Down sendromu, insan vücudunda 46 olan kromozom sayısının 47 olmasıyla meydana gelen genetik bir farklılık. Down sendromlu çocukların aileleri başta özel eğitim olmak üzere birçok sıkıntıyla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’in Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdığı 21 Mart yaklaşırken, sorunlara dikkat çekmek için bireysel çabalarıyla yola çıkan ailelerle konuştuk.
#Down Sendromlu2016 yılında kurulan Limak Vakfı’nın düzenlediği ‘Limak Sohbetleri’nin ikincisi ‘1 Kulaç Fazlası’ adıyla down sendromu farkındalığı için gerçekleştirildi. Etkinlikte down sendromlu milli yüzücü Caner Ekin’in hikayesi 18 yıllık antrenörü Osman Akdemir tarafından paylaşıldı.
#1 Kulaç Fazlasıİzmir'de yaşayan down sendromlu 5 yaşındaki Alperen Aydoğan, S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 9 aydır lösemi tedavisi görüyor. 2-8 Kasım Lösemi Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen etkinlikte konuşan Alperen'in annesi Sabiha Aydoğan (37) "Oğluma lösemi teşhisi konulana kadar bu hastalıkla ilgili çok bilgi sahibi olmadığımı anladım. Tıpkı down sendromunda olduğu gibi. Enfeksiyon riski yüksek olduğundan bizim için maske takmak çok önemli. Hastanede buna kimsenin dikkat etmemesi beni üzüyor" dedi.
#Alperen Aydoğanİzmir Selçuk’ta 92 öğrencili Belevi Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Ortaokulu’nun tek özel eğitim öğrencisi Yasmin Evkaya’ya arkadaşları unutamayacağı bir sürpriz hazırladı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası için eline boya alan öğrenciler Down Sendromlu Yasmin’in karikatürlerini çizip hem onu mutlu etmek hem de farkındalık yaratmak için okulda sergi açtı. Bu sene mezun olacak olan Yasmin için aynı zamanda bir çiçek dikildi o çiçeğin saksısına da Yasmin’in yüzü çizildi.
#Yasmin EvkayaDown sendromuna dair toplumsal farkındalığı artırmak ve Down sendromlu bireylerin toplum içindeki yerini güçlendirmek için çalışan Türkiye Down Sendromu Derneği (Down Türkiye), tüm dünyada kutlanan 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü özelinde bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceği #rengimizbelliolsun kampanyasıyla tüm Türkiye’yi farkındalık hareketine davet ediyor.
#Down SendromuNisan ayı otizmli bireyler ve aileleri için çok önemli bir ay. Tüm dünyada otizm farkındalık ayı olarak kabul edilen bu ayda yüzlerce ülkede insanlar ve kurumlar “Otizme Mavi Işık Yak” sloganıyla bir araya geliyor, çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenliyor ve otizmli bireylerin daha kapsayıcı bir dünyada engelsiz bir yaşam çabalarına destek oluyor.
#OtizmDÜNYA Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında düzenlenen “Farkı fark edin” temalı etkinliğe Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sırrı Çam, İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenci, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Genç Psikiyatri Uzmanı Dr. Begüm Şahbudak, Anadolu Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Erdek, akademisyenler ve dinleyiciler katıldı.
#İzmirTohum Otizm Vakfı, “Süper İyi Günler” oyunuyla yeni bir işbirliğine gidiyor. Oyunun galası 12 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Galanın tüm geliri de Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Peki Vakıf ile tiyatro ekibinin yolları nasıl kesişti? Süreci Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin ve Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban anlattı.
#Nedim SabanTiyatro yönetmeni Nedim Saban, Meclis’te oluşturulan araştırma komisyonunda otistik bir gencin başrolde olduğu tiyatro oyunu hakkında bilgi verdi. Saban, konu otizm olunca bazı markaların uzak durduğunu belirterek “Sağlıklı Türk kuşağı algısı, markaları açısından çok önemli. Hepimiz Kıvanç Tatlıtuğ olamayız” dedi.
#GazetehaberleriBugün o gün; Babalar Günü. Bütün iyi ve sorumlu babaların Babalar Günü kutlu olsun! Şarkıcı Özgün Uğurlu da onlardan biri... Down sendromlu oğlu Ediz’le maceralarını, onunla ilgili paylaşımlarını sosyal medyada severek takip ediyorum. Bence çok değerli bir şey yapıyor. Pek çok baba gibi o da durumu yok sayabilirdi, bu topa hiç girmeyebilirdi, oğlunu yine çok sevebilir ama kafasını kuma gömebilirdi! Oysa o neredeyse bütün down sendromlu ailelerin sözcüsü olmuş gibi. Bu Babalar Günü’nde onunla konuştum.
#EdizFarkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down SendromuMicrosoft Türkiye, sosyal yaşama katılımı artırmak üzere Uluslararası Down Sendromu Federasyonu, Habitat Derneği ve Güven Hastanesi iş birliğiyle Alanya’da, 25 down sendromlu çocuğa “Kodlama Saati” eğitimi verdi. Bilgisayar Bilimleri Eğitimi Haftası kapsamında gerçekleşen etkinliğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul katıldı.
#AlanyaAkbank’ın dördüncü kez üniversiteli gençlerle hayata geçirdiği “Şehrin İyi Hali” gönüllülük projesi için 9 bin genç başvuruda bulundu. Proje kapsamında 2500 genç, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu iş birliğiyle Türkiye genelinde yürütülen sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak çalıştılar. Gönüllüler, 24 Kasım’da Volkswagen Arena’da düzenlenen Şehrin İyi Hali - Kalben Konseri’nde Akbank’ın misafiri oldu.
#Üniversite