Bluetongue disease yani mavi dil hastalığı belirtileri, Adana'dan gelen haberle yeniden gündemde yer aldı. Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen mavi dil Türkiye'de de son yıllarda görülmeye başlandı. Ateş, dolaşım bozuklukları, oral ve nasal mukozalarda hiperemi gibi semptomlarla kendisini gösteren mavi dil hastalığı belirtileri 7 gün sonra görülmeye başlıyor. Peki, Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil insana bulaşır mı, tedavisi var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Mavi Dil Virüsü Nedirİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.
#Prof. Dr. Kemal Memişoğluİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.
#İSTANBULİzmir’de, 35 haftalık hamileyken beyninde tümör olduğu öğrenilen ve tanı konulduktan 1 hafta sonra vefat eden 28 yaşındaki Özlem Serbes, organlarıyla 6 kişiye umut oldu. 35 haftalık bebek, operasyonla anne karnından alınırken, Özlem Serbes'ten geriye ise kuvözde evladına son kez dokunduğu fotoğrafı kaldı. Özlem Serbes'in eşi Togay Serbes, "Eşim sadece bize, çocuğumuza değil aynı zamanda ihtiyacı olan hastalara da dokundu, umut oldu, can oldu. Herkesin acıdan dolayı aklıselim düşünemediği olabilir; ama organ bekleyen; çocuk olabilir, genç olabilir, yaşlı olabilir herkese dokunmak daha önemli. Yarın, öbür gün organ nakli hepimize ihtiyaç olabilir” dedi.
#İzmirOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARBir yazar için aniden okuma ve yazma yeteneklerini kaybetmek korkunç bir kabus olmalı. Ya da bir ressam için renkleri artık tanıyamamak, bir müzisyen için işitme kaybı yaşamak. İşin aslı klasik müzik tarihine damga vuran Beethoven'ın, küçükken babasından yediği dayaklar yüzünden yıllar içinde işitme kaybı yaşadığını ama bunun müzikal yeteneğine asla sekte vurmadığını biliyoruz. Ama onun hafızalara kazınan bestelerini yaparken yaşadığı zorlukları anlamamız kolay değil.
#Roman Kostomarovİstemsiz meydana gelen seğirmeler, kasılmalar ve kasların kısa süreli olarak kasılı kalması; ellerde, vücutta, bacaklarda, ayaklarda ve boyunda titreme oluşumuna neden olmaktadır. Dünya ve ülkemiz genelinde pek çok insanda meydana gelen fakat sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Peki, titreme neden olur, neyin belirtisidir? Kas titremesi ve üşütme titremesi neyin habercisidir detayları ile derledik.
#TütremeVücudun farklı organlarında yaşanan sorunlardan biri olarak bağırsak düğümlenmesi öne çıkıyor. Özellikle ciddi birtakım problemler ile ortaya çıkan sorunlardan biri olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, bağırsak düğümlenmesi neden olur, nasıl iyileşir? Bağırsak düğümlemesinin nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bağırsak DüğümlenmesiKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiPandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
#Öğr. Gör. İmge NasÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirBALIKESİR Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selami Selvi, koronavirüse karşı tıbbi bitkilerin kullanımı konusunda özellikle sosyal medyada yanıltıcı bilgiler olduğu uyarısında bulundu. Koronavirüsün genetik materyal olarak RNA iplikçiği içerdiğini ve bu virüsler üzerinde inhibe edici etkiler gösteren tıbbi bitkilerin kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Selvi, "Ancak bu bitkiler belirli dozlarda tüketilmeli. Virüsten korunalım derken sağlığımızdan olmayalım” dedi.
#Selami SelviOZON mucizevi etkileri olan oksijen türevi bir gazdır. Ozon terapi, uygun ekipmanlarla uygun dozlardaki ozonun insan vücuduna verilerek tedavi edilmesidir. Ozon tedavisi ile tüm dokularda oksijenizasyon artar ve hücre yenilenmesi sağlanır. Birçok hastalıkta kullanılmakla birlikte tamamen sağlıklı kişilere de enerji ve zindelik verir.
#İzmirİnsan vücudunda 33 tane omur bulunur ve bu omurların en alt kısmındaki yapı kuyruk sokumu kemiği olarak bilinir. Bölge itibariyle yaşanan basınç nedeniyle pek çok farklı sebepten dolayı ağrılar yaşanabilmektedir. Bu ağrılar konusunda insanlar bilgi almak amaçlı araştırma yapar. Peki kuyruk sokumu kemiği nedir? Kuyruk sokumu kemiği nerededir? Kuyruk sokumu kemiği ağrısı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri hazırladık.
#Kuyruk Sokumu Kemiği Nedir?Nöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiKısa süreli ağrıların oluşturduğu uyuşma hissiyle birlikte gelen kramplar nasıl geçer sorusu internette aranan konular arasında yer alıyor. Kramp vücut içinde bir takım eksiklerin habercisidir. Peki Kramp neden girer, Kramp nasıl geçer, ayağa kramp girmesi nasıl geçer?
#Kramp Nasıl Geçer