Demokrat Parti’nin muhtemel adayı Kamala Harris, beklenenden daha iyi bir ivme yakalarken Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın boy hedefi oluyor. Kamala Harris’in Yahudi düşmanı olduğunu öne süren Trump, “Kamala’nın aksine İsrail’in terörle savaşı kazanma hakkını destekleyeceğim” dedi.
#Kamala Harris12 Mart gecesi sabaha karşı verilecek 95. Oscar ödülleri için adaylar açıklanırken paralel evrenlerde gezinen bir kadının öyküsünü anlatan ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ 11 dalda aday gösterildi. Bu yapımın yanı sıra gişede büyük iş yapan ‘Avatar: Suyun Yolu’ ve Tom Cruise’lu ‘Top Gun: Maverick’in adaylıkları da son dönemlerde daha çok sanat filmlerine göz kırpan Akademi’nin popüler sinemaya uzattığı barış çubuğu olarak değerlendirildi.
#AkademiRusya Ukrayna savaşının 14'üncü gününde bazı bölgelerde ateşkes kararları alınsa da çatışmalar devam ediyor. Peki iki haftalık süreçte neler yaşandı? Savaşın en kritik cepheleri olan Kiev, Harkiv, Sumi, Irpin ve Mariupol’de son durum ne? İşte haritalarla Rusya Ukrayna savaşında iki hafta boyunca yaşananlar ve son gelişmeler...
#UkraynaUkrayna'daki savaş tüm hızıyla devam ederken dünya tabiri caizse felaketin eşiğinden döndü. Rus kuvvetleri Avrupa'nın en büyük nükleer santralini vurdu, tesiste yangın çıktı. Kısa sürede tüm dünyanın ortak gündemi haline gelen Zaporizhzhia nükleer santrali ile ilgili merakla beklenen resmi açıklama sabah saatlerinde geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Rafael Grossi de yaşanan gelişmelerin ardından önemli açıklamalarda bulundu.
#UkraynaMinsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir. 25 Mart 1918 tarihinde, Minsk, Belarus Halk Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edilmiştir. Cumhuriyet kısa ömürlü oldu; Aralık 1918'de, Minsk Kızıl Ordu tarafından devir alınmıştır. İşte, Minsk hakkında detaylı bilgiler
#MinskPara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan UnatPolonya Avrupa kıtasında yer alan bir ülkedir. Pek çok Avrupa ülkesi ile komşu olan Polonya şehrinin gezilecek görülecek birçok ünlü meydanı bulunmaktadır. Polonya aynı zamanda şehirleri ile de ünlü bir ülkedir. Ülkede yer alan ünlü şehirler ve meydanlar Polonya kültürünü yansıtmaktadır. Polonya'ya gitmek isteyenler ise ülkenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmektedirler. Peki, Polonya'nın şehirleri neler? Polonya'nın başkenti ve nüfus bilgileri nedir? Polonya yüzölçümü ve telefon kodu bilgileri nelerdir? İşte, Polonya ülkesine dair bilinmesi gerekenler.
#Polonya'nın Şehirleri Neler?Gerek tarihi yapısı ile gerek coğrafi güzelliği ile Şanlıurfa ülkemizin güzide şehirlerinden biridir. Oldukça köklü bir tarihi yapısı olan Şanlıurfa aynı zaman da pek çok gezilecek turistik tarihi mekanları bulunmaktadır. Peki, Şanlıurfa ilinde en çok gezilen yerler neresi? Şanlıurfa'nın ilçeleri neler ve hangi bölgede bulunmaktadır? Sizler için bu soruların cevabını sizler için derledik.
#Şanlıurfa İlçeleriKenevir, tarih boyunca tarım ve toplumlarının çok fazla kullandığı bitkiler arasında yer almıştır. Toprağı havalandırması, tıbbi amaçlarla kullanılması, kıyafet üretiminde etki sahibi olması, kenevir üretiminde önemli bir yer tutmuştur. Peki, kenevir nedir ve kenevir otunun tarihsel gelişimi nasıl oluşmuştur? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#KenevirDünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla kadınlara seçme ve seçilme hakkı bir kez daha gündeme geldi. 'Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı' veren yasanın kabulü ile her yıl 'Kadın Hakları Günü' olarak kutlanmaktadır. Türkiye, birçok ülkeye yıllar önce önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke olarak tarihe geçti. Peki, kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi?
#Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı‘Moldau’ senfonik şiirini dinlemiş miydiniz? Prag’a gittiğinizde bestecisi Bedrich Smetana’yı Karl Köprüsü’nün yanı başında, ölümsüz eserini ithaf ettiği nehrin kıyısında otururken bulursunuz. Müzesinin önündeki heykeli sırtını nehre, yüzünü doğuya dönmüştür. Kıyı boyunca sıralanan ıhlamur ağaçlarını seyreder. Her mayısta onlar filizlenirken Prag Bahar Festivali, bestecinin senfonik şiiriyle açılır. Haziranda çiçekleri patladığında gerçek şölen başlar: Sokak, meydan ve parklarıyla Prag, mis kokulu ıhlamur bahçesine dönüşür.
#Prag Gezi RehberiBilmediğiniz bir şehirde yabancı olduğunuzu hissetmek, geçirdiğiniz birkaç günün ardından gözlerinizin tanıdık gelen bir şeyler araması... Şimdi bunları bir kenara bırakın ve Almanya’nın Başkenti Berlin’de bütün bunlardan uzak bir seyahat planlayın. İşte Berlin gezinizin tadını çıkartmanız için birkaç tüyo.
#BerlinBilmediğiniz bir şehirde yabancı olduğunuzu hissetmek, geçirdiğiniz birkaç günün ardından gözlerinizin tanıdık gelen bir şeyler araması... Şimdi bunları bir kenara bırakın ve Almanya’nın Başkenti Berlin’de bütün bunlardan uzak bir seyahat planlayın. İşte Berlin gezinizin tadını çıkartmanız için birkaç tüyo.
#BerlinBombalar eşliğinde büyüdüler. Çocukluk anılarına adeta futboldan çok iç savaşın dehşeti eşlik etti. Hırvatistan, ‘Rusya 2018’in finalinde bugün Fransa’ya karşı tarihe derin bir not düşmek için çıkarken, yazacakları peri masalının arkaplanı herkesten farklı olacak...
#Dünya KupasıMurat Bardakçı’nın Safiye Aylâ biyografisi son yıllarda okuduğum en güzel biyografi; yaşamöyküsü edebiyatımızda bir başyapıt. Bugüne kadar bilgi kirliliğinde kalakalmış ‘Türk musikisinin Cumhuriyet dönemi’ serüveni de ilk kez Bardakçı’nın emeğiyle gün ışığına çıkıyor.
#Safiye AylaKuzey Kore krizi tüm dünyayı meşgul ediyor. Yıllardır içine kapanmış, dış dünya ile ilişkilerini neredeyse asgari düzeye indirmiş ve halkını tam bir yokluk içinde yaşamaya alıştırmış, katı diktatörlük rejimiyle yönetilen küçük bir ülke, dünyanın en önemli askeri gücüne sahip ABD'ye kafa tutuyor. İlk bakışta orantısız bir gerginlik gibi görünse de, işin içine nükleer silahlar girince durum farklı oluyor.
#YazarlarRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri