'Sınır tanımayan bilim insanları’ zirvede buluştu

Güncelleme Tarihi:

Sınır tanımayan bilim insanları’ zirvede buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 12:41

Dünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları tecrübelerini, öğrencilerin kurduğu TAF Network tarafından organize edilen 5’inci Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde paylaştı. TAF Network’un bu yıl ikincisini verdiği ‘Sınır Tanımayan Başarı Ödülü’ne ise Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral layık görüldü.

Haberin Devamı

Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dünyanın dikkatini çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları Medipol Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 5. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde tecrübelerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun yurt ışından gelen bilim insanlarının onuruna verdiği gala yemeğiyle başlayan zirveye, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın yanı sıra ABD Eski Başkanı Barack Obama tarafından ‘Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü’ne layık görülen Northwestern Üniversitesi’nden Sinan Keten, ölçülemez denilen ışığın sesini ölçen Cambridge Üniversitesi’nden Mete Atatüre, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilim ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Banu Onaral, erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan Stanford Üniversitesi’nden Utkan Demirci, MIT Technology Review Dergisi tarafından tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak gösterilen Stanford Üniversitesi’nden Naşide Gözde Durmuş’un da aralarında olduğu isimler konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

“BEYİN GÖÇÜNÜ ÖNCE BEYİN KAYBI OLARAK GÖRDÜK”

Sınır tanımayan bilim insanları’ zirvede buluştu

Zirve TAF Network’ün genel koordinatörü Cemal Alçık’ın konuşmasıyla başladı. Zirvenin beyin göçü değil beyin gücü konusuna odaklandığını ifade eden Alçık, “Bizler yurtdışındaki bilim insanlarımızı bir kayıp olarak görmüyoruz. Bedenen burada olmasalar da birikimlerinden ülkemize çok büyük katkılar sağlayabileceklerine inanıyoruz. Gerek yanlarına Türkiye’den öğrenci alarak, gerek tecrübelerini bu tür zirvelerle gençlere aktararak gerekse de ülkemizin sorunlarına çözüm için taşın altına elini koymaları aracılığıyla pek çok konuda ülkemize katkı sağlayabilirler ve de sağlıyorlar. Bu zirvenin amacı; bilimin öne çıkması için, kişilerin ve ülkelerin bilime daha fazla önem vermesi gerektiğini ortaya koymak için bilgi paylaşımı ve yönlendirmelerdir. Bu zirve bir tek kişinin dönüm noktası olsa amacımıza ulaştık sayarız” dedi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE DÜNDEN DAHA İYİ BİR DURUMDA”

Türkiye’nin eski dönemlere göre bugün daha iyi imkânlar içerisinde olduğunu ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise “Türkiye bizim öğrenci olduğumuz yıllara göre oldukça iyi imkânlar içerisinde. Bugün Türkiye dünden daha iyi durumda. Cumhuriyet tarihinde yapılan birçok olumlu girişimin meyveleri alınmaya başlandı. Türkiye ülke olarak gerekli potansiyellere sahip. Ayrıştırıcı girişimlere karşılık farklılıklarımızı zenginlik sayacak davranışlar içerisinde olmamız bizleri geleceğe daha olumlu bir şekilde taşır” diye konuştu.

“KALKINMIŞ ÜLKELER BİLGİ EKONOMİSİNE GEÇİYOR”

Bilimin günümüzdeki önemine değinen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da şunları söyledi:
“Peşinden gittikçe bilimin önemi artıyor. Şu an icat edilenler bundan sonra icat edileceklerin yanında hiçbir şey. Artık dünya 1990’larda Clinton’ın ABD Başkanı olmasıyla ve internetin ABD tarafından çok büyük ölçüde desteklenmeyle bilimin baskın unsur olarak öne çıktığı bir ekonomik paradigmaya geçti. Kalkınmış ülkeler bu sebeple bilgi ekonomisine geçiyorlar. Ekonominin ana dinamiği bilimde elde edilen gelişmeler oldu”.

Haberin Devamı

İLHAM VEREN 8 DAKİKA KONUŞMALARI

Ödül töreninin ardından 10 bilim insanının 8’er dakikalık konuşmalarının yer aldığı ‘İlham Veren 8 Dakika’ programı başladı. 2 gün süren zirvede yurtdışında lisansüstü eğitim fırsatları, yurtdışındaki üniversitelerin ekosistemleri ve Türkiye-Bilim konuları bilim insanlarının perspektifiyle yapılan oturumlarda ve atölyelerde masaya yatırıldı.

Zirveye ABD’den Prof. Dr. Banu Onaral, Prof. Dr. Utkan Demirci, Doç. Dr. Sinan Keten, Dr. Atakan Peker ve Dr. Gözde Durmuş; Kanada’dan Prof. Dr. Handan Tezel; İngiltere’den Prof. Dr. Mehmet Demirbağ ve Prof. Dr. Mete Atatüre; İsviçre’den Prof. Dr. Gökhan Ünel; Almanya’dan Doç. Dr. Cenk Oral Aktaş ve Türkiye’de çalışmalarını sürdüren çok sayıda akademisyen katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!