Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları ‘çayır tırtılı’ istilasına uğradı. Trakya illerimizde etkili olan zararlı çayır tırtılları, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek büyük verim kaybına neden oluyor. Bu konuda TBMM’de ciddi açıklamalar yapan ve soru önergesi veren Tekirdağ Milletvekilleri Dr. İlhami Özcan Aygun ve Dr. Candan Yüceer ile Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, sorunun büyüyerek, Güney Marmara’ya da sıçradığına dikkat çekerek, tarımsal ilaçlamanın çok sayıda drone ve uçakla yapılması, masrafların da sübvanse edilmesi gerektiğini belirtti.
#TrakyaTwitter’da bir haftadır bir video dolanıyor. Videoda ilk görüşte hekim oldukları düşünülen beyaz önlüklü öğrenciler laboratuvarda Anzakların karşılama törenlerine benzer el, kol hareketleri ile ilaç hazırlıyorlar. Sonradan anlaşılıyor ki bu aslında bir Homeopati eğitimi. Türkiye’de 7 yıldır ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ kapsamında uygulanan bir yan tedavi homeopati. Üniversitelerdeyse sertifika programı ile öğrenci yetiştiriliyor. Zaten tartışmanın fitilini ateşleyen de bu. Alternatif tıp eğitiminin yeri üniversiteler mi? Tıbbın alternatifi olur mu?
#Alternatif TıpKorona salgınıyla ilgili yaptığı açıklamalarla tartışma konusu olan Dr. Serdar Savaş, ‘Her birimiz Gandalf olacağız’ sözleriyle de gündeme oturdu. Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğunu açıklayan Dr. Savaş, ‘Gandalf’ meselesini ve adaylık konusunu Hürriyet’e anlattı...
#Gazetehaberleri65 yaş ve üzeri yaklaşık 7.5 milyon kişi, kısıtlı olsa da 50 günün ardından pazar günü ilk kez dışarı çıkacak. Heyecanlı bekleyiş devam ederken uzmanlardan uyarı geldi. Maske ve mesafe kuralını unutmayın, egzersiz yaparken dikkatli olun! Peki yalnız yaşayanlarla hastalar dışarı çıkabilecek mi? Kim yardım edecek? İşte yanıtı...
#YAZARYaklaşık yedi buçuk milyon kişi 5 haftadır evde. Dışarı çıkmaları yasak. ‘Kısıtlı’ da olsa bekledikleri haber geldi. Sokağa çıkmanın yasak olduğu günlerde maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak kaydıyla 2-3 saat dışarı çıkabilecekler. Ancak bir beklentileri daha var. Farklı durum ve ihtiyaçlara uygun şekilde yasağın yeniden düzenlenmesi.
#YAZARDr. Serdar Savaş, konuk olarak katıldığı programlarda yaptığı açıklamalarla zaman zaman gündeme geliyor. 1993 yılında Kopenhag'da bulunan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi'nde görev alan Serdar Savaş, 2000 yılında Türkiye'ye döndü, Birleşik Sağlık Sistemleri'ni, İleri Tıp Teknolojileri'ni ve GENAR Enstitüsü'nü kurdu. İşte Doktor Serdar Savaş'ın hayatına dair bilgiler
#Serdar Savaş KimdirKişilerin genetik yatkınlıklarının bulunduğu ölümcül hastalıklardan korunabilmeleri için buna uygun yaşam tarzına sahip olmaları gerektiğini söyleyen Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, “Aksi durumda hastalık eşiği geçilir ve hastalık kaçınılmaz olur. Kişiler, çok kolay bir biçimde yapılabilen gen testi ile hangi hastalıklara genetik yatkınlıkları bulunduğunu öğrenebilir ve ölümcül hastalıklardan korunarak uzun yıllar boyunca sağlıklı bir biçimde yaşayabilirler” dedi.
#Dr. Serdar SavaşABD Başkanı Barak Obama ve yönetime sunulmak üzere hazırlanan Learning From the Wörld (Dünyadan Öğrenmek) kitabında Dr. Serdar Savaş’ın görüşlerine de başvuruldu. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde görev yapan, sağlık politikaları ve sistemleri üzerine çalışan Dr. Savaş, Amerikan sağlık sistemi için önerilerde bulundu.
#HastaneGenetik bilgilerin ülkelerin sağlık sistemine, dolayısıyla topluma yansıtılabilmesinde yol haritasını çizen oluşumlardan biri de Avrupa Birliği Toplum Sağlığı Genombilim Ağı. 2005’te kurulan ağda bilim adamlarının yanı sıra farklı branşlardan doktor, etikçi, felsefeci, hukukçu, teolog, genetik uzmanı ve biyologlar yer alıyor.
2000’li yılların başında HRT (hormon -östrojen ve progesteron- yerine koyma tedavisi) menopoza girmiş her kadına önerilen bir tedaviydi. 2002 Mayıs’ında Kadın Sağlığı Çalışması’nın (Women’s Health Initiative-WHI) ilk sonuçları hormon tedavisi HRT’yi tahtından etti. Araştırmaya göre hormon tedavisi, kalp ve damar hastalıkları ile meme kanseri riskini artırıyordu.
TÜBİTAK'a bağlı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından desteklenen “Gen ve Bilişim Teknolojileri Destekli Obezite Tedavi ve Kontrol Yöntem Sistemi Geliştirme Projesi (OBESİS)” ile obezitenin etkili, ucuz ve yaygın bir şekilde tedavi ve kontrolünün sağlanmasını hedefleniyor.
İnsan genetiğinin sır perdesinin aralanması koruyucu tıpta yeni ufuklar açıyor. Gelişmelerden biri de kişiye genetik test yapılarak hangi hastalıklara yatkın olduğunun saptanması. Aslında genetik yatkınlık, kalp, beyin ve damar, diyabet, osteoporoz gibi kompleks hastalıkların ortaya çıkması için önemli etken. Ama tek başına bu yeterli değil.