Güncelleme Tarihi:
Akbank’ın üniversiteli gençlerin katılımıyla hayata geçirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Şehrin İyi Hali projesine bu yıl rekor seviyede başvuru oldu. Geçen yıllarda da gençlerden yoğun ilgi gören ve başvuruları ilk günlerde dolan projenin 1000 olan kontenjanı, bu ilgi üzerine bu yıl 2000 üniversiteli gence çıkarıldı, son durumda 2500 gencin katılımıyla sosyal sorumluluk projeleri tamamlandı.
Akbank’ın, üniversiteli gençlere sivil toplum kuruluşları ile tanışma ve gönüllülük çalışmalarında görev alma fırsatı sunduğu projeye, 18-26 yaş aralığında yer alan üniversiteli (ön lisans lisans, üst lisans) 9 Bin genç başvuruda bulundu. Gönüllülük etkinlikleri Türkiye’nin her yerindeki 10 sivil toplum kuruluşu aracılığıyla başladı. Şehrin İyi Hali ile gençler ilgi alanlarına göre katılmak istedikleri alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ile tanışma ve sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olma fırsatı buldular.
Gençler; Toplum Gönüllüleri (TOG), TURMEPA, HAÇİKO, Yedikule Hayvan Dostları, Hayat Sende, DEM, Darülaceze Başkanlığı, Çorbada Tuzun Olsun, Down Sendromu Derneği ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Dernekleri işbirliği ile gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinde yer aldılar. Ayrıca okul boyama, engellilerle spor etkinlikleri, yaşlılarla hobi atölyeleri, devlet koruması altındaki gençlerle birlikte vakit geçirebilecekleri etkinlikler, kıyı temizliği, sokakta yaşamak zorunda kalanlara çorba dağıtımı, barınak hayvanlarının bakımı, işaret dili atölyesi gibi birbirinden farklı sosyal sorumluluk projesinde gönüllü oldular.
Her yıl yeni işbirlikleriyle etki alanını daha da genişleten projede, bu yıl Aksigorta “Sigorta Sponsoru” olarak yer alıyor. 26 farklı ilde gerçekleştirilen 40’a yakın gönüllülük projesinde üniversiteli gençler Aksigorta tarafından etkinlik günü için olası kazalara karşı sigortalandılar.
Tüm Türkiye’den 2500 genç, Şehrin İyi Hali Kalben Konseri’nde doyasıya eğlendi.
Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü
'Şehrin İyi Hali'ne rekor katılım
Akbank’ın Şehrin İyi Hali projesine bu yıl rekor seviyede başvuru oldu. Üniversiteli gençlere sivil toplum kuruluşları ile tanışma ve gönüllülük çalışmalarında görev alma fırsatı sunduğu projeye, 18-26 yaş aralığında yer alan üniversiteli 9 bin genç başvuruda bulundu. Proje ile gençler Toplum Gönüllüleri (TOG), TURMEPA, HAÇİKO, Yedikule Hayvan Dostları, Hayat Sende, DEM, Darülaceze Başkanlığı, Çorbada Tuzun Olsun, Down Sendromu Derneği ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Dernekleri işbirliği ile gerçekleştirilecek sosyal sorumluluk projelerinde yer aldılar. Ayrıca okul boyama, engellilerle spor etkinlikleri, yaşlılarla hobi atölyeleri, devlet koruması altındaki gençlerle birlikte vakit geçirebilecekleri etkinlikler, kıyı temizliği, çorba dağıtımı, barınak hayvanlarının bakımı, işaret dili atölyesi gibi birbirinden farklı sosyal sorumluluk projesinde gönüllü oldular. Projede yer alan gönüllüler, bu yıl 'Sigorta Sponsoru' olan Aksigorta tarafından olası kazalara karşı sigortalandılar.
2.500 genç katıldı
Şehrin İyi Hali'nin, gençlerin dikkatlerini toplumsal konulara çekerek onların sivil toplum kuruluşlarıyla tanışması ve gönüllülük çalışmalarında yer alması için fırsatlar sunan bir platform olduğunu söyleyen Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, "İlk yılında 400 genci davet ettiğimiz projemizde 2'nci yıl 500, geçen yıl ise 1000 genci gönüllü olmaya davet ettik. Duyuruların çıktığı ilk günlerde başvurular tamamlandı. Bu yıl da, başvuran 9 Bin genç arasından, ilk başvuran 2.500 gönüllü genç; 10 sivil toplum kuruluşu iş birliğiyle toplam 26 farklı ilde 70’e yakın sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak yer aldılar. Projede gönüllü olan 2500 genç ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birlikte 24 Kasım’da Volkswagen Arena’da düzenlediğimiz Kalben konserinde Akbank’ın misafiri olarak birlikte keyifli anlar yaşadık” dedi.
