Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Tütüne Hayır' Günü'nde gençlere hitap etti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğlence mekanları ve nargile kafelerin kapalı kalmaya devam edeceğini belirtip, "Eğlence mekanları ile nargile içilen yerler bir süre daha kapalı kalmaya devam edecektir. Para kazanma hırsının insani değerlerin hatta insan hayatının önüne geçtiği tuhaf zamanlarda yaşıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan11 Haziran’da başlayacak 47. İstanbul Müzik Festivali’nin programında ‘Göz kamaştıran piyanistler’ öne çıkıyor. Bu kadar virtüozu tek festivalde dinleyebilmek büyük şans: Boris Berezovski, Yuja Wang, Fazıl Say, Aleksandr Melnikov, Piotr Anderszewski, G.E. Lazaridis, Cyprien Katsaris, Ufuk-Bahar Dördüncü, Zeynep Üçbaşaran ve son iki Chopin Yarışması birincileri Yulianna Avdeeva, Seong-Jin Cho... Üstelik ‘Piyanonun 4 Silahşoru’ adı altında bir de düello tasarlanmış.
#47. İstanbul Müzik FestivaliKadınların toplumsal yaşamdaki güçlü seslerini duyurmak ve ilham veren hikayelerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla yola çıkan “Kadının Gücü Konferansı” düzenlendi. Hurriyet.com.tr, Raffles İstanbul’da gün boyu süren etkinlikten canlı yayınlarla konuşmaları aktardı.
#Kadının GücüStanford Üniversitesi Genom Merkezi araştırmacılarından Türk bilim kadını Dr. Gözde Durmuş, Silikon Vadisi’nde kanser ve antibiyotik direnci üzerine araştırmalar yapıyor. Dr. Gözde Durmuş, “2050 yılında kanserden çok antibiyotik direncinden hastalar ölebilir” diyor.
#GazetehaberleriStanford Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışan, 2015 yılında tıpta ve biyolojide ilerleyen liderlerden biri olarak seçilen Türk bilim insanı Dr. Gözde Durmuş, öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere, hayallerinin peşinden gitmelerini söyleyen Durmuş, “Çocukluğumda bir enfeksiyon nedeniyle uzun yıllar antibiyotik aldım ama iyileşemedim. Enfeksiyonların tedavisinde en doğru antibiyotiği en kısa zamanda bulabilmeyi hayal ettim ve yıllar sonra bunu başardım. Siz de hayal edin, çalışın ve kendinize güvenin” dedi.
#Dr. Gözde DurmuşDünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları tecrübelerini, öğrencilerin kurduğu TAF Network tarafından organize edilen 5’inci Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde paylaştı. TAF Network’un bu yıl ikincisini verdiği ‘Sınır Tanımayan Başarı Ödülü’ne ise Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral layık görüldü.
#Bilim İnsanıBazılarını yakından tanıyorsunuz, birkaçının ise ismini duymamış olabilirsiniz. Ancak hepsi de, kendi alanlarında yaptıkları başarılı çalışmaları nedeniyle dünyaca biliniyor. Peki bu başarıyı nasıl elde ettiler? Bilim insanı, müzisyen, oyuncu, Türkiye’nin başarılı isimleri, bunun sırrını anlatıyor. Size bazı tavsiyeleri de var.
#Sabırİstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde çocuk hakları alanında faaliyet gösteren BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında ‘Çoklu Krizler Çağında Çocuğun İyi Olma Halini Düşünmek’ başlıklı bir panel düzenledi. Panelde savaşlar, iklim krizi, pandemi ve depremin etkileri, ekonomik kriz gibi birçok farklı krizin üst üste yaşandığı bir dönemde çocukların ihtiyaç ve haklarına dikkat çekildi
#16 Şubat depremlerinin yıkıntısı sürüyor. Yitirdiğimiz canların ve yaralı sayısı yürek yaralıyor. Depremzedelere yardım için kollar sıvanıyor. Yapılacak çok iş var elbette, uzun bir süre de gerekecek. Bir haber ileteceğim, İzmir yine öncülüğünü gösteriyor:
#1Türkiye, dünyada çocuk hakları konusunda çalışmalar yapan ilk ülkelerden biri... Öyle ki, Türkiye Cumhuriyeti kurulur kurulmaz ilk bayram çocuklara armağan edilmiş. Dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı işte böyle doğmuş. Devamında çocuk hakları mitingleri, çocuk dergileri ve kitapları, çocuk bahçeleri, çocuk oyun alanları, çocukları esirgeme kurumları kurulmuş. Erken Cumhuriyet dönemi, yeryüzünün çocuk haklarına en saygılı olunan dönemlerindendir ve hepimiz için gurur kaynağıdır.
#Ömür Kurt20 Kasım Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul'da Kız Kulesi ve Galata Kulesi, Ankara'da Atakule, Eskişehir Masal Şatosu'nun yanı sıra Göbekli Tepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Çorum Hattuşa Surları, Patara Ören Yeri, Efes Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı ile İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi tarihi yapı ve mekanlar maviye bürünecek.
#UnicefBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartHürriyet’in ikincisini düzenlediği Kadının Gücü Konferansı’nda Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, “Kadını güçlendirmek, gücünü arttırmak önemli olsa da yeterli değil. Erkeği güçsüzleştirmek ya da suçlamak, cezalandırmak, cezalarını daha da arttırmak da çözüm değil. Bu mesele çözülecekse güçlü kadınlar ve erkekler, el ele, omuz omuza vererek çözecekler” diye konuştu.
#Kadının Gücü KonferansıAğustos ayında 50 milyon lira sermaye ile kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) bünyesine girin kamu şirketi ve taşınmazların sayısı hızla artıyor. Dün itibariyle 14 şirket ve 2.2 milyon metrekareyi aşan toplam 46 taşınmazın devredildiği fonun büyüklüğü Savunma Sanayinden üç aylığına aktarılan 3 milyar liralık kaynak da eklendiğinde 31.3 milyar liraya ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fonun hedefinin 200 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.
#Varlık Fonuİstanbul’da bir vakıf üniversitesinde düzenlenen ‘Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı’ 83 ülkeden 323 bilim insanını bir araya getirdi. Farklı alanlarda çalışmaları ile yeniliklere imza atmış olan bilim insanları, öğrenci ve araştırmacılara kendi çalışmalarını anlattı.
#Maltepe ÜniversitesiDünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları, 21 ve 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek "Yurt dışı farkındalık zirvesi"ne katılarak öğrencilerle tecrübelerini paylaşacak.
Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçipli çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dikkati çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları, tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul'a geliyor.
#Bilim İnsanları