Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak. Türkiye'deki kişi başı su potansiyeli, yılda yaklaşık 1340 bin metreküp civarlardadır. Bin metreküp ise fakirlik sınırı. İzmir'de şu anda kişi başı su potansiyeli 600 metreküp. Fakirin de fakiriyiz." dedi.
#İzmirTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak" dedi.
#İzmirPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiPiliç Topkapı tarifi, hem doyurucu hem de pratik bir lezzet arayanların favorisi olacak. Nefis iç pilavı ve nar gibi kızaran tavuk etiyle tadına doyamayacaksınız. Yapımı biraz meşakkatli olsa da, yediğiniz anda tadı buna değecek. Ayrıca misafir sofralarının da yıldızı olacak. Eğer denemek isterseniz, tavuk Topkapı tarifi ve yapım aşamalarını derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Piliç Topkapı TarifiMasterChef pirinç salatası tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Hem doyurucu hem besleyici pirinç salatası garnitür ile birleşince lezzete ulaşıyor. Peki, pirinç salatası tarifi: Pirinç salatası nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte püf noktaları...
#Pirinç SalatasıBinlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı Biberİş hayatının stresini yenmek için abur cuburdan, ekmekten, makarnadan medet umuyordu. Bu süreçte aldığı kiloları pek de umursamıyordu. Ta ki rutin bir diş çekimi için gittiği hastanede doktorunun söylediği bir cümleyle aklı başına gelene kadar...
#Sağlıkİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo ZannaTicaret Bakanı Ömer Bolat, Alman iş dünyasının Türkiye ile iş yapma konusunda çok istekli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin potansiyeline güveniyorlar. Türkiye’yi dünya için bir ihracat üssü, üretim üssü, lojistik üssü olarak takdir ediyorlar. Özellikle Uzak Doğu’dan ayrılmak, çıkmak isteyen Alman ve Avrupalı yatırımcılar, son aylarda çok sıklıkla bizleri ziyaret ediyor ve niyetlerini ortaya koyuyorlar” dedi.
#Almanya12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata EkmeğiCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 'Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nin, ülke adına önemli sonuçlar doğuracağını belirterek, "Burada yapılan görüş alışverişlerinin ve sunulan fikirlerin savunma sanayimizdeki milli hedeflerimizi daha da ileriye taşıyacağına olan güvenim tam." dedi.
#Haluk GörgünOkullar açıldı, pek çok evde hızlı bir kahvaltının da pratik bir öğle yemeğinin de kurtarıcısı tostlar. İki dilim ekmeğin tereyağıyla çıtırdarken sıcaklığıyla erittiği peynirin üzerinde bol sucuklu mu istersiniz yoksa bazlama içinde şarküteri ürünlü mü? Tost dünyası hayal gücümüz kadar geniş. Ançüezli tereyağıyla yaptığım umami bombasını ya da bazlama arası beyazpeynirliyi de deneyin.
#TostTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuzİspanya’nın 150 yıllık lojistik şirketi Romeu Group, en büyük şirketi TIBA ile Mart 2024’te Türkiye pazarına yatırım yaptı. TIBA Türkiye CEO’su Kadir Kaya, “Türkiye yatırımı ile TIBA, Akdeniz’den Büyük Okyanus’a ticaret köprüsü kurmuş oldu. İspanyolca konuşulan tüm ülkelerde Türk şirketlerine pazar araştırmalarından müşteri görüşmelerine kadar birçok alanda kolaylık sağlayacağız. Bu hafta dört Meksika şehrinde Türkiye ile ilgilenen şirketleri ziyaret edeceğim. Türkiye’yi anlatacağım. Amacımız Türk şirketlerinin Latin pazarında yanında olmak” dedi.
#Kadir KayaElinizde içkiniz, karşınızda günbatımı, efil efil esen bir terasta İstanbul’u tepeden seyretmenin zevkini çıkarmak için son zamanlar. Sonbaharda yazı devam ettirmek isteyen İstanbullulara bildiğimiz, sevdiğimiz, şehrin en güzel teraslarından öneriler verdik.
#İstanbulÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni eğitim öğretim dönemi hazırlıklarını tamamladı. Erken kayıtların dolmak üzere olduğunu belirten kurucu Beril Çelikel, velilerin gösterdikleri ilgi ve teveccühten memnuniyet duyduğunu belirtti.
#1Hayvansal ürünleri tamamen ya da kısmen hayatından çıkaranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Vejetaryen beslenmeye adım atan ve evde kendi yemeğini yapmak isteyenlere çok pratik ve doyurucu olduğu kadar lezzetli makarna tarifleri hazırladım. Tek tabakta hem gözünüz doysun hem de mideniz...
#Çin MakarnasıBurrito, Meksika usulü dürüm olarak adlandırılabilir. Tortille ekmeği ile hazırlanan bu sokak lezzeti bol malzemeli ve oldukça doyurucu. Burrito kırmızı etle hazırlandığı gibi tavuk etiyle de yapılabiliyor. Yanındaki sosuyla da ayrı bir lezzeti oluyor. Peki burrito nerenin yemeği, nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#BurritoPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeBirbirlerini bulmuş, ortak bir gelecek hayal eden iki insan; ama Vahşi Batı’nın kanun tanımaz yüzü onların kapısını çalıyor. Viggo Mortensen’in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı ‘Dünyanın Sonuna Doğru’ hüzünlü bir western öyküsü anlatıyor. Filmde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kadın karakteri Vicky Krieps canlandırıyor.
#Uğur VardanMakarnayı kim sevmez! Hem doyurucu hem de lezzetli. Farklı malzemelerle, damak tadınıza uygun çok çeşitli makarnalar hazırlayabilirsiniz. İster ana yemek ister eşlikçi olsun; her koşulda lezzetli ve besleyici bir seçenek bu. Klasik reçetelerin yeri ayrı ama makarna salataları görselliğiyle de sofraları güzelleştiriyor.
#Sahrap Soysal