ÇORBADA TUZUN OLSUN DERNEĞİ
Ahmet Türker- Çorbada Tuzun Olsun Derneği Başkanı
Akbank'ın 'Şehrin iyi hali' projesi, evsizlik sorunu ile ilgili amaçladığımız farkındalığı yayma noktasında önemli bir adım oldu. Özellikle üniversiteli arkadaşlarımızla tanışmamızda köprü rolü üstlendi. Yüzlerce genç, proje ile derneğimize gelerek gönüllülük yaptı ve evsizlik hakkında bilgi sahibi oldu. Biz tecrübelerimizi aktardık, arkadaşlarımız ise sahadaki faaliyetlerimize katılarak mücadelemize destek oldu. En güzel geri dönüş ise kazandığımız onlarca gönüllü ve iyi insan oldu.
Gönüllülük, sürdürülebilir olduğunda hayatta karşılığını bulur. Biz buna inanıyoruz. Evsizlik sorunu ile mücadelemizde desteğe gelen arkadaşlarımızın, daha sonraki süreçlerde daha aktif rol almasını ve kazandıkları tecrübeleri çevreleriyle paylaşmalarını bekliyoruz. Çorbada Tuzun Olsun Derneği olarak diyoruz ki, "Farkındalık bulaşıcıdır". Bir sorun da topyekün mücadele ile çözüme kavuşur. Bu yüzden farkındalığımızı herkese aktaralım. Ancak bu şekilde güçlenebiliriz.
DARÜLACEZE
Hamza Cebeci – Darülaceze Başkanı
Şehrin iyi hali projesinde gençlerimiz 18 farklı atölye çalışmasını bünyesinde bulunduran Rehabilitasyon Merkezi’mizde yaşlı ve engelli sakinlerimizle bir araya gelecek. Bu atölyelerde hem birlikte vakit geçirecekler hem de sakinlerimiz gençlerimize tecrübelerini aktaracak. Yaşlılık ve engelliliğin üretime engel olmadığını gözlemleyecek gençler, öğrendikleri ile ailelerinde bulunan yaşlı ve engellileri de daha iyi anlama fırsatı yakalayacaklar. Böyle bir projede yer alan Darülaceze’de, gençlere kapısının her daim açık olduğunu, böylesine kadim bir tarih ve kültürü yeni kuşaklara aktaracak olmanın gururunu taşıyacaktır. Bu anlamda, gençlerle yaşlı ve engellilerin bir araya gelerek aynı ortamı paylaşmalarının hayatlarına olumlu fikirler katmasını ve çevrelerindeki insanlara daha duyarlı olmalarını sağlamanın mutluluğunu yaşayacağız.
DEM
Ayşe Damla İşeri - Dem Derneği Başkanı & Proje Koordinatörü
Dem Derneği olarak toplumsal zıtlıklar arasında diyalog alanları oluşturmak üzere 2014 yılında yola çıktık. Diyalog alanlarımızı tasarlarken iki şey bizler için çok önemli. Birincisi bu alanların toplumda engellilere karşı kanıksanmış acıma duygusundan uzak olması. İkincisi ise bu alanların işitme engelli ve sağırlar için aktif istihdam yaratabiliyor olması.
Sehrin İyi Hali kapsamında çok farklı ve tematik Aşkını Başka Dilde Anlat etkinliği düzenleyeceğiz. Dem olarak sağırlar ve işitme engellilerin de herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan içinde olduğu bir dünya hayal ediyoruz. Bu dünyayı herkes ile paylaşmak için kolektif bir video çekeceğiz.
Katılımcı gençler bu etkinlikten sadece bu hayal ettiğimiz dünyanın birer elçisi olarak çıkmayacaklar; hem de herkesin bu hayal ettiğimiz hakların var olduğu dünyayı tanıması için işitme engelli ve sağırların haklarını günlük bir dil ile ifade ettiğimiz İşitme Engelli ve Sağırların Haklarını Savunuyorum metnini işaret dili ile kamera karşında anlatacaklar.
