Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gıda fiyatlarındaki yükselişi önlemek için hayata geçirilen tanzim satış uygulaması devam ediyor. Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Sakarya bölgelerinden alınan tarım ürünlerinin satışa sunulmasının ardından marketlerde de domates, patates, soğan, salatalık, patlıcan, patates, biber ve ıspanak fiyatları yüzde 50'nin üzerinde düştü. Meyve, bakliyat ürünleri ve temizlik malzemeleri de tanzim satış tezgahlarında yerlerini almak için sıralarını bekliyor.
#TanzimEnflasyonun yükselmesinde sembol ürünlerden oldu domates ve salça. Domatesin kilogram fiyatı bu yıl 6-10 TL’den geriye düşmedi, salçanın kilosu ise 4.75’ten 11 TL’ye yaklaştı. Aldığım bilgilere göre Ankara’da enflasyona olumsuz yansıması nedeniyle ithalat için hazırlıklar yapılıyor. Ancak sektör uzmanları ithalat yapılması durumunda üreticinin de domates ekmekten kaçacağı düşüncesinde. Çözüm ise planlı bir döneme geçişte.
#YazarlarFahiş zam yapanları bulmak için Türkiye’nin dört bir yanında denetime çıkan ekiplerin kendilerine bir ceza kesmediğini belirten GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Galip Aykaç, “Yaşanan zamlara satış fiyatı artıyor diye bakılmamalı. Çünkü birçok üründe maliyet artışları yaşanıyor” dedi.
#GazetehaberleriYıllar geçse de domatesin kaderi değişmiyor. Nisan ayı sonunda mayıs ayı başında fiyatı fırlayan domates, tarla ve bahçe domatesi piyasaya çıkınca inişe geçiyor. Bu yıl da aynısı oldu. İki hafta önce kilosu 10 liraya kadar çıkan domatesin fiyatı halde 70 kuruşa, marketlerde 1.75 TL’ye kadar düştü.
#Sefer LeventAntalya Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir, "Son bir haftadır Havaların aşırı derecede sıcak gitmesiyle çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünleri normal şartlarda 2 veya 3 gün toplayıp hale getirirken, son dönemde neredeyse her gün getirmeye başladılar. Dolayısıyla arz ve talebe göre belirlenen fiyatlarda ürünün fazla olmasıyla düşüş yaşandı" dedi.
#SıcakMuğla'nın Ortaca İlçesi'nde domatesin kilogram fiyatı 10 kuruşa kadar düştü. Muğla'dan Rusya başta olmak üzere Polonya, Bulgaristan, Ukrayna, Irak, Moldova ve Romanya gibi ülkelere yapılan ihracatta bu yıl düşüş yaşandı. Domatesin ihraç edilemeyerek iç piyasaya sunulması üzerine, pazarda ürün fazlalığı yaşandı. İç piyasada arz fazlalığının etkisiyle domatesin haldeki kilogram fiyatı 10 kuruşa kadar düştü. Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, fiyatlardaki düşüş nedeniyle üreticilerin domatesi salça fabrikalarına göndermeyi tercih ettiklerini söyledi. Salça fabrikalarına giden domatesin kasasının ise 1 liradan satışa sunulduğunu vurgulayan Çöllü, fiyatlardaki düşüşün engellenmesi için çiftçilerin planlı üretim yapması gerektiğini bildirdi. Çöllü üreticileri yeni kuracakları birlik çatısı altında toplanmaya davet etti.
#MuğlaTürkiye'de jeotermal sera alanı son 10 yılda 5 kat artarak 2 bin 500 dekara, üretim ise 35 bin tona ulaştı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin, jeotermal kaynaklar açısından önemli bir potansiyeli bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciFahiş fiyat tartışmasında tansiyon düşmüyor. Marketler artan girdi maliyetlerini gösterip “Biz fahiş fiyatlı etiket koymuyoruz” diyor. Bazı ürünler haftadan haftaya hatta günden güne zamlanıyor. Vatandaşlar da ‘Her gün etiket değişir mi’ diye soruyor. Uzmanlar ise “Bazı ürünlerde maliyetten kaynaklı artış normal ama piyasada art niyetli zamlar da var” diyor.
#Zincir MarketlerAvrupa’daki enerji krizinin Türkiye’den tarım ürünlerine talebi artırması sonrası hükümetten önemli bir adım geldi. Ticaret Bakanlığı domates salçasını ihracı kayda bağlı mallar listesine ekledi. Domates konservesi ve salça ihracatına kayıt uygulaması getirildiği, ihracatın yasaklanması veya kısıtlanmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Uzmanlar ise hem üretici hem ihracatçıya iç piyasaya yetecek arzın yapılmaması durumunda ‘kısıtlamaya’ gideceği mesajı verdiğine dikkat çekti.
#AvrupaAmbalaj deyip geçmeyin. Tükettiğimiz her ürünün parasının önemli bir bölümünü ambalaj için ödemeye başladık.Yaş meyve sebze nakliyesinde kullanılan ve tek kullanımlık olan çıtır kasanın tanesi geçen yıl 6 TL iken, bu yıl 13 TL’ye çıktı. En az talep edenler kadar ambalaj üreticisi ve tedarikçisi de bu durumdan dertli. Ambalaj üreticisinin en büyük beklentisi elektrik giderlerini azaltacak düzenleme.
#AmbalajMarketlere yönelik denetimlerin ertesi gün indirim ve kampanyalarla kendini gösterdiğini söyleyen TESK Başkanı Palandöken, “Asıl adım perakende yasası ile atılmalı. Geç kaldık. Gramaj oyunlarının, tekelleşmenin, fiyat istikrarının ve rekabeti bozan her unsurun önüne bu yasa geçecek. Biz sadece dünya standartlarının getirilmesini istiyoruz” dedi. Palandöken, yasanın neler getireceğini anlattı.
#Market