Göz kamaştıran piyanistler geçidi

Güncelleme Tarihi:

Göz kamaştıran piyanistler geçidi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2019 13:23

11 Haziran’da başlayacak 47. İstanbul Müzik Festivali’nin programında ‘Göz kamaştıran piyanistler’ öne çıkıyor. Bu kadar virtüozu tek festivalde dinleyebilmek büyük şans: Boris Berezovski, Yuja Wang, Fazıl Say, Aleksandr Melnikov, Piotr Anderszewski, G.E. Lazaridis, Cyprien Katsaris, Ufuk-Bahar Dördüncü, Zeynep Üçbaşaran ve son iki Chopin Yarışması birincileri Yulianna Avdeeva, Seong-Jin Cho... Üstelik ‘Piyanonun 4 Silahşoru’ adı altında bir de düello tasarlanmış.

Haberin Devamı

47. İstanbul Festivali’nin tematik başlığı ‘Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı’. Programın ilham kaynağı, yaşamın çelişkileri ve bunların müziğe yansıması. 40 ulustan 600 sanatçı, 30 Haziran’a kadar, 15 farklı mekânda, 22 konserde 150 eser seslendirecek. Festival bütçesi geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 15 artırıldı ve 10 milyon TL’ye ulaştı. Açık hava etkinlikleriyle birlikte toplam 20 bin dinleyiciye ulaşılması hedefleniyor.
Programa bakılırsa, rahatlıkla ‘Göz kamaştıran piyanistler’ başlığı da tercih edilebilirdi. Bu kadar virtüozu tek festivalde dinleyebilmek büyük şans: Boris Berezovski, Yuja Wang, Fazıl Say, Aleksandr Melnikov, Piotr Anderszewski, G. E. Lazaridis, Cyprien Katsaris, Ufuk-Bahar Dördüncü, Zeynep Üçbaşaran ve son iki Chopin Yarışması birincisi Yulianna Avdeeva, Seong-Jin Cho... Üstelik ‘Piyanonun 4 Silahşoru’ adı altında bir de düello tasarlanmış. (Endişelenmeyin, kan akmayacak! Lazaridis, Üçbaşaran, Vakarelis, Katsaris dört piyanoya uyarlanan eserleri seslendirecek.)

Haberin Devamı

Oda müziği ve senfonik konserleri iyi dengelenmiş, repertuvar seçiminde çeşitlilik gözetilmiş, yan etkinliklerle zenginleştirilmiş, genç besteci ve yorumculara sunulan fırsatlarla kalıcı iz bırakabilecek bir programla karşı karşıyayız. Senfoni orkestralarından biri Doğu, diğeri Batı’dan geliyor: Şanghay ve Lüksemburg Filarmoni... Oda orkestraları Avrupa’dan: La Scala, Moskova Solistleri, Berlin Erken Dönem Akademisi... Programın ağır yükü Türk orkestralarında. TEKFEN Filarmoni farklı program ve solistlerle iki konser verecek. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ise şefi Sascha Goetzel’e veda ediyor. Virtüozların dinleyicilerle derin sohbetlere girecekleri solo, düo, trio, kuvartet formatında sekiz konser var listede. Kemancı Isabelle Faust, çellist Jean Queyras, piyanist Aleksandr Melnikov’un Beethoven buluşması, çellist Aleksander Kniazev ile piyanist Boris Berezovski’nin Strauss, Şostakoviç, Rahmaninov akşamı bu kategorinin iddialı konserleri. Şan resitali eksik olsa da Berlin RIAS ve radyo koroları vokal müziği sevenleri mutlu edecek.

Haberin Devamı

ŞANGHAY FİLARMONİ’DEN DÜNYA PRÖMİYERİ
Günümüzde pek çok festival sadece dinleyici talepleri doğrultusunda şekillendirildiği için konser dizisinden öteye geçemiyor. Yeni eserlerin, genç yorumcuların gün ışığına çıkmasını sağlayıp müziği yenilikçi sunumlarla topluma ulaştırmayı akıl edenler fark yaratıyor, kültüre kalıcı katkıda bulunuyor. 47’nci yılında İstanbul Müzik Festivali’nin programı bu açıdan takdire şayan. Moskova Solistleri’nin repertuvarındaki Aleksandr Çaykovski’nin oda orkestrası için ‘3/7/12’si ve Ufuk-Bahar Dördüncü’nün seslendireceği iki piyano için Zeynep Gedizlioğlu bestesi festivalin siparişi üzerine yazıldı. Ayrıca Şanghay Filarmoni, Çinli besteci Ye Xiaogang’ın orkestra eseri ‘Solmakta olan Gingkgo Biloba Ağacı’nın dünya prömiyerini yapacak. Diğer konserlerde Arvo Part, Giovanni Sollima, Hasan Uçarsu, Emre Orhon’un bestelerinde günümüzün sesini duyabileceğiz.
Son yıllarda yıldızı yeni parlayan genç Türk virtüozları açılış konserinde orestra önünde tanıtmayı misyon edinen festival bu yıl kuralını değiştirmiş. ‘Festival Genç Solistini Sunar’ dizisi de rafa kaldırılmış. Bunların yerine geçen yıl başlatılan ‘Yarının Kadın Yıldızları’ serisi sürdürülüyor. Festival kanalıyla burs aldıkları açıklanan 14 genç tek konserde müzikseverlerle tanıştırılacak.

Haberin Devamı

PASTANIN KİRAZINA GELİNCE...
Klasik müziği şehrin sokaklarına yayan ‘Müzik Rotası’ dördüncü kez gerçekleştirilecek. 16 Haziran’da Samatya’da rehber eşliğinde düzenlenecek dört saatlik etkinlikte bölge tanıtılırken üç kilisede birbirini izleyen konserlerde Vivid, Lumaka ve Rezonans toplulukları 8. Henry’den Ravel, Bartok, Brahms, Mendelssohn’a farklı çağlardan toplam 28 eser seslendirecek.
Dinleyicinin konser öncesinde yorumcular ve repertuvarları hakkında birinci elden bilgilendirilmesini hedefleyen fuaye söyleşilerinin sayısı, kapsamı genişletildi. Müzik yazarları, solist, bestecilerin arasına felsefeciler katıldı. 16 Haziran’da Prof. Levent Kavas ‘Aydınlanma: Dönüşlü mü, Edilgen mi’, 22 Haziran’da Prof. Bülent Gözkan ‘Aydınlanma ve Kant’ üzerine konuşacak. Fuaye söyleşilerinin kapsamını genişleten bir başka buluşma 14 genç yıldızın sahneye çıkacağı 25 Haziran’da. Gazeteci Murat Yetkin, milli paralimpik atlet Öznur Alumur ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş ile başarı öykülerini konuşacak.
47. İstanbul Müzik Festivali’nin programıyla ilgili detaylı bilgiyi https://muzik.iksv.org/tr adresinden alabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!