DOWN SENDROMU DERNEĞİ
Cahit Anar Özgörüş : Down Sendromu Derneği İdari Koordinatörü
Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireylerin bağımsız, üretken ve toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini sağlamaya; toplumun engellilik algısını geliştirmeye; uluslararası platformda Down sendromu ile ilgili araştırmaları takip ederek Türkiye'de uygulanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapan ve gelişime liderlik eden projeler üreten bir sivil toplum kuruluşudur.
Şehrin İyi Hali Projesi ile gençler, Down Sendromu Derneği’nde alacakları gönüllülük eğitimi ve oryantasyon sonrasında, hep beraber ailelere gönderimi sağlanan iyilik paketlerini hazırlayacaklar. Ardından Down sendromlu bireylerle 1 saatlik atölye çalışması gerçekleştirip, birlikte vakit geçirecekler.
Şehrin İyi Hali Projesi, gençleri sosyal sorumluluk paydası altında birleştiriyor. Bu projeyle gençler sadece topluma katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sorumluluk sahibi aktif bireyler olmaları ve kişisel gelişimleri de destekleniyor. Genç gönüllüler ile böyle bir projede yer almaktan çok mutluyuz.
HAÇİKO
Ömür Gedik – HAÇİKO Derneği Başkanı
Ülkemizde hayvan hakları ve onların korunmasıyla ilgili tüm boyutlarda çalışan, kamuyu etkilemede ve topluma hayvan hakları konusunda ilham verebilen en güvenilir dernek olma hedefindeki Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği, HAÇİKO, 2010 yılında Ömür Gedik tarafından kuruldu.
Şehrin iyi hali projesinde gençlerimiz soğuk günlerde barınmaları için sokak kedilerimiz için kedi evi yapacaklar; burada amaç örnek sayıda kedi evi yaparak sokak hayvanlarıyla hep birlikte iç içe yaşamamız gerektiği ve hayvanlarla olan birlikteliğimizin gereklilikleri, onların sağlığı, refahlarının sağlanması ve ihtiyaçları için algı düzeyini artırmaktır.
HAYAT SENDE DERNEĞİ
Mustafa Dikyar- Hayat Sende Derneği Başkanı
Üç yıldır içinde olduğumuz Şehrin İyi Hali projesi kapsamında; koruma altındaki çocukların ve gönüllü üniversite öğrencilerinin katılımıyla “Doğada Ben Oryantiring Turnuvası”nı 21 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceğiz. Etkinliğe katılacak gönüllülerden Hayat Sende Derneği çalışmalarından haberdar olmalarını ve alana yönelik olarak farkındalık kazanmalarını bekliyoruz. Ayrıca gönüllü gençlerde, çocuk koruma sistemi ve koruma altındaki çocuklara yönelik gönüllü çalışmalarda ihtiyaç duyulacak temel bakış açısının temellerini atmayı hedefliyoruz. 2016 ve 2017 yıllarında Şehrin İyi Hali Projesi’nde Hayat Sende Derneği olarak koruma altındaki çocuklar ve üniversite öğrencisi gençlerin katılımı ile İstanbul Belgrad Ormanı’nda etkinlikler düzenledik.
ÖZEL OLİMPİYATLAR TÜRKİYE
Didem Ünsür- Özel Olimpiyatlar Türkiye Ülke Direktörü
Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan zihinsel engelli bireylerin, diğer bireylerle bir araya gelerek spor yoluyla sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla 1982’de kurulan sivil toplum kuruluşu. Bizim mottomuz: ‘Oyun Birlikte, Hayat Birlikte’. 36 senedir gerçekleştirdiğimiz bütün sosyal ve sportif etkinliklerde özel ve partner sporcularımızı bir araya getiriyoruz. Sporcularımız sembolümüz olan kırmızı topumuzun peşinde koşuyor, oyunu ve hayatı birlikte güzelleştiriyor.
Özel Olimpiyatlar Türkiye’de amaç kazanmak değil, sporun birleştirici gücü altında özel bireylere deneyim yaşatmak. Bizim ‘ilk defa’ ailesinden bağımsız sosyal ve sportif alanlarda yer alan, başarmanın mutluluğunu yaşayan özel sporcularımız var. Bu projede gönüllümüz olmak isteyen gençler, özel bireylerin madalya sevincini paylaşarak spor dolu bir gün yaşayacaklar. Gönüllülükleriyle zihinsel engelli ya da özel eğitim gereksinimi olan bireyin yeni kimliği olan ‘şampiyonluk’ hikayesine tanık olacaklar.
