Eski Pentagon yetkilisi Luis Elizondo, ABD hükümetinin uzaylı örnekleri topladığını iddia etti. ABD'nin "kaynağı bilinmeyen nesnelerin, araçların kurtarılmasına dahil olmuştur” ifadesinde bulunan Elizondo, “Bu evrende yalnız değiliz ve bu basit bir gerçek. ABD hükümeti onlarca yıldır bu gerçeğin farkında” dedi. Pentagon ise Elizondo'nun iddialarını, "dünya dışı faaliyetlere ilişkin güvenilir bir kanıt bulamadık” sözleriyle cevapladı.
#UFODünya dışındaki gezegenlerde de canlılar olması ihtimali tarihin her döneminde insanların ilgisini çekti. 1950'lerden bu yana popüler kültürün de katkıda bulunduğu bu ilginin etkisiyle dönem dönem UFO görme olayları yaşandı. Peki bu olayların açıklaması ne?
#UFODünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat EroğluAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat ErdoğluBiliminsanları uzun zamandır yakınlarda bir yerlerden, akıllı bir medeniyetten gelebilecek sinyallerin peşinde. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arama Programı SETI’den bir biliminsanı grubuysa yapay zekâ yardımıyla böyle bir potansiyel taşıyan Dünya dışı sinyalleri ayıkladı.
#Umut Fırat Eroğlu6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDünya dışı varlıkların, var olup olmadığı ve nasıl göründüğü konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bazı uzmanlar bu varlıkların yaşadıkları gezegenin koşullarına göre şekilleneceği görüşünü savunsa da kimse konu hakkında net bir tanım yapamıyor. Peki öyleyse görsel sanatlarda sık sık karşımıza çıkan büyük gözlü, yeşil derili, insansı figürlerin kaynağı ne? İşte cevabı...
#UzayÇağdaş edebiyatımızın en renkli yazarlarından biri. Kara mizah, fantastik, bilimkurgu, korku, macera ve masalı tek potada eritiyor ve okurlarını düşler âlemine davet ediyor. Yeni gençlik romanı ‘Uzak Dünyalar’ı yayımlayan Doğu Yücel’le buluşuyoruz: “Bir tarafım çok hayalperest; gündüz düşlerine kapılıp giden, dalgın biriyim.”
#Doğu YücelPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayKomplo teorileri, roman ve filmlere konu olan Kuzey Atlantik’teki ‘Bermuda Şeytan Üçgeni’nin bir benzeri de Alaska’da mevcut. ‘Alaska Üçgeni’nde bugüne kadar 20 bin kişi kayboldu. Bölge hakkında UFO’lardan dev canavarlara kadar pek çok komplo teorisi ortaya atılıyor.
#ABDNASA’nın bir yıl önce başlattığı UAP Araştırma Komisyonu’nun ilk resmi raporu 14 Eylül’de yayımlandı. UFO’lar hakkında bilimsel bulgular açıklanıyor. Meksika’da senatoya sergilenen bin yıllık uzaylı bedenleri haftanın bombasıydı. Dünya’ya normalden daha hızlı çarpan meteorsa tartışma konusu oldu. Kozmik gündemin heyecan verici bu üç gelişmesini birlikte inceleyelim.
#UzaylıMeksika Kongresi'ndeki özel oturumda sergilenen kalıntıların uzaylılara ait olduğu yönündeki teorinin, bundan 2 yıl önce bir grup bilim insanı tarafından çürütüldüğü hatta Youtube'da belgeselinin yayınlandığı ortaya çıktı.
#MeksikaABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 'tanımlanamayan uçan cisim'lere (UFO) dair raporunu bugün kamuoyu ile paylaştı. 36 sayfalık raporda UFO'ların hemen tanımlanamayacağı vurgulanırken, NASA Yöneticisi Bill Nelson "NASA bağımsız çalışma ekibi, UFO'ların dünya dışı bir kökene sahip olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadı. Ancak bu UFO'ların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden NASA'nın bir UFO araştırması direktörü atadığını duyuruyorum." diyerek çalışmaların devam edeceğini duyurdu.
#Nasa'İnsan olmayan' canlılara ait olduğu öne sürülen bin yıllık fosiller Meksika parlamentosunda sergilendi. Araştırmacılar yeminli beyanlarında söz konusu kalıntıların başka bir türe ait olduğunu öne sürdü. Yıllardır 'uzaylı fenomenleriyle' ilgili araştırmalara liderlik eden Jaime Maussan, Meksika parlamentosunda 'insan olmadığı' öne sürülen iki cansız bedeninin kalıntılarını sergiledi ve cesetlerin dünya dışı canlılara ait 1000 yıllık fosilleşmiş kalıntılar olduğunu iddia etti.
#Uzaylı'İnsan olmayan' canlılara ait olduğu öne sürülen bin yıllık fosiller Meksika parlamentosunda sergilendi. Araştırmacılar yeminli beyanlarında söz konusu kalıntıların başka bir türe ait olduğunu öne sürdü.
#MeksikaABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFOAtlantik’te 1912’de batan Titanik yolcu gemisinin enkazını görmek için dalan 5 kişiden pazar gününden beri haber alınamıyor. ‘Titan’ adlı kapsülde kişi başı 250 bin dolar ödeyen 4 yolcu ve bir kaptan bulunuyor. Kapsülde yarın öğlene kadar yetecek oksijen var. Marmara Denizi’nden büyük bir alanda 6.5 metrelik denizaltıyı bulmak için zamana karşı yarış veriliyor.
#DenizaltıABD Hava Kuvvetleri’nden ayrılan ve ordudayken UFO’larla ilgili birimde çalışan David Grusch’ın hükümetin elinde uzay araçları olduğuna ilişkin açıklaması ve bazı meslektaşlarının onu desteklemesi dünya gündemini değiştirdi. Kimileri bu açıklamaları oldukça ciddiye alırken kimileri de dikkat dağıtmaya yönelik olduğunu düşünüyor.
#NasaABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tarihinde ilk kez Tanımlanamayan Uçan Nesne (UFO) ve Tanımlanamayan Hava Fenomeni (UAP) ile ilgili halka açık basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ABD Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene İHA tarafından kaydedilen ve binaların üzerinde hızla hareket eden metalik bir küreyi gösteren bir görüntü paylaşılarak, nesnenin henüz ne olduğunun tespit edilemediği belirtildi.
#NASA1970'lerden günümüze "zihin gücüyle" büktüğü kaşıklar sayesinde tüm dünyanın merak ve kafa karışıklığıyla izlediği Uri Geller, bu kez kulüp başkanı olarak karşımızda. İskoçya'da küçük bir kasabanın futbol takımının başına geçen Geller oyuncularına "telepati yoluyla" gol attırırken(!) takım da ikinci bir Wrexham olmanın hayalini kuruyor. Peki olabilecek mi?
#Uri GellerAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#Antalya