Paylaş
Günümüzde ise, çocuk hakları konusunda daha da güçlü olmamız gerekirken, maalesef hâlâ çocuk hakkı ihlâlleriyle, çocuk işçiliğiyle, çocuk sömürücülüğüyle, ihmâl ve istismarıyla karşı karşıyayız. Oysa bu sorunları çoktan çözmemiz gerekirdi. İşte bu çerçevede geçtiğimiz günlerde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir konferans düzenlendi. Üniversite bünyesinde 15 yıl önce kurulan Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) ile ilgili olan konferansta üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan çarpıcı bir konuşma yaptı ve “Çocuk haklarına ve eğitim konusuna daha geniş perspektiften baktığımız zaman çocukların yetişkinlerden farklı olarak, özel bir şekilde muamele edilmesi gereken bireyler olduğunun anlaşılması oldukça geç bir zamana tekabül ediyor. Çocuk eğitiminde zorbalığın, şiddetin, baskının kalkması da bir hayli uzun zaman almış durumunda. Demokrasinin yeşerdiği, insan haklarının çok önemli olduğu toplumlarda bile sistematik olarak çocukların eğitiminde şiddetin yer aldığını çok yakın zamanlara kadar biliyoruz” dedi. Bu cümleler gerçekten önemli, çünkü çocukları korumak için daha çok çalışmamız gereken bir süreci işaret ediyor.
ÇOÇA Koordinatörü Gözde Durmuş ise çocuk hakları eğitimi, çocuğun iyi olma hali, çocuk katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk işçiliğinin önlenmesi alanında yapılan çalışmaları ifade ederken “Ne yazık ki çoklu krizler dönemindeyiz. Çocukların ihtiyaçları değişiyor, dönüşüyor. Pandemi, iklim krizi gibi bir sürü krizin içinde çocuklar aslında en çok etkilenen ve en az sesi çıkan gruplar arasında yer alıyor. Biz hep yolculuğumuzu dalgalı bir denizde sandalla yol almak gibi tanımlarız. Deniz çok durgun değil, ancak çocuk haklarının hayata geçmesi için paydaşlarımızla birlikte yol almaya devam edeceğiz” dedi. Yani çocukların refahı için daha çok çalışmamız gerekiyor.
Biz, tarihimizden feyz alarak, çocuk duyarlılığını artıran bir ülke olmalıyız ve bu konuda toplumsal çalışmaları artırmalıyız. Birçok üniversitede çocuk haklarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade etmekte yarar var. Bu elbette ülkede çocuk duyarlılığının artması için çok önemli. Bunun topluma yayılması için en büyük görev anne babalara düşüyor. Çünkü hiçbir anne baba, kendi çocuğunun kötülüğünü istemez. Ancak çocuğu için ‘iyi’ veya ‘kötü’ olanın farkında olmayabilir. Bu sebeple tüm kurum ve kuruluşların çocuk duyarlılığı konusunda iş birliği yapması hayati önemde.
KOMEDİDEN MÜZİKLİ OYUNLARA...
İstanbul Komedi Festivali birbirinden komik ve eğlenceli etkinliklerle sizi bekliyor. 12 Aralık’a kadar sürecek festivalde her gün farklı bir program var. Ankara’dan Adana’ya çeşitli şehirlerimizdeki müzikaller de çocukları eğlendirecek.
Tüm aileye göre
‘Lıkır’ın Doğum Günü’ adlı oyunda çocuklar sorgulamanın ve hayal kurmanın gücünü keşfediyor. Çocuklar neleri merak eder? Ebeveynler hem merak duygusunu teşvik etmeyi hem de sınır koymayı aynı anda nasıl başarabilir? Kelebek olmak istemeyen, sürekli oyundan oyuna koşan küçük tırtıl Lıkır’ın hikâyesi anlatan oyundan sonra da eğneceli bir atölye çalışması var.
◊ Yer: İstanbul-UNIQ Lounge
◊ Tarih: Bugün
◊ Saat: 12.00 tiyatro,
13.00 atölye
◊ Yaş: 4+
◊ İletişim: (0850) 850 86 47
◊ Fiyatı: 101 lira
YENİ MACERALAR
‘Harika Kanatlar’ yepyeni müzikaliyle maceralarına devam ediyor. Kahramanlarımız Jet, Donnie ve Dizzy bu kez kutupta yaşayan dostlarımızla birlikte, karşılarına çıkan olayları çözmeye çalışacak. Bakalım başarılı olabilecekler mi?
◊ Yer: Ankara-Panora Sanat Merkezi
◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 13.00/15.00
◊ Yaş: 3+
◊ İletişim: (0312) 491 91 92
◊ Fiyatı: 111 lira
‘Rafadan Tayfa MÜZİKALİ’
‘Rafadan Tayfa’ sinema filmlerinin kahramanı Kâzım Amca yeni bir televizyon programına başlar, ilk konuğu ‘Rafadan Tayfa’nın sevilen kahramanı Hayri’dir. Bu ikilinin programında günümüzden geçmişe ‘Rafadan Tayfa’nın maceraları konuşulur, eğlenceli anlar ve bol müzik bu müzikal şovda seyirciyi bekliyor.
◊ Yer: Mersin-Yenişehir AKM Barış Salonu
◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 13.00/15.00
◊ Yaş: 4+
◊ İletişim: (0324) 290 53 10
◊ Fiyatı: 133.50 lira
‘Şirinler’le buluşun
Bir yanda Şirin Baba ve şirinler, diğer yanda kötü kalpli Gargamel ve kedisi Azman... 7’den 77’ye herkesin çok sevdiği küçük mavi yaratıklar, teması iyilik olan danslı, müzikli, eğlenceli bir oyunla sahnede.
◊ Yer: Adana-01 Burda
PGM Sahne
◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 15.00
◊ Yaş: 3+
◊ İletişim: (0322) 880 00 01
◊ Fiyatı: 56.50 lira
HAFTANIN KİTABI
‘Gülücük Tohumları’ birbirine saygılı ve gülümseyen bir toplum için farkındalık yaratıyor.
◊ Yayınevi: YKY Yayınları
◊ Yazan: Çiğdem Kaplangı
◊ Resimleyen: Burcu Yılmaz
◊ Tür: Öykü
◊ Yaş: 6+
◊ Sayfa: 23
Fiyatı: 32 lira
Paylaş