Doktora Öğrencisi haberleri sayfasında Doktora Öğrencisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1932 Doktora Öğrencisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
TÜBİTAK ile YÖK arasında imzalanan iş birliği protokolü, meyvelerini vermeye başladı. YÖK’ten burs alan doktora öğrencilerine bir destek de TÜBİTAK’tan geldi. YÖK’ün 2 bin 250 TL burs verdiği öğrencilere, TÜBİTAK da aynı oranda destek olacak. Böylece başarılı öğrenciler, aylık 4 bin 500 TL bursa kavuşacak.
#BursYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK 100/2000 Projesi, geleceğin bilim hayatını şekillendirecek, üniversitelerimize bir sıçrama yaptıracak bir proje. Bütün amacımız, doktoralı insan kaynağı oranını artırmak. Bu istikamette ciddi mesafe kaydettiğimizi bir yıl zarfını aşmayacak kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
#YÖKTÜBİTAK Sanayi Doktora Programı törenle imzalandı. Program kapsamında 33 farklı üniversitenin 77 firmayla yaptığı iş birliği projeleri desteklenmeye hak kazandı. 517 doktora öğrencisi eğitimleri boyunca, aylık 4 bin 500 lira burs alacak.
#TÜBİTAK Sanayi Doktora ProgramıTÜBİTAK tarafından başlatılan ‘Sanayi Doktora Programı’ kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi’ne 55 doktora öğrencisi alınacak. Aylık 4 bin 500 lira burs verilecek öğrenciler, Bursa'da 13 farklı sanayi kuruluşunda çalışma yürütebilecek.
#Bursa Uludağ ÜniversitesiTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Başarılı doktora öğrencilerine çifte burs imkânı sağlamak üzere, Yurtiçi Doktora Burs Programları çağrısı açtık. 27 Temmuz'a kadar başvurulabilecek program kapsamında başarı şartlarını sağlayan doktora öğrencileri, aylık 4 bin 500 lira burs alabilecek". Doktora bursiyerleri, belirlenen başarı ölçütlerinden en az ikisini sağlaması durumunda, TÜBİTAK'tan da eş zamanlı burs almaya hak kazanacak" dedi.
#TÜBİTAKBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK bünyesinde yeni bir burs programı başlatılacağını belirterek, “Önümüzdeki günlerde yaklaşık 1000 doktora öğrencisine TÜBİTAK kanalıyla burs vereceğiz ve bunlar daha çok endüstriyel araştırmalar üzerine olacak” dedi.
#TÜBİTAKLondra Yunus Emre Enstitüsü, Kingston Üniversitesi Psikoloji doktora öğrencisi Tuba Ekinci’nin ‘Londra’daki Göçmen Deneyimi Üzerine Psikolojik İçgörüler’ başlıklı konuşmasına ev sahipliği yaptı. Ekinci, Londra’da yaşayan göçmenlerin karşılaştığı psikolojik zorlukları ve bu zorlukların göç, travma ve ruh sağlığı arasındaki kesişim noktasındaki etkilerini ele aldı.
#AVRUPADAN HABERİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarMiss Turkey 2024 birincisi kim oldu? Türkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey 2024 birincisi belli oldu. Berfu Yenenler, Selen Soyder, Gizem Karaca, Amine Gülşe ve Neşe Erbek gibi eski güzellerin jüri koltuğunda yer aldığı Miss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen oldu. 180 boyundaki kraliçe, ülkemizi Miss World'de temsil edecek.
#Miss Turkey 2024 BirincisiMiss Turkey 2024 finalistleri belli oldu. Binlerce başvuru arasından ön elemeyi geçen 130 güzel jüri karşısına çıktı ve zorlu değerlendirme sonucu ilk 20 belirlendi. Kraliçe adayları, 11 Eylül’de yapılacak final için kampa girdi. İşte Türkiye Güzeli olmak için yarışacak adaylar...
#Miss Turkey 2024Köln Üniversitesi öğretim görevlisi Ebru Ece Özbey, Friedrich Ebert Vakfı’nın Fikir Atölyesi Derneği’nin desteğiyle Duisburg’da düzenlediği seminerde, ‘Popülizm ve Seçimler’ konulu bir konferans verdi, soruları yanıtladı.
