'nın en kirli havasına sahip 5 kentinden biri Iğdır oldu. Kentte metreküp başına düşen partikül oranının 66,2 mikrogram olduğu bildirildi. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aysun Altıkat, "Kışın batıdan esen rüzgar, kirli havayı alıp Ağrı Dağı'na çarptıktan sonra tekrar şehre dönüyor. Yazınsa doğudan esen rüzgar, İran ve Aralık ilçesindeki rüzgar erozyon sahasındaki kirliliği şehre taşıyor" dedi.
#Avrupaİsviçre merkezli IQAir'in hazırladığı 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, Avrupa'nın en kirli havasına sahip 5 kentinden biri Iğdır oldu. Kentte metreküp başına düşen partikül oranının 66,2 mikrogram olduğu bildirildi. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aysun Altıkat, "Kışın batıdan esen rüzgar, kirli havayı alıp Ağrı Dağı'na çarptıktan sonra tekrar şehre dönüyor. Yazınsa doğudan esen rüzgar, İran ve Aralık ilçesindeki rüzgar erozyon sahasındaki kirliliği şehre taşıyor" dedi.
#IğdırDünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Fazla nüfus, trafiğe çıkan araç sayısındaki artış ve sanayi tesislerinin yanlış konumlanmasının hava kirliliğini artırarak tarihi yapıları tahrip ettiğini söyleyen uzmanlar, bu durumun eserlerde kabuklanma, çiçeklenme ve zayıflamalara neden olduğu uyarısında bulundu. Dr. Fatma Sedes, "Haliç kıyısı, Fener ve Balat civarındaki yapılar, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki bazı iş hanları tehdit altında" dedi.
#Dünya Hava Kirliliği RaporuDünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Fazla nüfus, trafiğe çıkan araç sayısındaki artış ve sanayi tesislerinin yanlış konumlanmasının hava kirliliğini artırarak tarihi yapıları tahrip ettiğini söyleyen uzmanlar, bu durumun eserlerde kabuklanma, çiçeklenme ve zayıflamalara neden olduğu uyarısında bulundu. Dr. Fatma Sedes, "Haliç kıyısı, Fener ve Balat civarındaki yapılar, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki bazı iş hanları tehdit altında" dedi.
#İstanbulÇevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine Toplantısı2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich SigortaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, hem Türkiye’de hem de dünyada hava kirliliğinin arttığını belirterek, "Hava kirliliği büyük bir sorun. Ülkemizde geçtiğimiz yıl hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi yaşamını yitirdi" dedi.
#Hava KirliliğiÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.
#İzmirArtan enerji talebini karşılamak, güvenli üretim sağlamak ve çevreciliği desteklemek için biyoyakıt kullanımının arttırılması gerektiği kaydedilen Türkiye Bilimler Akademisi’nin son enerji raporunda çiftçilerin, kavak, söğüt, meşe, karaçam gibi ağaçlardan enerji bitkisi tarımına teşvik edilmesi önerildi. Raporda düşük maliyetle üretilecek enerji bitkilerine Ar-Ge desteği verilmesi de teklif edildi.
#Türkiye Bilimler Akademisi22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi ŞenerBelki dil bilgisi içerisinde en çok değerlendirilen konular arasında zincirleme isim tamlaması gelmektedir. Öğrencilerin mutlaka bilmesi gereken konular arasında yer alırken, hangi zamanda günlük yaşamda da önemli bir yere sahiptir. Peki zincirleme isim tamlaması nedir ve özellikleri nelerdir? Zincirleme isim tamlaması örnekleri ile konu anlatımını derledik.
#EğitimAlmanya’da yürürlüğe girecek Alman Tedarik Zincirinde Durum Tespit Yasası’nın Türk firmalarını da önemli ölçüde etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Emine Şule Aydeniz, önümüzdeki yıllarda Almanya’ya ihracat yapan Türk firmalarının da ihracata devam edebilmesi için bu yasada yer alan şartlara uygun üretim yapması gerekeceğini vurguladı.
#Emine Şule AydenizPekin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Çin hava durumu yetkilileri bu yılın başlarında büyük bir siyasi kutlama öncesinde hava durumunu başarıyla kontrol etti. Araştırmacılar, Pekin'in Temmuz ayında yapay yağmur oluşturmak ve kirliliği azaltmak için milyarlarca yatırım yaptıkları bulut tohumlama tekniğini kullandığını açıkladı.
#ÇinDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıŞimdiye kadar muhtemelen sürdürülebilir kalkınma ve tasarım ile 'yeşil' binadan söz edildiğini duymuşuzdur. Genel kavram oldukça açık ve genel olarak teoride iyi bir fikir olarak kabul edilirken, birçok kişi bu tür gelişimsel uygulamaların etkisini tam olarak anlamıyor. Peki, Sürdürülebilir kalkınma nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sürdürülebilir bankacılığın yaygınlık kazandığı, bazı finans kurumlarının enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe yönelik düzenlemeleri devreye aldığı Türkiye'de bankalar, sürdürülebilirlik odaklı sendikasyon kredilerinde maliyet avantajı elde edebiliyor.
#BankaBugün Dünya Çevre Günü... İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor.Hürriyet Bursa olarak bugün kentimizin durumunu ele aldık. ‘Hava, toprak, su kaynaklarımız ne halde? Yıllar itibariyle ne yönde ilerleme kaydediyoruz?’ bu soruları çevre konusunda çalışmaları bulunan Doç. Dr. Efsun Dindar ve DOĞADER Başkanı Sedat Güler’e yönelttik.
#BursaSon günlerde gündeme gelen toz fırtınaları dışında özellikle 'PM 2.5' olarak adlandırılan ince partiküllerin yani 'kirleticilerin' havada uzun süre kalması da insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Partiküller neden bu kadar tehlikeli? Konunun uzmanları anlattı.
#PM 2.5Hindistan'da hava kirliliğinin, geçen yıl 1,67 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tespit edildi. Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, Hindistan Kamu Sağlığı Fonu ile Boston Koleji Sağlık ve Kirliliğe Yönelik Küresel Gözlemevinden uzmanlar, hava kirliliğinin ülkedeki can kaybı ve maddi zarara yönelik etkilerini araştırdı.
#Dünya HaberleriEn son yayınlanan Ericsson ConsumerLab raporu, tüketicilerin sürdürülebilirlik sorunlarına karşı tutumlarını ve teknolojinin tüketicilere daha olumlu bir etki yaratmalarına nasıl yardımcı olacağı hakkında yeni bilgiler ortaya koyuyor.
#EricssonElektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 26'ya yükselirken, ısıtma ve soğutma sektörlerinde yüzde 10 ve ulaşımda yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. Küresel iklim değişikliği problemini çözmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının farklı sektörlerde de kullanılması ve fosil yakıt tüketiminin sonlandırılması gerektiği belirtiliyor.
#21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları OrganizasyonuYapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyada hava kirliliğinin en yoğun olduğu ülke Hindistan olarak açıklandı. Özellikle de Delhi'deki Ghaziabad şehri... Öte yandan, dünyanın en kirli havasına sahip ilk 30 şehir de Asya kıtasında yer alıyor.
#Bilim