TOG
Berrak Gürbüz- Proje Koordinatörü
Geçen yılları düşündüğümüzde bu projenin en etkili tarafı ne diye bir soru sorulacak olursa verilecek cevap, 26 birbirinden ayrı sosyal sorumluluk projesinin eş zamanlı olarak birbirleriyle daha önce çalışmamış ve hatta birbirlerini daha önce tanımayan gençler tarafından ortaya çıkabilmesi, olurdu. Proje çeşitliliği çok güzeldi, bu da farklı farklı ekiplerin proje içinde yer almasından kaynaklı bir güzellikti.
Bu yıldan beklentimiz; bir sosyal sorumluluk projesi sayesinde ilk kez bir araya gelecek İstanbul dışında toplam 25 ilde 300, İstanbul’da 150 gencin toplumun sorumluluk alanlarına dokunması ve gençlerin bir araya geldiklerinde neler başarabildiklerini kendilerinin de görmesi.
Bir diğer beklentimiz de aslında gençlerin mobilize olabilmeleri ve olabileceklerini görmeleri. Gençlerin hareketliliğini sağlamak bizler için çok önemli. Özetle, projenin hem deneyim aktarımı, hem tanışma alanı olmasını bekliyoruz. Bu beklentilerle birlikte bir projenin tüm bunları kapsarken bunu sosyal fayda gözeterek yapması ise bizleri heyecanlandırıyor.
DENİZ TEMİZ DERNEĞİ/ TURMEPA
Belgin Ergül, Yönetmen – Gönüllü Bölümü
Projenin sivil toplumdan birçok bileşeni olması dolayısı ile üniversitelerde yıllardır yürüttüğümüz “topluluk kurma” faaliyetlerini ve TURMEPA Gönüllü programını ilgisi bu alanda daha yoğun, daha fazla genç arkadaşa ulaştırma şansımız oldu.
Proje çok bileşenli olduğu için birçok STK birbirinin rüzgarından faydalanıyor ve gerek kamuoyu gerekse “ilgilenenler” nezdinde daha görünür oluyor. STK’lar arasındaki iş birliğini geliştirmesi özellikle de Gönüllü programlarının etkisini büyük ölçüde artırıyor. Temel ilkemiz bu çalışmalarda ilgilendiğimiz alanda yarattığımız etkinin “sürdürülebilir” ve “ölçülebilir” olması.
Dolayısıyla arkadaşlardan beklentimiz başta “Tek bir günlük, tek bir etkinlik için gönüllü olmamak”.
Biz kendi alanımızda gönüllülerimiz ile Deniz – Kıyı ve ilgili Ekosistemleri Koruma, Deniz Ekosistemleri Hukuku, Ulusal ve Uluslararası Kabuller-Veriler alanlarında çalışıyoruz. Tüm faaliyetlerimizin de toplumsal koruma, fayda, paylaşımcılık ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamasını hedefliyoruz. Dolayısıyla genç arkadaşlardan diğer beklentimiz de TURMEPA’da, denizlerimizi korumak için yürütttüğümüz birçok faaliyetten kendileri için en uygununu seçip bizimle birlikte o hedefe doğru ilerlemeleri. Çünkü gönüllülerimizin her biri aslında bir temiz deniz elçisi ve çevrelerine yaptıkları çarpan etkisiyle daha temiz, mavi yarınlarımız için sürekli olarak çalışıyorlar.
YEDİKULE HAYVAN BARINAĞI
Meral Olcay – YHDD Gönüllü Yöneticisi
Geçmiş yıllarda Şehrin İyi Hali Projesi sayesinde gönüllü olarak hizmet veren Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı ve gönüllü gençler bir araya geldi. Bu çok önemli çünkü böylelikle bu iki gönüllü grup buluşmuş oldu. Projeyle etkinliğimize katılan gönüllülerimiz de hem barınağımızın temel ihtiyaçlarında (temizlik, besleme ve sevgi) bize yardımcı oldular hem de onlar da birer hayvansever oldukları için keyifli bir gün geçirdiler. Açıkçası bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmamız da bizi hayvanların korunması ve bu alandaki duyarlılığın artması konusunda son derece umutlandırdı.
Bu yıl hayvana şiddet ve taciz haberlerinin medyada son derece fazla yer almasından dolayı duyarlılığın artmış olduğunu düşünüyoruz. Gençlerin bu yıl barınağın ihtiyaçlarına yardım etmekten ziyade hayvanlarla bir araya gelerek onların sevgi ihtiyaçlarını karşılamak için daha yoğun bir ilgi göstermesini bekliyoruz.