#Köln Üniversitesi Öğretim GörevlisiDenizli'de Babadağ zirvesi civarlarında yeni bir bitki türü keşfedildi. Zeybek değneği olarak bilim dünyasına tanıtılan bitkiye ilişkin Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Zeybek değneği'nin, bugüne kadar yapılan saha çalışmalarında sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının özellikle keçi ve koyun sürüleri tarafından ciddi tahribata uğradığı tarafımızca tespit edildi" dedi.
#DenizliFransa’da yapılacak 33’üncü Yaz Olimpiyatları’na bu yıl ülkemizden 18 spor dalında 54 kadın, 48 erkek olmak üzere toplam 102 sporcu katılıyor. Milli sporcularımız arasında üniversite öğrencileri dikkat çekiyor. 19 atlet başarılı spor kariyerinin yanı sıra üniversite öğrenimini de devam ettiriyor. İşte onlardan bazıları...
#Yaz OlimpiyatlarıAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat ErdoğluAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "UYAP sistemimiz, dünyaya örnek bir projemizdir. Avrupa ülkelerinde henüz yargıda dijitalleşme başlamadan önce Türkiye'de yargıda dijitalleşme başlamıştı. E-duruşma dediğimiz görüntülü duruşmayla şu ana kadar 1 milyon 670 bin duruşma gerçekleştirilmiştir. Yine elektronik tebligatla 213 milyon tebligat elektronik ortamda gerçekleştirildi. 213 milyon tebligatın karşılığı, kâğıt tasarrufu anlamında baktığımızda 7 bin 500 ton kâğıda tekabül ediyor" dedi.
#İSTANBULOsmanlıların Rumeli'ye geçerek, beylikten imparatorluğa yükselişinde sembolik önemi bulunan, Çimpe Kalesi'nin yerini Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik, Gelibolu Yarımadası'nda yaptığı çalışmalar sırasında buldu. Çimpe Kalesi'nin Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy'de olduğunu söyleyen Tetik, "Konumu ve isminin 'Cinbasar Tepe' olması, Osmanlı arşiv belgeleri ve Osmanlı-Bizans kroniklerinin de bu bölgeyi işaret etmesi, burasının Çimpe Kalesi olma ihtimalini güçlendiriyor. İsmiyle birlikte de netlik kazanıyor" dedi.
#Kayıp Çimpe"Mutluluktan ayakların yerden kesilmesi" deyimini bilirsiniz. Peki ya "mutluluktan bayılmak" diye bir deyim var mı? Yoksa bile geçen yılın mayıs ayında gerçekleşen bir evlilik töreninin ardından dolaşıma girmiş olmalı.
#Prens LudwigAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Tutuklu ve hükümlüleri sosyal hayata hazırlayan birer eğitim kurumu olarak faaliyet yürütülen ceza infaz kurumlarımızda 2023 yılında okuma-yazma, mesleki ve teknik eğitim, dini, manevi, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda toplam 12 bin 809 kurs açılmış, bu kurslarda 158 bin kursiyer eğitim gördü" dedi.
#BurdurAntalya'da çoğu kişinin korktuğu, iğrendiği, görmeye tahammül edemediği hamam böceklerini fosseptik ve rögardan elleriyle toplayan biyoloji bölümünün kadın öğrencileri, popülasyonunun azaltılmasına yönelik deneysel araştırma yürütüyor. Biyoloji bölümünde yüksek lisans öğrencisi Zeynep Nur Gültekin, "Rögarda, foseptikte bulunan hamam böceklerini elimizle ya da elektrikli süpürgeyle toplayıp, laboratuvara getiriyoruz, deneylerde kullanıyoruz. Başlarda tedirgin oluyordum, laboratuvardaki hamam böceği odasına giremiyordum. Bilimsel çalışmalar için korkumun üzerine gittim ve deneylerde, çalışmalarda yer alıyorum" dedi.
#AntalyaTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Uzay