Güneydoğu mutfağının ayrılmaz bir parçası çiğköfte... Ama Türkiye’nin batısında hep küçük görüldü; çiğköfte denince akla ‘İbo şov’, ‘tavana yapıştırma’ gibi küçümseyici imgeler geldi. Ardından çiğköfteden et çıkarıldı, gerçek çiğköfteyi tanımlamak için ‘etli çiğköfte’ demeye başladık. Ülkemizde çiğköftenin etle yapıldığını bilmeyen bir nesil var artık... Üstelik tüm bunlar olurken kimse mutfağımıza ve dolayısıyla kültürümüze verilen zarardan bahsetmedi... Bırakalım iki farklı versiyonu bulunsun piyasada... Kazanan Türk mutfak kültürü olur!
#ÇiğköfteEğitim sistemimizin en önemli konularından biri, ilköğretimden ortaöğretime ve ortaöğretimden yükseköğretime geçişte yapılan sınavlar. Adları ve içerikleri zaman zaman değişse de uzun zamandan beri bu sınavlar hayatımızın ve eğitim sistemimizin bir parçası. Öyle olmaya da devam edecek gibi görünüyor.
#Konuk YazarBU aralar teknoloji dünyası “Open Ai” şirketinin geliştirdiği “Chat GBT” ile çalkalanıyor. Bir yapay zekâ programı olan “Chat GBT” 2021 yılına kadar internetteki tüm veriler yüklenmiş olarak kullanıcılara şaşırtıcı servisler verebiliyor. Bu programa, mesela makale ya da doktora tezleri yazdırmak mümkün. Çok akıllı bir makine.
#1Her yıl milyonların yakından takip ettiği Türkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yıl Karadeniz Bölgesi genelinde Samsun merkezli olarak gerçekleştiriliyor. 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenecek festival, teknoloji meraklılarını, milli mücadelenin başladığı şehirde bir araya getiriyor.
#TEKNOFESTTürk araştırmacıların dünyanın saygın bilim dergilerinden Journal of Nutritional Sciences’da yayımlanan çalışması, şaşırtıcı gerçekleri ortaya koydu. Araştırmaya göre ağır sporlar sağlığa yarardan çok zarar veriyor. Mesela rugby, halter gibi efor gerektiren sporları yapanlar, golf oynayanlara oranla az yaşıyor...
#SporAnkara’da, 10 yıl bankada çalışan Aylin Yılmaz, iki yıl önce mesleğini bırakıp, dedesinden kalan buğday tarlasında ölmez otu yetiştirmeye başladı. Yılmaz, hedefinin, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan ölmez otunun yağını üretip, ihraç etmek olduğunu söyledi.
#Kaan ULU-Burak TEKİN/DHAOkullar zorlanmanın çok olduğu ve birçok açıdan kolay olmayan mekanlardır, örneğin akran zorbalığının çok fazla olduğu yerlerdir. Okullarda çocukluk dönemi travmaları, ebeveyn kayıpları, ailesel problemler, akademik kaygılar, hastalık, bedensel engeli olan çocuklar var. Aslında bir sınıfın içine baktığımızda yaşamın içi gibidir, o kadar çok acı var ki. Peki bütün bunlarla biz nasıl şefkatli olabiliriz? Burada diyebiliriz ki okullar eğitim ve öğretimin var olduğu gibi acının, duyguların, zorlanmanın da var olduğu yerlerdir. Bir sınıfın içinde öğretmen birçok acı görür, eğer farkındaysa. Yaşamda bir zorlanma, bir acı varsa şefkat aslında bizim o duruma karşı gösterdiğimiz becerikli bir tutumdur. Şefkat bir eylem olabilir, bir eylemin içerisindeki tutum olabilir veya bir duygu olabilir.
#MindfulnessBiden’ın seçimlerden sonraki açıklaması ve jenositi resmen kabul ettiğini belirtmesi şüphesiz ki bir kenara konacak, görmezlikten gelinecek, sükûtla karşılanacak bir demeç değildir. Ne var ki Ermeni araştırmaları ve politikası üzerinde, ta 1970’lerde genç diplomatımız Bahadır Demir’in bir yaşlı Ermeni tarafından katledilmesinden beri bu konularda ciddi bir tetkik ve eğitim hâlâ gerçekleştirilemedi.
#YAZARÇağımızda baş döndürücü bir hızla yaşanan teknoloji, bilim, ticaret ve sanat alanlarındaki yenilik ve buluşların yabancı dillerde, özellikle de İngilizce metinlerde yer alması dil öğrenmenin önemini gösteriyor. Bunun yanı sıra, yapılan bazı çalışmalarda dil öğrenmenin bireyler üzerinde bilişsel ve kültürel esneklik sağladığını ortaya koydu.
#UzaktanTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet MeteKültür ve sanat kenti olan İstanbul’da 80’den fazla müze bulunuyor. Bunlar arasında en popülerleri İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Rahmi Koç Müzesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi herkesçe bilinenler… Bu yazıda size çok fazla bilinmeyen beş müzeden bahsedeceğim…
#IstanbulHer dönemin popüler yazarları vardır. Bu adların yazdıkları kitaplar sadece edebiyat beğenisini göstermez. Aynı zamanda toplumun birçok özelliğini de içerir. Erol Üyepazarcı’nın kitabı bu konuda akla gelen soruların yanıtını veriyor. Belli bir kuşağın okuduğu, kitaplıklarına koyduğu bu eserler hakkında bilgiyi okuduğunuzda, edebiyatın ve toplumun tarihini de öğreneceksiniz.
#RomanAlmanya’da, camilerde istihdam etmek üzere din görevlisi yetiştirilmesi için pilot proje başlatılacağı belirtildi. Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Uçar, Almanya’da bazı İslami cemaatlerin, imam ihtiyacını karşılamak üzere sivil bir yapı oluşturulacağını söyledi.
#Almanya